Wie kent ze niet? De onderlijnde blauwe hyperlinks in onze teksten. De interne of extern uitgaande links. Als SEO specialist inhuren (dit bedoelen we dus) zijn we naast linkbuilding continu bezig om de interne linkstructuur zo optimaal mogelijk in te zetten voor topposities in Google.
In dit blog lees je hoe wij interne links inzetten binnen onze SEO-strategie. Een uniek kijkje in onze Heers-keuken. Waar we jou leren om je concurrenten te verslaan.
Inhoudsopgave
Wat is een interne link?
Interne links worden ook wel hyperlinks genoemd. Dit zijn links die verwijzen naar een andere pagina op hetzelfde domein. Wanneer een link verwijst naar een pagina buiten je eigen domein, noemen we dit een backlink.
Vergelijk je website met een hotel. Een hotel (je homepage) heeft meerdere verdiepingen (categorieën) Op deze verdiepingen vind je verschillende kamers (subcategorieën). Binnen de kamers maak je onderscheid tussen meerdere ruimtes, zoals de badkamer en slaapkamer (producten).
Al deze kamers zijn verbonden met elkaar door de infrastructuur van het hotel. De gangen, liften en deuren. Alles is met elkaar verbonden.
Zo werkt het ook met de interne links van jouw website. Is een pagina niet verbonden met je website, dan is deze ook niet vindbaar. Dit noemen we een orphan URL.
Het totaal van alle interne links noemen we de interne linkstructuur van je website. Door het volgen van alle interne links kan Google jouw website volledig crawlen en ranken.
Verschillende soorten interne links
Het grote web aan links bestaat niet alleen uit de blauwe hyperlinks. Er zijn meerdere manieren om een interne link toe te voegen aan je webpagina:
- Menu;
- Footer;
- Knoppen;
- Breadcrumps;
- Sitemap;
- Afbeeldingen;
- Hyperlink in tekst.
Tip: Interne links in knoppen en afbeeldingen zijn wat ons betreft minder interessant voor de SEO-strategie. Dit heeft te maken met de technische code om de links heen en het gebrek aan content/context.
Daarentegen zijn deze type interne links wel erg waardevol voor de gebruiksvriendelijkheid van je website (UX).
Hoe moet een interne link eruitzien? (back-end en front-end)
Een interne link wordt op verschillende manieren ingezet op een webpagina. Google moet alle interne links goed kunnen lezen. De techniek (websitecode) speelt hierin een belangrijke rol.
Wanneer links in een stuk Javascript geplaatst worden, dan is de kans groot dat Google problemen heeft om de link te lezen. Wij raden daarom altijd aan om links te plaatsen binnen een HTML-code. De meest gebruikte HTML-code voor een link in de tekst is:
<a href=”de link”> Tekst </a>.
Een link moet ook herkenbaar zijn voor de bezoeker. Daarom is de blauwe onderlijnde hyperlink nog steeds het meest effectief. De bezoeker weet direct dat het een link is waar je op kan klikken.
Zorg dat een interne link altijd een andere kleur heeft dan je tekst en het liefst onderstreept.
Dofollow/Nofollow
Je kan een link op dofollow en nofollow zetten. Je vermoeden klopt. Bij dofollow mag Google wel je link volgen en bij nofollow niet. Zet links alleen op nofollow wanneer het om externe links naar een spam website gaat.
Je wil nooit tegen Google zeggen: “kijk deze interne link vertrouw ik niet, dus mag je niet volgen”. Alle interne links moet Google volgen. Wil je dit niet? Laat dan de link weg.
De ankerteksten van je interne links
De ankertekst van je link geven extra informatie over de bestemming van je link. En hier wordt het interessant. Ankerteksten zijn namelijk belangrijk voor je SEO-strategie. Gaat jouw pagina over “zoekmachine optimalisatie”, zorg dan dat de ankertekst overeenkomt met het hoofdzoekwoord van de pagina.
Tip: Met interne links kan je interne concurrentie voorkomen. Hoe doen we dat? Tja… we geven natuurlijk niet alles weg.
Voorkom de volgende ankerteksten:
- Klik hier;
- Lees meer;
- “Leeg”;
- Bekijk hier
Bovenstaande ankerteksten geven geen context mee voor Google. Eigenlijk zeg je tegen Google: “navigeer naar de pagina over klik hier”, terwijl je wil zeggen: “navigeer naar de pagina over zoekmachine optimalisatie”.
Dit geldt overigens niet voor je backlinks, maar dat is een onderwerp voor een andere blog.
Wat is het effect van interne links voor je SEO-resultaten?
