Lang leve de (online) marketing manager! Yes, dit blog is jouw feestje. Als (online) marketeer en chef marketing & communicatie besloot ik om mijn uitdagingen én die van veel marketing managers van onze klanten te delen. De uitkomst? Een blog voor de resultaatgerichte marketing manager met 7 herkenbare uitdagingen. En natuurlijk: zó deal je ermee.
Inhoudsopgave
Een ijzersterke online marketingstrategie als basis
Stuur je op resultaat? Dan wil ik héél even de open deur pakken dat de basis dan toch echt een ijzersterke online marketingstrategie is. En ja, een ijzersterke strategie is misschien wel de grootste uitdaging, maar tegelijkertijd de hele basis van je functie. Twijfel je ook maar half of jij wel een fatsoenlijke strategie hebt staan om maximaal rendement uit je online marketingbudget te halen? Dan stop ik je hier en nodig ik je uit om vrijblijvend even te bellen met één van onze specialisten.
1. Ken je klant van vandaag. Die van gisteren koopt allang niet meer.
Uitdaging 1: bijblijven in de wensen en behoeften van je doelgroep. Je kunt er niet van uitgaan dat die voor 2020 hetzelfde zijn als ze in 2019 waren, laat staan in 2021! Oh man, als het afgelopen jaar ons iets heeft geleerd, is het wel wat we belangrijk vinden en waar we als consumenten ons geluk uit halen. ‘Buiten’ wonen, een grotere tuin, meer focus op gezondheid of alle mogelijke manieren om in contact te blijven met de mensen die je lief zijn. Als je weet wat er speelt, weet je hoe je hier met pakkende content marketing en/of seo webteksten op in kunt haken.
2. Up-to-date (marketing)kennis Heerst! Weet jij wat je doet?
Daarnaast is het belangrijk om te weten wat je doet met alle (online!) marketingmogelijkheden die je hebt en die continu blijven veranderen. Moet en wil je daar alles van afweten? Of haak je een search specialist aan die met een flinke dosis passie je online marketingmogelijkheden omzet in resultaten? Ah, open deur? Wellicht!
My point being. Via het RTL nieuws las ik een paar weken terug een artikel over een publicatie van het UWV: beroepen met een lage baankans, gebaseerd op cijfers van najaar 2020. Binnen de commerciële beroepen blijkt er een dalende vraag vanuit de markt te zijn naar marketing- en communicatietoppers. Waarom? Vanwege dalende omzetten wordt er snel bezuinigd op marketingbudgetten. Mag ik de conclusie trekken dat veel marketing managers dus niét weten wat ze doen of althans, de directie niet overtuigd krijgen van ijzersterke online marketingcampagnes? Dit laatste pik ik later in dit blog nog op, trouwens.
Dus, nogmaals. Weet jij wat je doet? Zet jij bij een wereldwijde pandemie alle campagnes on hold, of zoek je uit hoe je nu dan juist wél maximaal rendement uit je budget haalt? Spar jij met een professional over de switch van offline naar online marketingbudget, de sterke combinatie van korte termijn SEA en lange termijn SEO en welke KPI’s je hier het beste aan kunt koppelen? Weet wat je doet.
3. Je rol als kritische opdrachtgever
Als marketing manager van een redelijk bedrijf is het uniek als je álles zelf kunt en doet. Waarschijnlijk werk je veel met externe bureaus: een reclamebureau, je websitebouwer, misschien een social media expert en als je echt voor maximaal rendement gaat, een online marketing bureau. Moet je nu echt overal alles van afweten om de juiste keuzes te maken of vertrouw je op de kennis en expertise van je samenwerkingspartner?
Je kunt simpelweg niet alles zelf en dat moet je ook niet willen. Wel heb je er een extra rol én uitdaging bij: de kritische opdrachtgever. Ga voor samenwerkingspartners die eenzelfde passie hebben als jij en je collega’s hebben, zorg dat de communicatie (wederzijds!) on point is en durf bovenal die kritische opdrachtgever te zijn. Als je twijfelt of je wel alles uit je online marketingbudget haalt, is een second opinion nooit verkeerd! Onze specialisten spieken graag even mee of je wel alles uit SEO haalt en overtuigen je natuurlijk graag van onze Heersende aanpak. De basis daarvan? Een vrijblijvende scan.
Vrijblijvende SEO scan aanvragen
4. Ma·na·ger (de; m.v.; meervoud: managers). 1. iem. met een leidinggevende functie
Binnen de functie van een marketing manager, valt wel meer dan het uitdenken, neerzetten en uitvoeren van een ijzersterke marketingstrategie. Je bent als manager van team marketing namelijk ook iemand met een leidinggevende functie. En oh man, dát is denk ik een van de meest onderschatte rollen binnen de functie. Wanneer ben je een goede manager? Snappen jouw marketingtoppers je creatieve ideeën, spreek je dezelfde taal (tone of voice) en staan alle neuzen dezelfde kant op?
To be a good manager of people requires both fairness and bluntness.
