Google ziet de Core Web Vitals als de belangrijkste statistieken die er zijn. Met deze statistieken meet je namelijk de gebruikservaring van je bezoekers. Maar hoe belangrijk zijn ze echt? Dat vertellen we je in dit blog.
De Core Web Vitals meten onder andere de paginasnelheid en gebruikersinteracties. In Jip en Janneke taal: De Web Core Vitals zijn een aantal factoren die deel uitmaken van de Google-score voor de pagina ervaring van de bezoeker. Oftewel de manier waarop Google de algehele gebruikerservaring (user experience) van jouw pagina beoordeelt.
Inhoudsopgave
Welke Core Web Vitals worden gemeten door Google?
Het is belangrijk dat je weet wat ze betekenen, waarom ze afzonderlijk belangrijk zijn en hoe je de Google Core Web Vitals op je website kunt verbeteren. De Google Core Web Vitals bestaan uit:
- Loading – Largest Contentfull paint (LCP)
- Interactivity – First Input Delay (FID)
- Visual Stability – Cumulative layout shift (CLS)
Core Web Vitals zijn bijzonder belangrijke onderdelen voor de ervaringsscore van je pagina geworden. Er gaan zelfs geluiden dat in de toekomst de Web Core Vitals Vitals bekend gaan staan als de zwaarst gewogen aspecten van de ervaringsscore van je website.
Waarom zijn Google Core Web Vitals zo belangrijk?
Sinds de zomer van 2021 beschouwt Google de pagina ervaring als een officiële rankingsfactor. De pagina ervaring van de bezoeker is een mix van factoren die Google belangrijk vindt voor algehele positieve klantervaring. Factoren die hieronder vallen zijn o.a.:
- Een URL met HTTPS (HTTPS laat zien dat je website beveiligd is);
- Mobielvriendelijkheid (zo kunnen bezoekers makkelijk door de mobiele versie van je website navigeren);
- Geen vervelende en opdringerige pop-ups op je website;
- Safe-browsing (dit komt er op neer dat er geen malware (een virus) op je pagina’s aanwezig zijn).
Kortom: wil je strijden voor die #1 plek in Google? Dan moét je wel rekening houden met deze Google Web Vitals. De gebruiker wordt steeds belangrijker en dat heeft ook invloed op je SEO-strategie.
We nemen alle drie de onderdelen met je door.
Largest contentful paint (LCP)
Onder de Core Web Vitals valt o.a. Largest Contentful Paint. Dit is de hoeveelheid tijd die nodig is om een pagina te laden vanaf het moment dat je deze voor het eerst opent. Om het eenvoudig te maken kun je LCP het beste zien als een meetinstrument. Met dit meetinstrument wordt de laadsnelheid van je grootste content-elementen gemeten. Deze content-elementen kunnen bestaan o.a. uit:
- Headings (H1, H2, H3, etc.) en of paragrafen
- Afbeeldingen (IMG, JPEG, PNG, etc.)
- Video’s
- Achtergronden die ingeladen worden
Je kunt je huidige LCP-gegevens bekijken met Google Search Console. De gegevens in Search Console zijn net als Pagespeed Insights afkomstig uit het Chrome Gebruikservaring Rapport. Het voordeel van Search Console is dat je de LCP-gegevens over de hele website kunt zien. Je hoeft niet één voor één alle pagina’s te analyseren. In Search console krijg je direct een lijst met de pagina kwaliteitsstatus van de URL’s van je website.
Google verdeelt de LCP-snelheid in drie categorieën:
- Goed (Groen)
- Moet worden verbeterd (Oranje)
- Slecht (Rood)
In een ideale wereld wil je dat elke pagina een LCP van 2,5 seconden of minder heeft.
Zo verbeter je de LCP van je website:
Het herkennen van verschillende verbeteringen is stap één. Het doorvoeren van deze verbeteringen is stap twee. We hebben de volgende tips op een rijtje gezet:
- Upgrade je webhost: een betere hosting zorgt in veel gevallen voor een snellere laadtijd.
- Schakel lazy loading in: lazy loading zorgt ervoor dat afbeeldingen alleen geladen worden als ze klaar zijn om bekeken te worden. Bijvoorbeeld als een bezoeker op je pagina naar beneden scrolt. Het aanzetten van lazy loading kan voor een snellere LCP zorgen.
- Verwijder grote pagina-elementen: Pagespeeds Insights of Search Console laten zien welk element je pagina vertraagt.
- Verwijder onnodige ’third-party scripts’: bij ’third party-scripts’ moet je denken aan een code die van een externe partij komt. Denk bijvoorbeeld aan een Facebook-button die op de website staat. ‘Third-party scripts’ kunnen de paginasnelheid flink vertragen.
First input delay (FID)
De volgende stap is om naar de First Input Delay (FID) te kijken. Kunnen jouw gebruikers namelijk goed omgaan met je pagina? Dit is waar de FID van pas komt. Hierin wordt namelijk de werkelijke tijd gemeten die een bezoeker nodig heeft om snel een interactie met je pagina aan te kunnen gaan.