Naast een steengoede structuur, waar Google gestroomlijnd zijn weg in kan vinden, hebben interne links nog een functie: ze geven autoriteit door.
De ene pagina op je website heeft meer autoriteit dan de ander. Extra autoriteit komt door het aantal bezoekers, het aantal domeinen/backlinks en de positie van de pagina in Google. Een toppagina kan een andere pagina helpen door waarde over te dragen.
Dit noemen we linkjuice. Een pagina heeft een volle beker aan waarde. Bij iedere link geef je een slokje weg. Hoe groot het slokje is dat je geeft, hangt af van de hoeveelheid links op de pagina. Hoe meer links, des te kleiner het slokje is en dus minder waarde je doorgeeft.
Tip: Zorg daarom altijd voor een balans in het aantal interne links. Te veel links is niet goed. Ga hier strategisch mee om en gebruik je interne links om clusters te creëren rond een bepaald onderwerp.
Hoeveel interne links per pagina?
De meest gestelde vraag is “hoeveel interne links per pagina?” Dit hangt af van meerdere factoren.
Bijvoorbeeld: op een e-commerce pagina zullen veel meer interne links geplaatst worden, dan op een diensten pagina. Dit heeft te maken met links achter producten of sidebars met blogs en gerelateerde producten.
Interne links in de content kun je het beste sturen voor je SEO-strategie. Hoeveel interne links in een tekst geplaatst moeten worden is lastig te zeggen. Wat we wel kunnen zeggen is: zorg voor balans en blijf testen en monitoren.
Vraag je bij iedere link die je plaatst af: “is dit relevant voor mijn SEO-strategie of help ik hiermee mijn klant?” Is het antwoord nee? plaats de link niet.
Links zorgen voor afleiding en ze pikken waarde in van je linkjuice. Ga hier dus strategisch mee om.
Gebroken interne links
Gebroken links zijn kleine sluipmoordenaars in je website. Ze worden vaak over het hoofd gezien en voor je het weet heb je honderden gebroken links. Hoe ontstaan interne gebroken links?
Je verwijdert een pagina en plaatst een 301 redirect, maar vergeet de interne link te wijzigen. De interne link doet het nog wel, maar Google moet eerst de oude link door om bij de nieuwe link te komen. En dit is zonde van je crawlbudget.
Zorg dat alle gebroken links opgelost worden en Google als een gestroomlijnde machine alle interne links kan volgen.
Nog een laatste tip: Gebruik interne links voor een betere indexatie
Wil je een pagina meer waarde meegeven en ranken naar de top? Zorg dat er intern gelinkt wordt vanaf pagina’s met veel verkeer en autoriteit. De meest krachtige pagina is vaak de homepage. Maar gebruik dit natuurlijk niet te veel, want je weet het … balans!
Saskia Bos zegt
nou, ik heb een seo bedrijf ingehuurd om mijn website eens te optimaliseren zodat ik hoger in google kom, ik heb nooit gevraagd om onzinninge backlinks, maar ik heb nog minder aanvragen sinds hun ermee bezig zijn geweest dan daarvoor!!!!. en toen ik zelf eens ging kijken en toevallig via search console op externe links etc. ging kijken kwam ik er achter dat mijn site door maar liefst 107 andere websites werd gelionkt waarvan ik zelf er vier kende (zelf organisch gecreeerd). De rest is allemaal afkostig van verzamelsites met alleen maar links en geen teksten, sites die ik geeneens kan openene! niet meer bestaan! en qua ranking zelfs op 0 staan. kortom hartelijk bedankt!! ik zal hen naam niet noemen maar ik heb spijt als alle haren op mijn hoofd dat ik OOIT met hun in zee ben gegaan!!!!!
want hoe krijg ik die bende weg? door mijn domein te verwijderen staat er op internet . nou lekker dan…. alle visitekaartjes en jarenlange bekendheid weg. plus mijn url is de naam van mijn bedrijf. fraai is dat.
Roderick van Straten zegt
Hoi Saskia,
dat klinkt niet best!
Netjes dat je die partij niet noemt.
Je hoeft je domein niet te verwijderen, wat je wel kan doen als het echt allemaal slechte backlinks zijn is deze disavowen / deze sites afwijzen zie de uitleg van Google hierover hier: https://support.google.com/webmasters/answer/2648487?hl=nl.
Mocht je een dubbelcheck willen op de kwaliteit van je externe backlinks neem dan even contact met ons op dan kijken we met je mee.
Met bovenstaand artikel kun je hopelijk wel zelf verder met je interne links.