Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie (de andere 2 hoofdfactoren zijn techniek en content). Zonder goede links naar je website is het niet mogelijk goed te scoren in de zoekmachines. In de tijd voor Google waren links al heel belangrijk, maar toen werd er alleen naar absolute aantallen gekeken. Sinds Google PageRank heeft geïntroduceerd wordt er ook naar de toegevoegde waarde per link gekeken.
Deze waarde per link wordt sinds het verbergen van PageRank door Google uitgedrukt in:
Waarom zijn links belangrijk?
Het basisprincipe van de huidige zoekmachines zoals Google is dat ze het web en afzonderlijke websites doorzoeken door linkjes te volgen. Zonder een link naar die content weet Google dus als het ware die hele content niet te vinden en kan Google dus ook niet beoordelen of die content goed of slecht is. Google ziet linkjes daarnaast van oudsher als een soort populariteit-stem voor die pagina of content. Hoe meer (relevante) links naar een pagina gerealiseerd zijn hoe populairder of beter die content is in de ogen van Google. Google gaat er vanuit dat links naar je website op een natuurlijke wijze ontstaan.
De wens / utopie van Google is dat je unieke, briljante content schrijft waar iedereen vrijwillig naar gaat linken. Dit is helaas slechts voor weinigen weggelegd en noemen we content marketing of online pr. Omdat iedereen (sinds ongeveer 2010) weet dat links waarde hebben, linkt vrijwel niemand meer vrijwillig zomaar even naar een website. Daarnaast vergt content marketing vaak meer tijd / geduld en dat laatste hebben de meeste ondernemers nou eenmaal niet. Vandaar dat linkbuilding als vak is ontstaan.
De kunst van het linkbuilden
Het doel van linkbuilden is om een zo sterk mogelijk linkprofiel voor je pagina of hele website te realiseren, want een sterk linkprofiel helpt je hoger in de zoekmachines zoals Google te komen. Maar waar voldoet zo’n sterk linkprofiel dan aan?
Relevantie
Een sterk linkprofiel heeft veel links van websites met een onderwerp dat relevant is voor jouw producten of diensten. Zo wil je bijvoorbeeld als accountantskantoor zoveel mogelijk links van websites uit de financiële sector of sites over ondernemen. Google herkent deze onderwerpen en daarmee de relevantie voor jouw website steeds beter.
Kwaliteit
Relevantie is natuurlijk een onderdeel van de kwaliteit, maar ook zaken zoals betrouwbaarheid (Trust Flow) en de autoriteit van de verwijzende website zijn van belang voor de kwaliteit van de backlink.
Kwantiteit
Hoe belangrijk kwaliteit en relevantie ook zijn, kwantiteit mag zeker niet vergeten worden. Kwantiteit bij linkbuilding gaat om het aantal verwijzende domeinen dat een link heeft naar jouw website.
Natuurlijk
Een linkprofiel moet er natuurlijk uitzien. Dat betekent dat er ook minder relevante websites naar je websites mogen linken of websites met lage domeinwaarden. Want je kunt bijvoorbeeld niet voorkomen dat een hobbyblogger met een waardeloze website iets over je schrijft en in dat artikel een link opneemt naar je website.
In een natuurlijk linkprofiel kom je dus alle soorten links van verschillende kwaliteit tegen. Uiteraard is het wel wenselijk dat de meeste verwijzende domeinen relevant zijn en mooie domeinwaarden hebben.
Wat zijn de belangrijkste type links
Er zijn veel manieren om naar een website te linken. De belangrijkste links voor zoekmachine optimalisatie (SEO) zijn:
- in-content links. Dus links die in een artikel opgenomen zijn.
- links van bedrijfsgidsen.
- afbeeldingen.
De nofollow link
Google heeft de nofollow-link in het leven geroepen om te zorgen dat je aan kunt geven dat je geen waarde toe wilt kennen aan de uitgaande link die je naar een andere website plaats.
Meer over de nofollow link zoals de varianten en de invloed op SEO lees in het item in onze begrippenlijst: De nofollow link.
Linkbuilding is grotendeels data driven
Om te weten hoe relevant en waardevol links naar je website zijn zijn er door de jaren heen veel domeinwaarden ontwikkeld en is linkbuilding een echte data business geworden. Natuurlijk gaat het ook om de content, maar ook relevantie en betrouwbaarheid is uit te drukken in cijfers / data.
