Onlangs is er door Backlinko een onderzoek gedaan naar content en social media in relatie tot backlinks. In dit artikel vind je de 10 belangrijkste punten uit het onderzoek.
- Long-form content krijgt gemiddeld 77,2% meer links dan short-form content. Lange artikelen zouden op basis van dit onderzoek dan ook beter geschikt zijn voor content marketing / linkbuilding.
- Long-form content krijgt doorgaans meer social shares, maar vanaf 2000 woorden lijkt dat weer minder te worden.
- Het grootste deel van alle online content (94%) krijgt geen enkele link!
- 75% van alle social shares gaan naar slecht 1,3% van alle artikelen.
- Er is geen correlatie te vinden tussen backlinks en social shares (bij Heers denken we wel dat veel social shares de kans verhogen dat je artikel opgepikt wordt, waardoor de kans op een backlink groter wordt, maar volgens dit onderzoek is dat dus te verwaarlozen).
- Tussen langere headlines en het aantal social shares werd wel een correlatie gevonden. Headlines met 14-17 woorden kregen 76,7% meer social shares dan korte headlines. Tijd om het boek ‘Ogilvy On Advertising’ weer eens uit de kast te halen en old school copywriting wat aandacht te geven 😉
- Headlines met een “?” leveren 23,3% meer social shares op dan headlines zonder “?”.
- Er is geen ‘beste dag’ om je content te publiceren. In het onderzoek kwamen geen pieken of dalen naar boven gedurende de verschillende dagen van de week
- Content met ‘lijstjes‘ doen het het beste op social media. Die posts krijgen gemiddeld 218% meer shares dan “hoe’ posts en 203% meer shares dan infographics.
- Als het om backlinks gaat (iets wat wij natuurlijk veel belangrijker vinden dan social shares) dan blijkt dat ‘waarom’ en ‘wat’ blogs en infographics 25,8% meer links krijgen dan bijvoorbeeld videos en ‘hoe’ blogs.
Uiteraard is dit een Amerikaans onderzoek en vinden we dat je altijd je eigen data goed in kaart moet brengen, maar het geeft (vinden wij) wel wat interessante dingen aan.
Waarom is het dan zo moeilijk om aan links te komen?
Voor ons is dit het meest interessante onderdeel van het onderzoek, want je website heeft die links keihard nodig om hoger in Google te komen.
Wij denken dat er 2 oorzaken zijn, waardoor het moeilijk is om relevante externe links naar je website te realiseren.
- Er is gewoon veel te veel (oninteressante) content. We gaan gebukt onder een hele generatie overbodig geworden journalisten die uit noodzaak maar content marketeer zijn geworden. Deze ‘content marketeers’ proberen klanten er van te overtuigen dat het qua content altijd veel en vaak moet zijn.
- Steeds meer websites en bloggers weten dat links waarde hebben en vragen daarom steeds meer geld in ruil voor een link. We blijven Nederlanders …, en als we handel zien 😉
Het is dan ook in Nederland maar voor weinigen weggelegd om op natuurlijke wijze externe links te verkrijgen. Natuurlijk is content marketing een mooie natuurlijke manier om links naar je website te realiseren, maar daar heb je vaak wel heel veel geduld voor nodig …., én wat hebben de meeste ondernemers nou net niet?
Geef een antwoord