• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

HEERS

  • Home
  • Diensten
  • Cases
  • Over ons
  • Blog
  • Contact

Google E-A-T? Wat is het en hoe verbeter je het? 4 tips

Roderick
Online Marketeer
31 juli 2019
Leestijd: 7 minuten
24

Google E-A-T is de laatste jaren een begrip in SEO-land, maar we snappen bij Heers heel goed dat niet iedereen SEO zo leuk vindt als wij dat doen. Vandaar dit uitgebreide artikel om je op de hoogte te brengen van dit belangrijke principe van Google.

Update: Google’s laatste update bevat ook weer een verwijzing naar E-A-T blijkt in hun officiële artikel van 1 augustus 2019. Het is net of we aanvoelen wat Google wil en doet 😉

Inhoudsopgave

  • Wat is Google E-A-T?!
  • Google E-A-T is net offline
  • Hoe verbeter je Google E-A-T dan?
  • Voor wie is Google E-A-T belangrijk?

Wat is Google E-A-T?!

E-A-T is de afkorting voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness (of in het Nederlands Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid). E-A-T is een belangrijk principe voor Google om websites te ranken op basis van kwaliteit. Het is eigenlijk de nieuwe benaming voor wat Google vindt waar een goede website aan moet voldoen.

Expertise

Dit gaat niet alleen om het schrijven van goede inhoudelijke stukken, maar het is ook van belang dat de schrijver van de content als expert gezien wordt.

Wat betreft de content gaat het om content die aansluit bij de zoekintentie / informatiebehoefte van de bezoekers. Content die daarop aansluit zou het volgens Google beter moeten doen in de rankings (let op: vooralsnog is Google slechter in het Nederlands dan Engels).

Daarnaast is in tegenstelling tot wat velen schrijven vakjargon voor Google gewenst, ondanks dat je lezers wellicht anders zoeken / willen. Vakjargon toont aan Google dat de schrijver expertise heeft als het gaat over het onderwerp van het artikel.

Ook gaat Google er vanuit dat iemand die veel heeft gepubliceerd over een bepaald onderwerp op verschillende domeinen een expert is. En ja, dit is natuurlijk ook weer makkelijk te manipuleren door bijvoorbeeld artikelen ’te kopen’ op gerenommeerde websites.

Regelmatig nieuwe content laat aan Google (en natuurlijk ook je bezoekers) zien dat je up-to-date bent qua kennis. Dit speelt dus ook mee in de waardering van Google voor je website / content.

Autoriteit

Er is voor Google nog steeds maar 1 echte manier op te autoriteit van een website te bepalen, namelijk de kwaliteit van het linkprofiel. Websites die hoogwaardige content produceren, genereren op een natuurlijke wijze backlinks. De meeste bedrijven hebben echter simpelweg niet de kennis en tijd om goede content te creëren.

Wat geldt voor Expertise, geldt ook voor Autoriteit. Gepubliceerd worden op gerenommeerde websites met een linkje naar jouw website helpt je aan autoriteit. Het gaat dus zeker niet om zoveel mogelijk websites, want Google wordt steeds beter in het herkennen van goede links ten opzichte van crappy links.

Naast het linkprofiel kun je qua autoriteit denken aan:

  • reviews (bij voorkeur via een door Google erkende partij zoals The Feedback Company)
  • keurmerken

Betrouwbaarheid

Zaken die bijdragen aan de betrouwbaarheid van je website zijn bijvoorbeeld een SSL certificaat (https://), uitgebreide contactgegevens op je website en net als bij autoriteit zaken als reviews / referenties.

Ook zaken als een uitgebreide privacy policy en voor webshops bijvoorbeeld een uitgebreide beschrijving van de retour policy werken mee aan de betrouwbaarheid.

Maar ook hier haalt Google een deel van de waardering weer uit het linkprofiel. Hoe meer links van websites die Google al ‘betrouwbaar’ vindt naar jouw website toe, hoe betrouwbaarder je eigen website wordt voor Google. Domeinwaarden die je hiervoor goed kunt gebruiken zijn Trust Flow en Trust Ratio van Majestic.

