Omdat vrijwel iedereen in Nederland zijn of haar zoektocht naar een product of dienst start in Google is het voor steeds meer bedrijven noodzakelijk om hoger in Google te komen. In pittige branches is je SEO uitbesteden aan ervaren specialisten vaak beter dan het zelf doen. Om zelf goed de 1e stappen te kunnen zetten geven we je hier de belangrijkste SEO tips (en enkele linkbuilding tips).
Bepaal je kansen
Hartstikke mooi dat je als nieuwe organisatie gevonden wilt worden op ‘zzp boekhouder’ maar de kans dat je daar binnen een aantal maanden goed op gevonden gaat worden is nihil. Je kunt dan wel enorm veel geld in dure SEO pakketten stoppen, maar je kunt beter kijken of je op korter slimmer met je budget om kunt gaan. Je kunt bijvoorbeeld beter een goede landingspagina realiseren voor ‘zzp boekhouder amsterdam’ (mocht je in Amsterdam leveren). Doordat de concurrentie op dat zoekwoord minder sterk is is de kans groter dat je eerder goed vindbaar bent en daarmee je budget sneller terugverdiend.
Zorg voor een snelle website
Snelheid wordt steeds belangrijker voor je rankings. Lees hierover alles in ons blog ‘Google wil meer en meer snelheid, maar waarom?‘. Snelheid begint bij de juiste codering van je website, het optimaliseren van je afbeeldingen en een goede hosting.
Heb je een WordPress website, check dan onze pagina over WordPress SEO voor nuttige plugins.
Snelheid is niet alleen belangrijk voor je rankings, maar uiteraard ook voor je conversie. Geen enkele bezoeker heeft geduld en de meeste bezoekers beslissen binnen 2 seconden of ze verder gaan op een website of niet. Als je website dan nog niet geladen is kun je denk ik wel raden welke keuze ze maken.
Zorg voor links
Iedereen die een beetje bekend is met SEO weet dat links essentieel zijn voor de vindbaarheid van je website. Dat begint met een goede structuur van je website en een goede sitemap. Veel mensen vergeten dat interne links ook bijdragen aan een goede vindbaarheid van je content. Via interne links zorg je niet alleen voor het ‘doordruppelen’ van autoriteit naar pagina’s, maar je geeft Google ook een signaal welke pagina’s binnen je website belangrijk zijn.
De belangrijkste links zijn natuurlijk relevante externe links. Deze links geven aan Google aan hoe populair je website is. Hoe kom je aan die links?
- Je kan je partners en leveranciers vragen om een link te plaatsen naar je website.
- Je kan op zoek gaan naar vermeldingen van je bedrijf (zonder link) op het internet en de betreffende website vragen een link van die vermelding te maken.
- Je kan inzetten op contentmarketing en je ‘waanzinnige’ content aanbieden bij relevante websites in de hoop dat die je content met een link naar je website plaatsen.
- Je kan linkpakketjes kopen.
- Of je kan je linkbuilding uitbesteden aan een ervaren online marketing bureau.
De 10 belangrijkste SEO tips
1) Focus op zoekwoorden
Sommige contentmarketeers (en Google zelf) zeggen dat je niet meer specifiek op zoekwoorden hoeft te letten. De vraag van de bezoeker beantwoorden zou al voldoende zijn. In de praktijk is dit simpelweg niet waar. Zeker in het Nederlands is Google nog niet zover en is keyword density gewoon nog belangrijk.
2) Verse content
Google wil graag regelmatig verse content, simpelweg om te zien of de website actief is en ‘leeft’. Bovendien kun je in nieuwe content altijd weer interne links naar je belangrijkste pagina’s aanbrengen.
3) Unieke content
Je content moet uniek zijn. Dus niet een zoveelste blogje over welke tools je moet gebruiken, maar echt unieke content die nergens anders op het internet te vinden is. Dat is content die scoort!
4) Voldoen aan de behoefte van de bezoeker
In grote lijnen is Google happy als je bezoeker blij is. Focus op het voorzien in de behoefte van de bezoekers door content en gebruikersgemak is daar belangrijk voor je SEO.
5) E-A-T
E-A-T is de afkorting voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness (of in het Nederlands Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid). E-A-T is een belangrijk principe voor Google om websites te ranken op basis van kwaliteit. Het is eigenlijk de nieuwe benaming voor wat Google vindt waar een goede website aan moet voldoen. Lees meer over E-A-T in ons uitgebreide blogartikel ‘Google E-A-T? Wat is het en hoe verbeter je het? 4 tips‘.
6) Toegankelijk voor Google
Je website moet voor Google makkelijk te crawlen zijn. Dat betekent goede code en een goede structuur, maar ook zaken zoals een goede robot.txt
7) Snelheid
Snelheid maakt steeds meer het verschil als de content en autoriteit van een website gelijkwaardig zijn. Snelheid heeft ook te maken met de gebruikerservaring van je bezoekers natuurlijk en daar hecht Google waarde aan.
8) Geschikt voor meerdere apparaten
De tijden van websites die niet functioneren op mobiele telefoons is echt al lang voorbij. Is je website nog steeds niet geschikt voor meerdere apparaten dan kun je het qua SEO echt vergeten.
9) Genereren van veel kliks
Sla niet door naar click-bait, maar goede pakkende SEO titels en meta beschrijvingen die zorgen voor meer kliks geven Google het signaal dat je website populair is. Zeker als mensen niet direct weer terugklikken naar Google als ze op je website zijn (Pogo-sticking).
10) Goede backlinks
Je content kan nog zo briljant zijn zonder waardevolle backlinks ga je niet hoog in Google komen en gaat niemand je content vinden. Of je het nou via linkbuilding of contentmarketing doet, zorg voor die goede backlinks. Een goede SEO specialist weet dat als geen ander.
Specifieke linkbuilding tips
Omdat linkbuilding in veel gevallen de doorslaggevende factor is voor SEO hebben we hieronder nog een aantal specifieke linkbuilding tips opgesomd:
- Zorg dat je links krijgt van relevante websites en met relevant bedoelen we meestal websites die qua onderwerp raakvlak hebben met de onderwerpen op jouw website
- Let op de domeinwaarden zoals Domein Autoriteit, Domain Rating en Trust Flow
- Staar je niet blind op die domeinwaarden, want in een natuurlijk linkprofiel zitten ook websites met lage domeinwaarden (bv. beginnende websites). Daarnaast moet je ook kijken naar het daadwerkelijke aantal bezoekers op die websites en de eigen rankings van die websites in Google
- Zorg voor variatie. Zowel qua anchor texts als qua type links.
Wil je meer SEO tips of specifieke linkbuilding tips?
Vul de vrijblijvende SEO scan hieronder in en ontvang SEO tips (een dus ook linkbuilding tips) specifiek voor jouw website. Of kom eens bij ons langs voor een kennismaking en een SEO advies.