• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

HEERS

  • Home
  • Diensten
  • Cases
  • Over ons
  • Blog
  • Contact

Wie klikt waar in Google?

Roderick
Online Marketeer
16 december 2020
Leestijd: 8 minuten
3

In 2020 is er weer een mooi onderzoek gedaan naar het klikgedrag binnen de SERP van Google. Waar wordt wel of niet op geklikt, en hoeveel? Dat is toch iets wat we allemaal willen weten? Er zijn bij het onderzoek 1.801 gebruikerssessies geanalyseerd.

Wat onder andere onderzocht is:

  • Hoeveel mensen er klikken op de Google Ads resultaten en hoeveel op de organische resultaten
  • Hoeveel er wordt geklikt naar de Google Local Pack, video en Google Shopping
  • Hoelang de gemiddelde gebruikerssessie
  • Hoeveel gebruikers scrollen helemaal tot onderaan de pagina

Onwijs interessant natuurlijk, zo’n kijkje achter de schermen bij de Googelaar. Een beetje inzicht in het beste paard om op te wedden in de online marketingrace is natuurlijk nooit weg 😉

Inhoudsopgave

  • De 10 belangrijkste conclusies
  • Welke zoekopdrachten zijn getest?
  • Autocomplete: de suggesties van Google
  • De helft van de gebruikers klikt binnen 9 seconden na de zoekopdracht
  • Wie scrolt er nou nog helemaal naar beneden?
  • De meeste mensen vinden direct wat ze zoeken
  • Slechts 17% bouncet, of beter gezegd: pogo-stickt
  • 65% van de gebruikers klikt op organisch zoekresultaat
  • 19% klikt op een advertentie
  • 42% van de ‘lokale’ zoekers klikt op de Google Map Pack
  • Zoeken naar producten en Google Shopping
  • Nog even over dat lijk …
  • Iets meer dan een minuut
  • Functionaliteiten op de SERP en de CTR
  • Conclusies

De 10 belangrijkste conclusies

Voor iedereen die zo’n onderzoek wel interessant vindt, maar niet interessant genoeg om alle details door te spitten, hebben we de belangrijkste conclusies van het onderzoek hier alvast voor je opgesomd:

  1. Gebruikers van Google gebruikten de autocomplete suggesties in 23% van de sessies.
  2. 50% van de gebruikers klikt binnen 9 seconden op een resultaat. De gemiddelde tijd om tot een klik te komen was 14,6 seconden.
  3. Slechts 9% van de gebruikers ‘haalt’ de onderkant van de eerste zoekresultatenpagina.
  4. 15% van de gebruikers past hun zoekopdracht later nog aan.
  5. Slechts 17% van de gebruikers klikte direct van een website terug naar de zoekresultaten (iets wat we Pogo-sticking noemen, lees waarom je Pogo-sticking moet voorkomen)
  6. 65% van de gebruikers klikt op een organisch resultaat.
  7. Hoewel dit percentage sterk varieert per type zoekopdracht, klikt gemiddeld 19% van de gebruikers op een advertentie.
  8. Bij lokale zoekopdrachten klikte 42% van de gebruikers op een resultaat in de Google Maps Pack.
  9. 19% van de gebruikers die een product zochten, klikte op een Google Shopping resultaat.
  10. Slechts 0,44% van de gebruikers ging naar pagina 2 van Google. Je weet wel, daar waar je dat lijk moet verstoppen als je een moord gepleegd hebt.

Welke zoekopdrachten zijn getest?

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen is er ook naar verschillende zoekopdrachten en zoekintenties gekeken. Want zoals de meesten ervaren online marketeers wel weten, verschilt het zoek- en klikgedrag vaak per zoekopdracht.