Google E-A-T is net offline

In de offline wereld neem je toch ook meer aan van een expert en/of iemand die je betrouwbaar over vindt komen? Voor Google is het E-A-T principe niet heel anders. Zorg (gewoon) dat je betrouwbaar bent, je kennis deelt en de antwoorden geeft waar je bezoeker naar op zoek is. Het is allemaal geen rocket science. Maar je als je er niet actief mee bezig bent of blijft, kun je de hoge rankings in Google wel vergeten.

Hoe verbeter je Google E-A-T dan?

Nu je weet wat E-A-T is en hoe belangrijk dat is voor je vindbaarheid in Google, wil je natuurlijk ook weten hoe je je E-A-T kan verbeteren. Hieronder geven we een aantal tips die je een eind op weg helpen.

1) Koppel een auteur aan je content

Bij voorkeur een auteur die veel (dat is dan toch weer een beetje kwantiteit, hè Google) op het internet gepubliceerd is (en het liefst ook op betrouwbare sites). Deze auteur wordt door Google als expert gezien.

Voor diegenen die al jaren met SEO bezig zijn…, kun je je ‘Google Authorship’ nog herinneren? Hiermee kon je je als auteur aan Google ‘kenbaar maken’ via rel=”author”.

2) Externe links in je content

Het doel van Google is iedereen wereldwijd te voorzien van de juiste informatie. Althans, dat zeiden ze ooit. In werkelijkheid zijn de inkomsten uit Google Ads ook een belangrijk doel geworden. Maar door externe links naar ‘goede’ sites op te nemen in je content, help je je bezoeker aan meer nuttige informatie. Google ziet en waardeert dit en dus is dit een puntje wat je in de gaten moet houden als je bijvoorbeeld een nieuw blog schrijft. Weten waar goede content volgens Google allemaal aan moet voldoen? Check dan ons artikel ‘Wat is nu eigenlijk goede content volgens Google?‘

3) Check je bestaande content

Voer een content audit uit om te zien welke oude content op je website niet voldoet aan E-A-T en verbeter deze content. Als er van die oude pagina’s of berichten niks te maken valt, gooi ze dan weg. Vergeet niet een 301 redirect op de oude url te zetten. Dat opschonen van je content zorgt ook gelijk voor het optimaal benutten van het crawlbudget dat Google voor je website heeft. Meer hierover lees je onderaan het artikel op onze website ‘Google wil meer en meer snelheid‘.

4) Techniek en contactinformatie

Zorg dat je website (alleen) via https:// bereikbaar is. Dus via een beveiligde verbinding. Vrijwel iedere moderne hoster levert deze certificaten gratis via Let’s Encrypt. Tegenwoordig moet je ook rekening houden met een cookie-melding / banner.

Daarnaast moet je zorgen dat het voor je bezoekers makkelijk is om contactinformatie te vinden, net als zaken als je privacy policy.

Voor wie is Google E-A-T belangrijk?

Voor iedereen die serieus bezig is met SEO, maar in het bijzonder de zogenaamde YMYL-websites. YMYL is een afkorting voor Your Money or Your Life. Google bedoelt daarmee vooral websites die (rechtstreeks) invloed (kunnen) uitoefenen op de gezondheid of de financiële situatie van bezoekers / gebruikers van die website. Google vindt het bij deze websites nóg belangrijker dat ze voldoen aan de E-A-T-criteria.

Delen

Likes

4

Onderwerp Zoekmachine optimalisatie

Google's honger stillen?

Neem contact met ons op!
Roderick
Online Marketeer

Roderick is één van de meest ervaren online specialisten van Nederland en helpt je gegarandeerd aan meer traffic en conversie.

Lees Interacties

Reacties

  1. Pieter zegt

    1 augustus 2019 om 15:17

    Goed stuk, duidelijk, helder.

    Beantwoorden
    • Roderick zegt

      1 augustus 2019 om 16:12

      Dank je!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar?

  • Een SEO bureau
  • Een SEO specialist
  • Een Google Ads specialist
  • Een online marketing specialist
  • Een SEO tekstschrijver

Concreet

  • SEO uitbesteden
  • Linkbuilding uitbesteden
  • SEO teksten laten schrijven
  • Blogs laten schrijven
  • Google Ads uitbesteden (SEA)

Info

  • Team / Vacatures
  • Begrippenlijst / Kennisbank
  • Support
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
Online Marketing Bureau Heers

Vraag direct een online marketing offerte aan.

begin met Heersen