– James Cook
Onderschat je leidinggevende functie als marketing manager niet. Zoek de balans tussen eerlijkheid vs. botheid en meeveren vs. bij het plan blijven. Te veel van het één haalt niet het maximale resultaat uit jouw doordachte strategie en te veel van het ander maakt je geen geliefde manager, wat ervoor zorgt dat je team niet het maximale resultaat behaalt.
5. Marketing en Sales: langetermijninvestering VS. ad-hocresultaat
Sales en marketing, marketing en sales: zorg er maar voor dat je het goed met je Sales collega(‘s) kunt vinden, want deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen wat betreft communicatie en teamwork, maar ook zeker qua invulling van je marketingplannen.
Als er als een malle verkocht of aangevraagd wordt, zul je je marketinguitingen even op een laag pitje moeten zetten, terwijl je ad hoc ook ineens extra gas moet kunnen geven als ‘ze’ zich vervelen. In dat geval zul je binnen je marketingplannen onderscheid moeten maken tussen korte- en langetermijnactiviteiten én -resultaten.
3 manieren om snel te scoren in de SERP, op een tijdlijn of in de mailbox van jouw doelgroep:
- Google Ads: snel en betaald op de eerste pagina van Google.
- Social advertenties, zoals op Facebook, Instagram of LinkedIn. Ga je voor naamsbekendheid, websitebezoekers of keiharde conversie? Target in zicht? Shoot!
- Advertenties op platforms, websites of in mailings waar jouw doelgroep te vinden is.
3 manieren om te investeren in langetermijnresultaat:
- SEO. Punt. Misschien een gevalletje ‘Wij van WC Eend’, maar SEO is écht onmisbaar binnen je marketingstrategie. Als je salescollega je een halt toeroept omdat het werk binnenstroomt, kun je hier dus áltijd in blijven investeren.
- Content, in welke vorm dan ook. Het schrijven, herschrijven of optimaliseren van webteksten, blogs, e-books of whitepapers, ontwerp van social afbeeldingen, fotografie óf video. We’ve got enough content, said no one ever.
- Zet een (nieuwe) marketingfunnel op waar je op lange termijn keihard van gaat profiteren. Hier komt veel research, contentcreatie en gesleutel aan je website bij kijken, dus ja, zet deze gerust op je langetermijnmarketingplanning.
6. Visionair én resultaatgericht zijn
Wat is je plan? Welke doelen wil je behalen, welke targets koppel je daaraan en wat kun je binnen je marketingplannen allemaal meten? ‘Een beetje marketing’ vereist creativiteit, maar een ijzersterke marketingstrategie vereist een visie, resultaatgerichtheid en keiharde doelstellingen.
Helaas is niet alles meetbaar, maar ook niet iedere uiting of campagne heeft hetzelfde doel. Je bedrijfslogo op een LED scherm langs de A27 is – naast het gemiddeld aantal passerende auto’s per dag – niet meetbaar, maar is wel onderdeel van je customer journey: in de oriëntatiefase creëer je naamsbekendheid. Dat LED scherm heeft dus niet als doel dat iemand hals over kop op zijn rem trapt, je telefoonnummer opzoekt en belt met ‘Hé, wat kan je voor me betekenen?’, maar die op conversie gestuurde LinkedIn advertentie, heeft dat doel dan weer wel.
Alles wat wel meetbaar is in de vorm van views, clicks, leads, conversie, omzet of wát dan ook, moet je meten. Nog nooit kon je zo duidelijk achterhalen wat iedere euro van je online marketingbudget je oplevert. Zonde als je het niet doet! Zorg dat je een duidelijke visie hebt, baseer daar je marketingstrategie op en meet wat werkt en wat niet werkt. Onze oplossing? Een persoonlijk, 24/7 inzichtelijk dashboard waarin we alles voor je bijhouden: van je Google rankings en linkprofiel tot een analyse van je website(bezoekers) en resultaten uit social media. Ja, we houden van data.
7. Verantwoording richting directie
Eén van de grootste uitdagingen van de marketing manager: het is wel jouw budget, maar niet jouw geld. Hoe ga je hiermee om? Hoe overtuig je de directie van je sterke strategie, extra budget of een switch van offline naar online marketingplannen? Goede keuzes zijn waarschijnlijk ook goed te verantwoorden, maar hoe ga je om met risicovolle keuzes?
Zorg dat je ze zoveel mogelijk kunt onderbouwen met data. Onze search specialisten zetten dit regelmatig voor klanten op een rijtje, zodat je met een hapklare onderbouwing en zelfverzekerd je volgende marketing meeting in gaat.
Een ode aan de marketing manager?
Ik vind van wel! Gelukkig hoef je echt niet alles zelf te doen en heb je een scala aan specialisten die doen waar ze goed in zijn. Of altijd een beetje meer dan dat 😉
Dus, mijn laatste vraag. Haal jij écht alles uit je functie, je marketingstrategie en het budget waar je de verantwoordelijkheid over hebt? Bel ons eens, dan kijken we vrijblijvend met je mee.
Geef een antwoord