Wegzakken in de rankings van Google…, niet alleen wij krijgen daar stress van maar onze klanten natuurlijk nog meer. Helaas hebben we geen knop waar we op kunnen duwen om weer 123 wat posities te stijgen. Als SEO zo makkelijk was …
In dit artikel lees je wat wij doen als we dalingen in de rankings zien en wat jij ook zou moeten doen als je zelf met SEO bezig bent.
Inhoudsopgave
Kleine of flinke daling?
Is het een kleine daling (bv. van positie 3 naar 4 of 5) of een flinke (bv. van positie 3 naar pagina 3)? Als het een kleine daling is, is dit dan een trend oftewel ben je al weken / maanden geleidelijk aan aan het zakken? Of is dit een 1e kleine daling?
Als het een 1e kleine daling is, geen paniek! Wisselingen in de rankings horen er nou eenmaal bij, Google wijzigt regelmatig en je concurrentie zit ook niet stil. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een website met veel autoriteit een nieuwsbericht heeft gepubliceerd wat erg goed scoort op ‘jouw zoekwoord’. In de meeste gevallen verdwijnt dat resultaat na verloop van tijd weer uit de top posities. Blijf rustig ademhalen en hou de rankings wekelijks in de gaten.
Soms komen er nieuwe spelers op de markt of wijzigen bestaande concurrenten hun website. Ook dat hoeft niet altijd een reden tot paniek te zijn. Hierover meer in de paragraaf over concurrentie.
Is het een flinke daling of een daling die al weken / maanden aan de gang is? Lees tijdens je paniekaanval rustig dit hele artikel 😉
Klopt alles op de website nog?
Soms hebben we hele enthousiaste klanten die met content aan de slag gaan en bijvoorbeeld zorgen voor keyword cannibalism (zoekwoord kannibalisatie bekt toch net wat minder). Of klanten die nieuwe pagina’s gaan schrijven en de oude zonder 301 redirect verwijderen.
Check altijd of alles op de website nog klopt.
Bekijk de concurrentie
De concurrentie zit niet stil, sterker nog in vrijwel iedere branche is de concurrentie in Google de laatste jaren flink toegenomen. Bekijk of er nieuwe spelers boven je in de rankings zijn verschenen. Zo ja, bekijk dan hun website en linkprofiel goed. Hebben ze geen betere content en een slechter linkprofiel ….. geen paniek, waarschijnlijk zijn ze over 2-3 weken weer verdwenen. Google wil nieuwe spelers nog wel eens ‘overwaarderen’ en heeft even tijd nodig om ze ‘op hun plaats’ te zetten.
Hebben bestaande concurrenten je opeens ingehaald? Bekijk dan goed waarom dat zo heeft kunnen gebeuren:
- ben je laks geweest met het publiceren van nieuwe content?
- heeft de concurrentie opeens veel meer relevantere links naar zijn website?
- heeft de concurrentie opeens meer en betere content?
Google Search Console
Ben je gestraft voor slechte / matige content of een onnatuurlijk linkprofiel? Of zijn er indexeringsproblemen (geweest) met je website. Google Search Console vertelt je het.
Google wordt steeds beter in het herkennen van slechte content (meer info over slechte content). Heb je om die reden een penalty gekregen dan moet je dus aan de slag.
Ben je bestraft vanwege links op je site of naar je site, bijvoorbeeld omdat je naar veel slechte sites linkt of je een dubieus linkbuildingpakket hebt gekocht? Ook dan moet je aan de bak.
In beide gevallen moet je na de verbeteringen een heroverweging van je website bij Google aanvragen en geduld hebben.
En vergeet niet te controleren waarom die slechte links naar jouw website verwijzen. Mogelijk ben je nl. gehackt en staat er allerlei ellende op je server / domein. Hierdoor krijgt je website ook een ‘slechte naam’ bij Google wat je kan nekken in je rankings. Een mogelijke oplossing kan zijn om voor iedere vage url op je domein een 410 status te retourneren aan Google. Hiermee geef je aan dat de pagina definitief en bewust verwijderd is.
