‘We willen beter in Google gevonden worden’. Iets wat we meerdere keren per week te horen krijgen. Het besef dat zoekmachine optimalisatie (SEO) belangrijk is, is hartstikke mooi. Maar als we vervolgens vragen op welke woorden / termen ze gevonden willen worden, lopen we nog bizar vaak vast.
En met vastlopen bedoelen we dan dat ze echt met zoekwoorden komen die helemaal niet zinvol zijn. Of ze zijn te generiek of niemand zoekt er op. Het voelt dan een beetje als offline cold calling met een adressenlijst die toevallig in het pand lag en hopen dat er wat zinnigs tussenzit.
Zonde! Met de juiste zoekwoorden kun je namelijk zo gericht sturen binnen de customer journey. Uiteraard helpen we bedrijven graag met een zoekwoorden-onderzoek, maar in dit artikel geven we alvast de belangrijkste handvaten om zelf je zoekwoorden goed te kunnen bepalen.
Inhoudsopgave
Zoekwoorden of termen
We kunnen natuurlijk heel lang discussiëren of het zoekwoorden, zoektermen of keyphrases zijn. De manier van Googlen is de laatste jaren flink veranderd. Hierdoor is er een verschuiving van keywords, naar long tail keywords, naar keyphrases geweest. Dit komt door het veranderde zoekgedrag en de daarmee samenhangende updates van Google. Uiteindelijk bedoelen we allemaal hetzelfde: wat typt in dat zoekveld in Google?
En nog beter…. wat typt iemand, die jou geld op kan leveren, in dat zoekveld van Google? Dus welk zoekwoord moet een gebruiker van Google in het zoekveld typen om op jouw website terecht te komen met een grote kans dat die bezoeker geld over heeft voor jouw diensten of producten? Dus niet alleen het zoekwoord met voldoende zoekvolume is van belang, ook het zoekwoord dat ervoor zorgt dat de zoeker op jouw website aan het juiste adres is.
Wat maakt een zoekwoord interessant?
Volgens ons zijn er dus meerdere zaken die bepalen of een zoekwoord interessant genoeg is om energie in te steken qua vindbaarheid:
- Zoekvolume
- Zoekintentie
- Winst per conversie
Wat ons betreft moeten al die zaken meegenomen worden in de beslissing om wel of niet op een zoekwoord te gaan focussen. Dit kan met Google Ads of SEO. Alleen focussen op zoekvolume kan hetzelfde zijn als schieten met hagel. Zoekwoorden met een hoog zoekvolume hebben vaak ook een pittige concurrentie. Wanneer de zoekintentie dan niet matcht, gooi je veel geld weg door te investeren in dat zoekwoord. In dat geval steek je dus erg veel tijd en geld in traffic naar je website, terwijl de kans op daadwerkelijke bezoekers naar je website én conversie erg klein is.
Awareness
Natuurlijk gaat niet alles om keiharde online conversies. Als je net een nieuw bedrijf, dienst of product hebt gelanceerd kan het helemaal geen slecht idee zijn om (ook) op generieke (gerelateerde) zoekwoorden gevonden te worden. Hoe meer mensen in contact met je product of bedrijf komen, hoe beter (als het om naamsbekendheid gaat). Let op: wij zijn geen branding specialisten 😉
In deze fase weten je potentiële klanten dat ze een probleem hebben. Qua SEO wordt deze fase vaak nog vergeten. Je mogelijke bezoeker weet dat hij / zij een probleem heeft, maar heeft nog nooit van je gehoord of geen idee wat je doet. Denken vanuit je potentiële klant betekent (vaak) denken vanuit het probleem wat deze zoeker heeft.
Voorbeelden van zoekwoorden (voor onze eigen branche):
- trage website
- waarom is mijn website traag
- hoe maak ik mijn website sneller
- meer bezoekers op mijn website
- waarom seo
Zelf focussen we overigens niet veel (meer) op die zoekwoorden, omdat we gemerkt hebben dat het voor ons veel oninteressante leads opleverde. Dit heeft vooral te maken met onze ideale klant en onze focus qua diensten en vooral de fase in het See, Think, Do, Care-model waarin mensen in zitten als ze op dergelijke zoekwoorden zoeken.
We merken wel dat dergelijke zoekwoorden voor veel bezoekers zorgen en het is natuurlijk nog steeds lastig meten wat die ‘naamsbekendheid’ op termijn voor je bedrijf doet.
Als de oplossing bekend is
Stel iemand weet wat de oplossing voor zijn / haar probleem is, dan wordt de zoekintentie in Google al veel gerichter en krijg je zoekopdrachten als:
- product A
- dienst A
Vanaf dit moment is er uiteraard al een behoorlijke kans op conversie.
Over tot actie
In deze fase gaat de klant op zoek naar een partij die hem / haar kan helpen. De oplossing (dienst of product) is bekend, maar nu moet er nog een leverancier gevonden worden. In deze fase heb je de meeste kans op conversie. Zoektermen die in deze fase gebruikt worden zijn bijvoorbeeld:
- kluis kopen
- seo bureau
- hotel gorinchem
- tennisschoenen kopen
- beste leaseprijs mercedes A-klasse
- etc.
Handige tools
Klaar om zelf serieus na te gaan denken over je zoekwoorden? Bekijk dan de onderstaande tools eens.
Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.
Geef een antwoord