Voorbeelden van interactie zijn:
- Een klik op een link in de navigatie;
- Een e-mailadres invullen bij een contactformulier;
- Het kiezen van een menu-item in vervolgkeuzelijst (dropdown);
- Het openen van een ‘accordeonmenu’ op een mobiel apparaat.
Google vindt FID belangrijk omdat het aangeeft hoe gemakkelijk de interactie van echte gebruikers en de website verloopt. FID gaat nog net een stapje verder dan een paginasnelheidsscore. FID meet namelijk ook de tijd die gebruikers nodig hebben om daadwerkelijk tot een actie op je pagina te komen.
Voor websites met veel content speelt de FID meestal geen grote rol. De reden hiervoor is dat bezoekers het blog doorlezen en vervolgens verder scrollen. Voor pagina’s waar interactie wel vereist is, is FID wel een zware factor. Denk daarbij aan een inlogpagina of een pagina waar de bezoeker zijn geboortedatum in moet vullen om toegang tot de website te krijgen.
Met een login- of leeftijdsbevestgings-pagina is de tijd die nodig is om de inhoud te laden niet zo belangrijk. Het gaat er vooral om hoe snel je deze informatie in kunt vullen op de pagina.
Zo verbeter je de FID-score van je website:
- Verwijder alle niet kritieke ’third-party scripts’: scripts van derden kunnen je FID negatieve beïnvloeden. Het is daarom ook het beste om ze indien mogelijk te verwijderen.
- Maak gebruik van een browsercache (een opslagplaats voor data): dit helpt om de inhoud op de pagina sneller te laden.
- Minimaliseer de JavaScript: het is bijna onmogelijk voor een bezoeker om de interactie met een pagina aan te gaan zolang de browser de JS inlaadt. Het minimaliseren en of uitstellen van JS zal voor verbetering van de FID op je pagina zorgen.
Cumulative Layout Shift (CLS)
De Cumulative Layout Shift (CLS) markeert de stabiliteit van je pagina terwijl deze wordt geladen. Je kunt dit het beste zien als ‘visuele stabiliteit’. Hier wordt gekeken of dat klikbare pagina-elementen niet teveel verschuiven.
Mocht het zo zijn dat de tekst, knoppen en afbeeldingen bewegen als de pagina wordt geladen, dan heb je te maken met een hoge CLS en dat is niet wat je wil. Idealiter wil je dat de pagina-elementen op hun plaats blijven. Het grootste probleem met deze verschuiving is wanneer de bezoeker op de link wil klikken. Door de verschuiving kan het zijn dat de bezoeker op de verkeerde link klikt. Dit gaat weer ten koste van de gebruikservaring.
Volgens Google zijn er een aantal belangrijke hoofdredenen waarom Cumulative Layout Shift plaatsvindt:
- Het ontbreken van gespecificeerde afmetingen bij afbeeldingen;
- Bij de advertenties ontbreken de afmetingen;
- Web lettertypen die FOIT of FOUT veroorzaken. Hierbij is de tekst niet zichtbaar tot het lettertype gedownload is of tot een bepaalde tijd vestreken is;
- Moeten wachten op een netwerkreactie voordat het document object model (DOM) wordt bijgewerkt.
Zo verbeter je de Cumulative Layout Shift van je website:
- Verminder scripts van derden en minimaliseer JavaScript zo veel mogelijk. Scripts vertragen nu eenmaal de reactietijd van je pagina. Het beperken van scripts zal helpen om de CLS te verbeteren.
- Gebruik vastgestelde afmetingen voor video’s, afbeeldingen, GIF’s etc. Zodoende weet de browser precies hoeveel ruimte de elementen in beslag nemen. Hierdoor zullen de elementen niet meer verschuiven.
- Zorg ervoor dat advertenties vastgestelde afmetingen hebben.
- Maak gebruik van systeemlettertypen. Systeemlettertypen zorgen ervoor dat elke browser ze snel in kan laden.
De belangrijkste take aways van dit blog
Google maakt dus met deze factoren duidelijk dat een geweldige pagina ervaringsscore (page experience) één van de meer dan 200+ factoren is die ze tegenwoordig gebruiken om sites in de zoekresultaten te rangschikken. Nu zal dit je niet direct naar het podium brengen, maar ze dragen daar wel aan bij.
Laat Heers je helpen!
Zo. Nu weet je een stuk meer over die Google Core Web Vitals. Maar wat heb je eraan – en misschien nog wel belangrijker – hoe implementeer je dit op jouw website? Vragen waar wij bij Heers het antwoord op hebben. Dus ben je nieuwsgierig hoe wij jou kunnen helpen met dit technische abracadabra? Dan leggen we dit graag in Jip-en Janneke taal (onder het genot van een kopje koffie) in een vrijblijvend gesprek aan je uit. Als SEO-specialist zijn wij jouw nieuwste én laatste SEO bureau. Met een winnende formule van technische SEO en content bouwen wij aan meer autoriteit, traffic en conversie. Ga jij de uitdaging met ons aan?
Geef een antwoord