Al eeuwen probeert Google geheimzinnig te doen over de factoren die de meeste invloed hebben op de ranking van je website in de zoekresultaten. De echte SEO specialist wist natuurlijk al lang dat het ging om links, content en rankbrain. Gisteren werd echter tijdens de maandelijkse Q&A iedereen een tikkeltje verrast door de openheid van zaken die Andrey Lipattsev (Search Quality Senior Strategist bij Google) gaf.
Inhoudsopgave
Inkomende links
Al vanaf dag 1 is dit de belangrijkste factor voor je rankings (ook al zegt Google niks over de waarde die ze specifiek aan een ranking factor meegeven) zien we iedere maand weer dat dit een enorme invloed op je positie in Google heeft. Je moet alleen wel weten welke links van waarde zijn, maar zelfs directory linkjes blijken (helaas) nog van waarde te zijn.
Inkomende externe links zijn voor Google nog steeds het signaal dat je content / website populair is bij de gebruikers.
Heersende content
Google hecht enorm veel waarde aan unieke briljante content. Content waarnaar iedereen gaat linken. Google wordt ook steeds beter in het herkennen van goede content en beter nog…, Google wordt steeds beter in het herkennen van slechte content en spam.
We hameren er bij al onze klanten op energie te steken in content en om op regelmatige basis te bloggen om zo enerzijds kennis te delen en autoriteit aan te tonen en anderzijds om aan Google te laten zien dat de site leeft en dat er kennis gedeeld wordt.
Rankbrain
Om de vragen / zoekopdrachten van de gebruikers bezoeker sneller en beter te kunnen beantwoorden, heeft Google dit nieuwe systeem ontwikkeld. Met behulp van artificial intelligence traint het algoritme zichzelf om patronen te herkennen. Rankbrain is het beter begrijpen van Google (door machine learning) van de relevantie van een webtekst, dit zou moeten betekenen dat de noodzaak van het gebruik van exacte zoekwoorden minder wordt en er meer gebruik gemaakt zal / kan worden van synonienem. Hierdoor zouden teksten natuurlijker moeten worden….
Het grappige is dat we dit ook al eeuwen weten. Al in mijn SEO trainingen zo’n 8 jaar geleden hamerde ik al op het gebruik van synoniemen en latent semantische indexering. Over 2 weken geef ik sinds tijden weer zo’n training en de inhoud is voor een groot deel nog hetzelfde. De vraag is of ik 8 jaar geleden ver voorop liep of dat Google misschien toch niet zo slim is als sommigen denken…
Conclusie
We doen het al jaren goed, wat de resultaten in de rankings ook bevestigen, maar het is leuk dat Google eindelijk wat minder geheimzinnig doet. We gaan dus door met het schrijven van Heersende content voor onze klanten, het werken aan de online naamsbekenheid van onze klanten en daarnaast zorgen we op de websites van onze klanten natuurlijk voor de ultieme gebruikerservaring.
Geef een reactie