Google is één de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Het bedrijf is opgericht in 1998 door Larry Page en Sergey Brin tijdens hun studie aan de Universiteit van Stanford. Voor de komst van Google waren er tientallen zoekmachines zoals Lycos, Altavista, HotBot, Excite, Yahoo en in Nederland bijvoorbeeld Ilse. Na de komst van Google zijn de meeste andere zoekmachines gesneuveld. Het marktaandeel van Google in Nederland wordt geschat op 95%. Andere spelers op dit moment zijn Bing (Microsoft), Yandex (Rusland), Baidu (China) en DuckDuckGo. Google is voor veel consumenten de start van de customer journey en het is dus essentieel voor bedrijven om goed te presteren in Google. Maar hoe werkt Google nou eigenlijk?
De producten van Google
De meeste mensen kennen Google voornamelijk als zoekmachine, maar Google is meer dan alleen een zoekmachine. Het bedrijf biedt een scala aan andere producten en diensten, waaronder Google Maps, Gmail, Google Drive, Google Calendar en nog veel meer. Wij beperken ons hier tot de zoekmachine. De zoekmachine kun je in hoofdlijnen onderverdelen in:
- De organische (gratis) resultaten
- Google Ads: de advertenties
- Google Mijn Bedrijf
Om als bedrijf bovenaan de organische resultaten te komen moet je SEO (Search Engine Optimization) toepassen (lees ‘Wat is SEO?‘) en adverteren via het advertentiesysteem van Google wordt SEA (Search Engine Advertisting) genoemd. Beiden zijn onderdeel van het overkoepelende SEM (Search Engine Marketing).
Google toont overigens niet alleen zoekresultaten voor websites, maar ook voor andere informatiebronnen zoals afbeeldingen, videos, kaarten, nieuws, boeken en meer.
Hoe werkt Google: de organische resultaten
De belangrijkste processen van Google binnen de organische resultaten zijn crawlen en indexeren. Deze processen zijn nodig om informatie te vinden en op te slaan.
Crawlen
Dit is het proces waarbij Google de inhoud van een website analyseert en verzamelt door automatisch door de website te navigeren met een crawler. Hierbij wordt informatie verzameld over de pagina’s, zoals de content (webteksten, afbeeldingen, videos etc.), meta-tags, afbeeldingen en links (zowel interne links als inkomende en uitgaande externe links).
Indexeren
Dit is het proces waarbij de verzamelde informatie door de crawler wordt opgeslagen in een enorme database, ook wel de index genoemd. Hierdoor kan Google de relevantie van de pagina’s voor specifieke zoekopdrachten bepalen en deze weergeven in de zoekresultaten.
En na het crawlen en indexeren?
Na het crawlen en indexeren gaat Google bepalen hoe relevant de pagina’s van een website zijn voor specifieke zoekopdrachten. En Google gaat dan natuurlijk ook bepalen hoe hoog in de zoekresultaten een pagina moet komen. Hieronder vind je in hoofdlijnen de stappen die Google doorloopt:
- Relevantie: Google bepaalt de relevantie van elke pagina door verschillende factoren te analyseren, zoals de content van de pagina, de keyword density en de kwaliteit van de links naar de pagina. Oftewel de Onpage en Offpage SEO.
- Ranking: Op basis van de relevantie bepaalt Google de ranking van elke pagina en bepaalt het welke pagina’s het beste aansluiten bij specifieke zoekopdrachten.
- Weergave: De gerangschikte pagina’s worden weergegeven op de SERP (de pagina met de zoekresultaten). Hierbij worden de meta-titel en de meta-omschrijving van de pagina getoond en in sommige gevallen ook aanvullende zaken zoals sitelinks, FAQ’s en reviews
- Monitoring en analyse: Google blijft de effectiviteit van de algoritmen monitoren en analyseren, en maakt aanpassingen waar nodig om ervoor te zorgen dat de zoekresultaten zo nauwkeurig en relevant mogelijk zijn voor gebruikers.
Op deze manier probeert Google zoekresultaten te bieden die zo nauwkeurig en relevant mogelijk zijn voor gebruikers, en streeft het naar een zo hoog mogelijke gebruikerstevredenheid.
Het echte geheim van Google ligt in het zoekalgoritme, dat regelmatig geüpdatet (lees meer over Google Updates) en verfijnd wordt om ervoor te zorgen dat de gebruiker altijd de meest relevante informatie krijgt. Het algoritme maakt gebruik van complexe formules en technologieën om de meest relevante resultaten te bieden aan de gebruiker.
Google maakt ook gebruik van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning om de zoekresultaten nog verder te verbeteren.
Hoe werkt Google Ads?
Misschien wel de belangrijkste functie van Google voor Google zelf is Google Ads (vroeger heette het Google AdWords). Met Google Ads kunnen bedrijven advertenties plaatsen binnen Google, Youtube, apps en het partnernetwerk van Google. Met Google Ads verdient Google tientallen miljarden …. per kwartaal.
Er zijn een aantal manier om te adverteren binnen Google Ads:
- Tekstadvertenties in de zoekresultaten
- Google Shopping (ook in de zoekresultaten)
- Google Display (binnen het partnernetwerk van Google)
- Video-advertenties (YouTube)
Een van de grootste voordelen van Google Ads ten opzichte van de organische resultaten is dat je binnen 24 uur bovenaan in Google kan staan met je advertentie en dus binnen 24 uur ook leads en omzet kan gaan realiseren. Omdat Google Ads een vrij complexe omgeving is en er jaarlijks flink wat wijzigingen doorgevoerd worden is Google Ads uitbesteden een aanrader voor bedrijven.
Hoe werkt Google Mijn Bedrijf?
Met Google Mijn Bedrijf maak je als bedrijf een profiel aan. Dat profiel kan getoond worden in Google Maps en de zoekresultaten van Google. Je kan er informatie toevoegen zoals locatie, openingstijden, foto’s en mensen kunnen er beoordelingen over je bedrijf achterlaten. Dit verhoogt de zichtbaarheid voor potentiële klanten, die Google gebruiken.
YouTube: de op een na grootste zoekmachine ter wereld
Op YouTube kunnen gebruikers video’s uploaden en bekijken, Gebruikers kunnen zoeken en reageren op video’s en kunnen de video’s ook delen op bijvoorbeeld websites. Wat veel mensen vergeten is dat YouTube na Google Search de grootste zoekmachine ter wereld is. Voor online marketeers is het dus slim om zich te verdiepen in YouTube SEO om zoveel mogelijk bereik en inkomsten te genereren. Binnen YouTube kunnen adverteerders gebruik maken van video-advertenties. De inkomsten van die advertenties worden verdeeld tussen YouTube en degene die de video heeft geüploaded.