  • Commerciële zoekopdrachten (fysiek product en een dienst)
  • Lokale zoekopdrachten
  • Informatieve zoekopdrachten
  • Op transactie gerichte zoekopdrachten

Autocomplete: de suggesties van Google

Als je in Google iets zoekt, suggereert Google automatisch een aantal zoekopdrachten voor je nadat je de 1e letters getypt hebt . 23% van de gebruikers klikte op 1 van die door Google voorgestelde zoekopdrachten. Er waren wel duidelijke verschillen per type zoekopdracht: vooral gebruikers die commerciële of op transactie gerichte zoekopdrachten hadden, maakten gebruik van de autocomplete suggesties.

De helft van de gebruikers klikt binnen 9 seconden na de zoekopdracht

Omdat de SERP er afhankelijk van de zoekopdracht soms anders uitziet, maar ook omdat het type zoekopdracht misschien tot ander gedrag zou kunnen leiden, is onderzocht hoe snel mensen op een resultaat klikken. De resultaten:

    • 25% klikt binnen 5 seconden
    • 50% klikt binnen 9 seconden
    • gemiddeld werd er binnen 14,6 seconden geklikt

Dat betekent dus dat een flink deel van de gebruikers langer dan 14,6 seconden nodig heeft om te klikken. Uit deze data kan geconcludeerd worden dat gebruikers niet zomaar klakkeloos op het eerste zoekresultaat klikken, maar dat er echt wel afwegingen gemaakt worden. Daarom is het zaak middels een goede, pakkende SEO-titel en beschrijving te blijven focussen op de Click-Through-Rate.

Wie scrolt er nou nog helemaal naar beneden?

Ondanks het feit dat scrollen heel normaal is geworden sinds de opkomst van de mobiele telefoon en daarmee de gebruikelijke heatmap in Google compleet veranderd is, ‘haalt’ volgens dit onderzoek slechts 9% van de gebruikers de onderkant van de eerste zoekresultatenpagina.

Ook hier waren weer flinke verschillen in het type zoekopdracht en de daarmee anders uitziende SERP te herkennen. Met maar 9% van de gebruikers die onderaan de pagina terechtkomt, kan wel geconcludeerd worden dat de meeste gebruikers het gewenste resultaat bovenaan de pagina vinden of de zoekopdracht aanpassen zonder helemaal tot onderaan de pagina te scrollen.

Dus ‘het geld’ wordt nog steeds op pagina 1 van Google verdiend, maar vooral in de top van pagina 1.

De meeste mensen vinden direct wat ze zoeken

Slechts 15% van de gebruikers past zijn initiële zoekopdracht aan omdat Google niet de gewenste resultaten voorschotelt. Dit komt enerzijds omdat mensen Google steeds beter zijn gaan snappen, maar ook omdat Google steeds beter de zoekintenties achter de zoekopdrachten snapt. De verstandhouding tussen Google en zoekers wordt dus steeds beter 🙂

Slechts 17% bouncet, of beter gezegd: pogo-stickt

In de SEO-branche gaan we er vanuit dat Google ook rekening houdt met gebruikerssignalen zoals pogo-sticking (direct van een website weer terugklikken naar Google). Ook al ontkende Google dit nog recentelijk, maar als er 1 ding zeker is, is het wel dat we Google niet altijd moeten geloven.

83% van de gebruikers klikte niet direct terug naar de zoekresultaten. Ook dit is er weer een bevestiging van dat Google steeds beter wordt in relevante zoekresultaten leveren.

65% van de gebruikers klikt op organisch zoekresultaat

Hier word ik als echte SEO-junkie natuurlijk heel blij van, al begon het ooit met 100% natuurlijk …  Een deel van deze 65% die op 1 of meerdere organische resultaten klikt, klikte bijvoorbeeld ook nog op een advertentie, dus er kan niet gezegd worden dat 65% alléén maar op een organisch resultaat heeft geklikt. Maar 65% komt overeen met de aanname dat 60-70% van de kliks uit de SEO-resultaten komt.

