Google schreeuwt al jaren dat snelheid belangrijk is. Snelheid is een rankingfactor als het gaat om zoekmachine optimalisatie. Begin dit jaar kondigde Google de Speed Update aan, die vanaf juli 2018 trage websites in de mobiele rankings af gaat straffen. Voor de desktop is snelheid al langer een belangrijk signaal. Dus als hoge rankings in Google belangrijk voor je zijn dan moet je dus zorgen dat je website snel laadt.
Maar waarom is die snelle website nou zo belangrijk volgens (of voor) Google?
Inhoudsopgave
Gebruikerservaring
Uiteraard is de belangrijkste reden voor de ‘Need for Speed’ een betere gebruikerservaring. Of het nou gaat om trage 3G netwerken in derdewereldlanden of het ontbreken van een lekker netwerk midden in de polder, Google wil dat mensen altijd en overal snel bij de juiste informatie kunnen. Google kiest dus voor de gebruiker en snelheid is daarin essentieel, punt.
Snelheid en bouncerate
Google kan wel leuk snelheid eisen, maar vinden gebruikers dat eigenlijk wel zo belangrijk? Dat snelheid daadwerkelijk gewaardeerd wordt door gebruikers laat een onderzoek van Pingdom zien. In onderstaande tabel kun je de onderzochte relatie tussen bounce rate en laadtijd keurig zien. Nou is bounce rate zoals we inmiddels (allemaal?) weten geen rankingsfactor, maar deze geeft een goede indicatie van hoe bezoekers je website waarderen.
Laadtijd van uhhh, hoeveel seconden?
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de gemiddelde laadtijd van een website zo’n 3,21 seconden is. Veel partijen zeggen dat je voor een laadtijd van minder dan 2 seconden moet gaan. Maar soms wil je op een pagina gewoon wat meer beeld en scripts kwijt. Je moet in zo’n geval dus de afweging maken of je de prioriteit geeft aan snelheid of bijvoorbeeld veel beeld om je bezoeker te verleiden of tientallen scriptjes om gebruikersdata in kaart te brengen. Keuzes, keuzes, keuzes ..
Kosten! Misschien wel de belangrijkste drijfveer
Volgens een Environmental Report van Google leverden de datacenters van Google in 2016 3,5 keer meer computerkracht dan vijf jaar daarvoor met dezelfde energie. Google gebruikt net zoveel energie als de stad San Francisco (in 2015 een gebruik van 5,7 terawatt) wat 2x zoveel energie was als in 2011. Die energie moet natuurlijk betaald worden… die kosten drukken door minder energie kwijt te zijn aan het crawlen en indexeren van websites staat natuurlijk gewoon op de agenda van de financiële mensen bij Google…
Al zullen ze bij Google natuurlijk zeggen dat het gaat om het terugdringen van de belasting op het milieu 😉
Dit weten de meeste ‘seo specialisten’ niet
Google werkt met een crawl budget (weet je niet wat dat is, lees dan hier onze uitleg). Hoe sneller en beter je website te doorgronden is door Google, hoe beter. Is je website bijvoorbeeld te traag of loopt Google vast, dan wordt wellicht niet heel je site doorgenomen.
Een gangbare gedachte over de toekenning van het crawl budget is nog steeds dat het budget bepaald wordt door de autoriteit van de afzonderlijke pagina’s op je website. Dus, het is belangrijk hoe MOZ de Pagina Autoriteit (PA) van je webpagina’s ziet (ben je hier niet mee bekend? neem dan zeker contact met ons op!). Websites met een hogere PA krijgen een groter crawl budget toegekend. Concreet zorgt dit ervoor dat Google je website beter en vaker crawlt.
Oh, en als je dan een stapje verder denkt, helpt linkbuilding je dus niet alleen aan hogere rankings in Google omdat je autoriteit daardoor hoger wordt, maar zorgt het ook voor een hoger crawl budget.
Do you feel the need?
Als je zowel je gebruikers als Google tevreden wilt houden moet je dus blijven werken aan de snelheid van je website. Een voorzichtige voorspelling (hou me er gerust aan over 2-3 jaar): Websites op basis van WordPress, gehost op het cloud platform van Google en gebruikmakend van AMP krijgen voorrang in de rankings.
Geef een antwoord