Drie, twee, één, BAM. Je websitebezoeker heeft in deze luttele seconden bepaald weg te klikken of toch te blijven. Ja, dat is best kort om een lezer te overtuigen. Hoe zorg je er zegevierend voor dat bezoekers door blijven lezen na de eerste zin?
Allereerst, wil je aandacht of wil je interesse?
Jij wil niet alleen aandacht, jij wil dat mensen interesse tonen. Toch? Jouw website wil niet alleen gezien worden, jouw website wil bezoekers stimuleren. Je wil de bezoeker zich vol enthousiasme stort op je Call To Action (CTA). Zorg dus dat je dat brein uitdaagt met je content. Prikkel die bezoekers!
Prikkelend schrijven
Lezers die als lijm blijven plakken? Zorg dat je iemands aandacht trekt met de eerste zin.
En de volgende.
En de zin daarna.
Vervolgens zorg je dat je bezoeker blijft hangen op de website. Dus, prikkelende content is key.
Rule number one: lap regels aan je laars
Regels als ‘geef belangrijke informatie eerst, zoals in een piramidemodel’ kun je zonder pardon uit het raam gooien. In contentmarketing kom je weg met meer dan je denkt. Als je tekst maar genoeg prikkelt, lezen bezoekers deze aandachtig. Val dus doodleuk ergens middenin.
Schrijven is schrappen, dus killen die darlings. Kijk bijvoorbeeld eens of je die inleidende alinea niet gewoon weg kunt halen. De eerste twee alinea’s van dit artikel kan ik prima verwijderen, zonder dat dit afdoet aan het verhaal. Korte, heldere content is ideaal. Maak het ook weer niet te nihil, want dat vindt Google niet leuk.
Heb je een afwijkende mening of heeft jouw organisatie een originele invalshoek? Schrijf erover!
Gericht op je doelgroep schrijven? Jazeker, maar waarom kan dat niet door vanuit je eigen ervaring te schrijven? Neem de bezoeker mee in je gedachtestroom, zodat deze meeleeft. Zo vertel ik je graag dat je als schrijver constant blijft leren: wanneer ik door mij geschreven teksten van een paar jaar geleden teruglees, schaam ik me een ongeluk…
Zie de vorige zin: gebruik taal creatief. Gooi bijvoorbeeld gezegden door elkaar om dat brein te prikkelen. Houd het wel gebruiksvriendelijk voor je doelgroep.
Let op, aan sommige schrijfregels kun je je beter wel houden. Denk hierbij aan ‘schrijf actieve zinnen’, ‘geef concrete voorbeelden’ en ‘gebruik signaalwoorden’. Maar voor zulke algemene leesbaarheid reken ik op je gezonde verstand.
Zinnen die het altijd goed doen
Oké, en dan nu welke zinnen je altijd kunt gebruiken. Een eerste zin als ‘stel je eens voor’ of ‘je kent het wel’ betrekt lezers direct. Maar word ook niet te cliché: schrijf altijd als jezelf. Wat goed scoort, is starten met een blunder. Lezers vinden hierin herkenning, dus lezen door voor vermaak of informatie.
Wil je extra aandacht voor je punt? Gebruik dan constructies als ‘er is echter een groot probleem’ of ‘het komt allemaal hierop neer’. Hiermee zorg je dat je punt niet te missen valt. En met een zin als ‘en wel hierom’ of ‘aan dit probleem komt nu een einde’ benadruk je haarfijn de waarde van je product of dienst.
Spreek de lezer aan door opmerkingen als ‘ik weet wat je denkt, maar…’ en ‘we kennen het allemaal wel’ in je tekst te verweven. Zinnen als ‘ja, dat lees je goed’ of ‘wacht maar, er komt nog meer’ scoren ook goed. Op deze manier komt die relevante lezer aan jouw kant te staan. Zorg er hierbij wel voor dat je niet teveel voor je bezoekers invult. Laat ruimte over voor de gevoelens en mening van de lezer.
Let op, er is nóg meer.
Om ervoor te zorgen dat lezers met je op avontuur willen gaan, heb je natuurlijk meer nodig dan prikkelende teksten;
Wat je in ieder geval niet moet doen
Er zijn ontelbaar veel methoden om ervoor te zorgen dat lezers zo gauw mogelijk weg klikken. Maar de favorieten zijn toch wel:
1. Een standaardverhaal vertellen
Zorg dat je content niet standaard is. Gebruik bovenstaande tips om prikkeling in je teksten te verwerken. Je verhaal mag zelfs lang zijn, als het maar niet saai is. Want saai is dodelijk.
2. In herhaling vallen
Je kunt prima je content hergebruiken, zolang je dat maar op een creatieve en niet-storende manier doet. Niemand wil telkens hetzelfde verkooppraatje horen. Maar, je kunt je boeiende verhalen uiteraard wel telkens in een nieuw jasje steken.
3. Taal gebruiken die niet bij je past
Het is zo logisch, maar het gaat vaak fout: zorg dat je teksten hetzelfde uitstralen als jijzelf. Dus schrijf niet jovialer of stijver dan bij je organisatie past. Waak er vooral voor dat je niet te flauw, traag of vrijpostig overkomt.
4. Je content plaatsen op een slechte website
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; een website moet goed in elkaar zitten. Je verhalen komen niet tot hun recht op een vreselijke webpagina. Contentmarketing is veel meer dan ‘leuke teksten schrijven‘. Gebruiksvriendelijke webpagina’s zijn essentieel voor de leesbaarheid en conversie, dus zorg voor een knaller van een website.
5. Geen aandacht besteden aan SEO
Hartstikke leuk, die mooie woorden. Maar je wilt natuurlijk dat de juiste mensen ze lezen. Voor het genereren van online leads is SEO essentieel. In een serieuze marketingstrategie ontbreekt zoekmachine optimalisatie dan ook niet.
Zo.
Met dit alles kan het niet anders: lezers zullen keihard vallen voor je content.
Geef een antwoord