Een goede linkbuilding specialist snapt dan ook veel meer dan alleen relevantie en weet ook heel goed welke links juist niet wenselijk zijn of minder waarde hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om de positie van de link op een pagina. Op welke link zou jij als bezoeker namelijk eerder klikken? Een link in de 1e alinea of een link die pas in paragraaf 5 of 6 van een artikel staat? De meeste mensen klikken op die 1e link en zo denkt Google ook. Natuurlijk kun je door een lekker leesbare tekst te schrijven er ook voor zorgen dat op die 2e link geklikt wordt, maar normaal gesproken klikken meer mensen op die 1e link. Dat is waarom we (lees Google en SEO’ers) meer waarde hechten aan de 1e link in de content.
In de afbeelding hieronder is geschetst hoeveel waarde er per link ‘doordruppelt’ naar externe pagina’s.
Aan de positie van die link kan dus ook weer een waarde / data gekoppeld worden. Linkbuilding is dus veel meer dan even wat externe links ‘regelen’, maar een vak apart geworden, daarom is ‘linkbuilding uitbesteden‘ ook een steeds populairdere zoekopdracht in Google aan het worden met inmiddels gemiddeld 390 zoekopdrachten per maand (data van 06-08-2020).
Linkbuilding Do’s & Don’ts
Wat moet je wel doen om een sterker linkprofiel te krijgen en waar moet je vooral vandaan blijven?
Do’s
- Zorg voor briljante, unieke content waar mensen vrijwillig naar gaan linken
- Focus op kwaliteit (relevantie en goede domeinwaarden)
- Zorg vooraf voor een goede zoekwoorden-analyse en anchor text strategie
Don’ts
- Startpagina’s / directories van slechte kwaliteit of met enorm veel linkjes
- Blindstaren op het aantal nieuwe links per periode. Een goede link kan soms veel meer waard zijn dan 10 andere links. En bovendien is het helemaal niet natuurlijk als er iedere maand hetzelfde aantal links geplaatst wordt.
- Black-hat praktijken zoals cloaking en linkjes plaatsen na het hacken van een site
Diverse termen voor linkbuilding
Voor linkbuilding worden veel termen gebruikt hieronder vind je de meest gebruikte termen:
- (back)links kopen
- link management
- link earning
- OffSite / OffPage SEO
De anchor text
De anchor text (ook wel anchor tag genoemd) is de tekst waar de (hyper)link gekoppeld is oftewel de klikbare tekst. In HTML ziet zo’n anchor text er als volgt uit:
<a href=”https://www.heers.nl/”>De anchor text</a>
Een anchor tekst is altijd klikbaar en op de meeste websites is deze onderstreept en/of heeft het een andere kleur dan de rest van de tekst.
Binnen een goede linkbuilding strategie is ook nagedacht over de anchor text strategie. Binnen een natuurlijk linkfprofiel zullen de meeste anchor texts de naam van het product / bedrijf bevatten.
Lees meer over het begrip ‘anchor text’.
Linkbuilding technieken
Er zijn naast het creëren van briljante content diverse manieren om links naar je website te realiseren. Hieronder noemen we de belangrijkste:
- Vermeldingen op gratis bedrijfsgidsen.
- Reacties op blogs (ook al staan de meeste blogreacties op nofollow. Soms kun je in een reactie een link kwijt en bovendien horen nofollow links ook in een natuurlijk linkprofiel thuis.
- Gebroken links. Je komt een artikel tegen wat qua onderwerp past bij je website, maar daarin zit een link naar een externe website die niet meer werkt. In dat geval kun je de websitebeheerder mailen en hem op die link wijzen en hem een link naar een relevante pagina op jouw website als alternatief aangeven.
- Doneren aan goede doelen met natuurlijk een vermelding op de website met een link naar jouw website.
- Sponsoren van sportverenigingen of evenementen. Uiteraard ook met vermelding van je bedrijf met een link naar je website.
- Gastbloggen. Schrijf een artikel voor een andere website en plaats in dat artikel of in je auteursprofiel een link naar je website.
- Offline marketing. Want hoe groter je naamsbekendheid, hoe groter de kans dat iemand over je gaat schrijven en een link naar je website plaatst.
- Tiered linkbuilding.