Zijn er indexeringsproblemen (geweest) kijk dan met je webbouwer en / of hoster waar dit aan heeft gelegen en hoe je dit kunt voorkomen in de toekomst. Indien je website vaak of lang niet te indexeren is vindt Google je site gewoon minder goed, want je bezoekers zitten ook niet op technische ellende te wachten …, en zeg nou zelf hoe vaak kom jij terug bij een winkel als je al meerdere keren voor een gesloten deur hebt gestaan?
Komt je site nog wel vooruit?
Snelheid is een ranking factor (en niet te vergeten belangrijk voor conversie). Steeds meer webbouwers beginnen dat te snappen en houden daar bij de oplevering van nieuwe sites rekening mee, maar vaak gaat het mis na de oplevering. Redenen hiervoor:
- verouderde techniek;
- conflicten met plugins / plugin versies;
- vervuilde database (oude versies, spam comments);
- verouderde server (software) of een volle server bij shared hosting;
- of klanten die zelf heerlijk 8MB foto’s toe gaan voegen aan een pagina.
Controleer daarom regelmatig de snelheid van je website met tools als Google PageSpeed Insights of WebpageTest.
Check je linkprofiel
Soms raakt je linkprofiel gewoon vervuild zonder dat je daar zelf direct voor verantwoordelijk bent (jij of je SEO specialist / bureau zijn natuurlijk wel altijd verantwoordelijk voor het monitoren). Zo zijn er partijen die tientallen, veelal buitenlandse, spammy links naar hun concurrenten (laten) plaatsen.
Je kan deze externe slechte links zowel bij Google als bij Bing gewoon afwijzen, maar dan moet je ze eerst wel in de gaten hebben. In sommige branches is het zelfs zo erg dat we het backlinkprofiel van onze klanten meerdere malen per week controleren.
Ook kan het zijn dat jij of je bureau zijn doorgeslagen in de ‘exact keyword anchor texts’. Zorg dat je linkprofiel niet alleen qua type links divers en natuurlijk blijft, maar ook qua anchor texts.
Maar misschien heb je helemaal niks verkeerds gedaan en ben je helemaal niet de dupe van slechte links, maar ben je gewoon een hele belangrijke link naar je website kwijtgeraakt. Ook daarom is het zinvol om je linkprofiel regelmatig te controleren.
Zijn er Google updates geweest?
Google werkt niet meer zoals 10 jaar geleden. Nee echt, je keyword metatag doet niets meer voor je rankings. Alleen in 2018 zijn er tot nu toe al 4 , door Google bevestigde, updates van hun algoritme geweest. De meest recente is de Mobile-First index, waarbij Google voor de rankings eerst kijkt naar je mobiele website in plaats van naar je desktop versie. Mocht je je gebruikers anno 2018 nog steeds geen gebruiksvriendelijke mobiele ervaring bieden, waarom lees je dan in hemelsnaam dit blog tot hier. Kennelijk interesseert online je helemaal niet zo 😉
Er zijn overigens gewoon keurige lijsten die de updates van Google in kaart brengen. Ben je flink gedaald in de rankings en zijn er geen andere redenen aan te wijzen, ga dan op zoek naar nieuws over een recente Google update.
Dubbelcheck je rankings
Er zijn diverse tools voor het checken van je rankings in de SERP (zoekmachine resultatenpagina). En niet alle tools werken altijd even perfect. Controleer je rankings bij onrust daarom altijd in meerdere tools. Naast onze betaalde tools gebruiken we ook het gratis What’s My SERP vaak als dubbelcheck.
Ook handmatig je rankings controleren is een optie natuurlijk, maar let dan wel op zaken als je zoekgeschiedenis en locatie die de resultaten beïnvloeden. Om een objectiever beeld te krijgen kun je in Google Chrome bijvoorbeeld het beste een incognito venster openen en dan handmatig zoeken in Google.
Geef een antwoord