Een buyer persona is een gedetailleerd, semi-fictief profiel van een personage dat wat bij je koopt of op je website tot conversie overgaat. Dit personage omschrijf je op basis van gedrag en doelen, door je te verplaatsen in het leven / de situatie van je (favoriete) klant.
Het is dus niet hetzelfde als een doelgroep, die je samenstelt op basis van overeenkomsten, maar een profiel van een (fictief) persoon met een naam en gezicht.
Een buyer persona geeft onder andere inzicht in:
- wie je kopers zijn
- wat ze willen (bereiken)
- wat hun gedrag veroorzaakt
- hoe ze denken
- hoe het (aanschaf)traject er uit ziet
- waarom ze bepaalde beslissingen nemen
Waarom je buyer persona’s moet maken
Een goede buyer persona helpt je bij het creëren van de juiste content omdat je de beweegredenen van je klanten snapt. Door op die beweegredenen in te spelen zorg je voor meer conversie.
Hoe maak je een buyer persona?
Breng je doelgroep(en) in kaart. In ons geval kun je bijvoorbeeld denken aan ondernemers en aan marketing professionals bij bedrijven. Beiden hebben weliswaar vaak hetzelfde doel (meer resultaat), maar de achterliggende beweegredenen zijn soms verschillend. In dit geval maak je dus 2 buyer persona’s. Een goede buyer persona is gebaseerd op onderzoek / data.
Als je die data hebt ga je onder andere de volgende zaken in kaart brengen:
- de persoon
- de behoefte of doelen van de persoon
- de angst of frustratie van de persoon
- welke informatie zoekt de persoon?
- waar zoekt de persoon de informatie?
De persoon
Enkele dingen waar je aan kunt denken bij het opstellen van de persoon:
- Hoe heet je buyer persona?
- Waar woont hij of zij? Provincie, stad, wijk, type woning etc.
- Hoe oud is de persoon? Tot welke generatie behoort hij of zij?
- Is je buyer persona man of vrouw?
- Is hij of zij getrouwd? Woont hij of zij samen?
- Heeft hij of zij kinderen?
- Heeft hij of zij huisdieren?
- Wat zijn zijn of haar hobby’s?
- Welke opleiding heeft hij of zij afgerond?
- Wat is het beroep van je buyer persona?
- Wat is de politieke voorkeur van je buyer persona?
De behoefte
Wat probeert de persona te bereiken? Is het voorzien in een simpele behoefte zoals het aanschaffen van een nieuwe jas? Of zit er meer achter zoals het door weer en wind uit kunnen laten van de hond zonder koud en nat te worden?
Wat houdt je persona tegen?
Zijn er zaken die kunnen voorkomen dat je persona klant wordt. Zijn er twijfels over je dienst, product of bedrijf bij de persona en kun je die twijfels wegnemen? Is er een fysieke belemmering voor de persona om je product te kopen (bijvoorbeeld geen verkooplocatie in de buurt)?
Welke informatie, wanneer en waar?
Welke informatie zoekt je buyer persona tijdens z’n customer journey (klantreis). Zoekt hij of zij informatie over je product en zo ja wil hij deze vergelijken met andere producten? Zoekt hij of zij naar ervaringen van andere gebruikers? Of is er juist behoefte aan informatie over de mensen / het bedrijf achter het product?
En wanneer in de klantreis heeft de persona behoefte aan welke informatie? Is er eerst behoefte aan een productbeschrijving en daarna aan ervaringen van andere gebruikers?
En via welke kanalen zoekt je persona naar de informatie? Is dat net zoals het grootste deel van de mensen in 1e instantie via Google of zit jouw buyer persona toch voor op social media of bijvoorbeeld in vakbladen te neuzen?
En dan volgt de content voor je buyer persona
Als je bovenstaande allemaal in kaart hebt gebracht (buyer persona(‘s) zouden onderdeel moeten zijn van je contentstrategie) dan kun je aan de slag met het creëren en verspreiden van de content.