19% klikt op een advertentie

Ook hier geldt dat die 19% niet per se alleen op een advertentie heeft geklikt, maar bijvoorbeeld ook nog op een organisch resultaat. Dit percentage is iets lager dan we tot nu toe aannamen (25%), maar bevestigt wel dat bij de meeste zoekopdrachten het merendeel van de gebruikers de advertenties nog steeds overslaat.

Tijdens het onderzoek klikte 4% op meerdere advertenties tijdens 1 gebruikerssessie.

42% van de ‘lokale’ zoekers klikt op de Google Map Pack

Local SEO is belangrijk, vooral in het kader van het online zoeken naar een offline locatie (ROPO). Bij lokale zoekopdrachten klikte maar liefst 42% op de Google Map Pack (ook wel Local Pack of Local Stack genoemd). Deze resultaten worden boven de ‘normale’ organische resultaten getoond in Google.

Een goede reden dus om je Google Mijn Bedrijf profiel goed in te richten en Google reviews te verzamelen.

Zoeken naar producten en Google Shopping

Als je tegenwoordig in Google zoekt naar producten krijg je vaak Google Shopping resultaten te zien boven de organische zoekresultaten in plaats van de standaard tekstadvertenties.

Tijdens het onderzoek klikte 19% van de gebruikers bij een zoektocht naar een product op een Google Shopping resultaat.

Nog even over dat lijk …

Al eeuwen is de grap onder SEO’s dat je, als je een moord hebt gepleegd, het lijk het beste op pagina 2 van Google kunt verstoppen (omdat niemand daar ooit komt). Dit onderzoek bevestigt dat weer. Slechts 0,44% van de gebruikers is op pagina 2 van Google terechtgekomen.

Iets meer dan een minuut

Gebruikers bleven gemiddeld 76 seconden in Google. 25% van de gebruikers was al binnen 31 seconden vertrokken.

Functionaliteiten op de SERP en de CTR

Los van de Google Local Pack heeft Google natuurlijk meer functionaliteit toegevoegd aan de SERP, zoals de Featured Snippet. Deze specifieke functionaliteit zorgt voor een gemiddelde daling van 5,3% van de CTR voor de organische resultaten zoals een recent onderzoek (augustus 2020) van Sistrix laat zien.

Conclusies

Google’s SERP is snel aan het veranderen met verschillende functionaliteiten en daarom is het goed regelmatig te onderzoeken wat gebruikers in Google doen. De conclusies die we durven te hangen aan dit onderzoek:

  • De manier waarop zoekers Google gebruiken is afhankelijk van het type zoekopdracht
  • Op pagina 2 van Google wordt echt geen geld verdiend, dus met SEO moet je echt inzetten op minimaal pagina 1, maar (zoals de CTR in andere onderzoeken laat zien) eigenlijk op de top 5
  • Er gaan steeds meer kliks naar nieuwe Google functionaliteiten (65% naar organisch, 19% naar advertenties…, de rest naar de andere functionaliteiten zoals Google Map Pack)
  • Er klikken nog steeds veel meer mensen op de organische resultaten dan op de Google Ads.

Het oorspronkelijke onderzoek vind je hier: https://backlinko.com/google-user-behavior

Delen

Likes

3

Onderwerp SEA, Zoekmachine optimalisatie

Meer weten?

Neem contact met ons op!
Roderick
Online Marketeer

Roderick is één van de meest ervaren online specialisten van Nederland en helpt je gegarandeerd aan meer traffic en conversie.

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar?

  • Een SEO bureau
  • Een SEO specialist
  • Een Google Ads specialist
  • Een online marketing specialist
  • Een SEO tekstschrijver

Concreet

  • SEO uitbesteden
  • Linkbuilding uitbesteden
  • SEO teksten laten schrijven
  • Blogs laten schrijven
  • Google Ads uitbesteden (SEA)

Info

  • Team / Vacatures
  • Begrippenlijst / Kennisbank
  • Support
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
Online Marketing Bureau Heers

Vraag direct een online marketing offerte aan.

begin met Heersen