SEO, backlinks, content en autoriteit zijn termen die je om de oren vliegen als je op zoek bent naar manieren die je bedrijf online beter vindbaar maken. Maar, wat zijn backlinks nu eigenlijk en wat moet je ermee? We leggen het je uit.
Inhoudsopgave
Backlinks in een notendop
Wat zijn backlinks? Eigenlijk is het heel simpel. Het zijn links die vanaf een website naar jouw website linken door middel van een hyperlink. Precies, zo’n link waar je op kunt klikken.
Waarschijnlijk ben je zelf meerdere keren in aanraking gekomen met backlinks, zonder dat je het door had. Die keer dat je aan het googelen was op de zoekterm ‘hoe kan ik het best mijn marketingbudget besteden’ en vervolgens via een artikel uitkwam bij een SEO bureau of linkbuilding bureau? Backlink. Dit voorbeeld geeft aan dat het artikel dat je las waarde hecht (en doorgeeft) aan een SEO- of linkbuilding bureau.
Het voorbeeld hierboven kan ook voor jouw bedrijf gelden. Stel, je bent werkzaam op de marketingafdeling van een bekende supermarktketen. Wat je dan doet, is een link regelen vanaf een relevante andere website naar een converteerbare pagina van de supermarktketen. Hiermee geeft de backlink vanaf de andere website aan: hé, check deze site, daar heb je wat aan!
Backlinks, linkbuilding, autoriteit… Wat heb ik eraan?
Nu denk jij: ‘leuk en aardig allemaal zo’n backlink, maar wat heb ik er zelf aan?’ Veel. Tenminste, als je er genoeg regelt. Eigenlijk regel je in de eerste plaats links, omdat Google daar blij van wordt (linkbuilding). En dat is wat je wil, Google tevredenstellen, want die zorgt uiteindelijk ook voor een groot deel voor jouw omzet (lees: hoge rankings, zodat mensen op je site klikken en kopen).
Eén is geen. Wel als je het aan Google vraagt in ieder geval. Met één backlink vanaf een andere site springt de zoekmachine geen gat in de lucht (en je rankings ook niet). Hoeveel je er nodig hebt is afhankelijk voor welke branche je backlinks zoekt en hoeveel de concurrentie er heeft. Je moet altijd blijven bouwen aan je backlinks. Denk jij: ‘ik heb er nu genoeg opgebouwd, want ik ben online beter vindbaar, ik stop ermee’. Fout! Er is geen eindpunt, want je concurrenten stoppen ook niet. En daar wil je van winnen, toch?
Dus, wat zijn backlinks en wat heb je eraan? Dat is inmiddels wel duidelijk. Het zorgt – uiteindelijk en als je het goed doet – voor keiharde flappen.
Wat zijn backlinks waard?
Behalve dat het bijdraagt aan een betere online vindbaarheid (topposities in Google), zijn de links ook wat waard. Niet zozeer in geld, maar in een bepaalde rate. Zo is de ene link meer waard dan de andere (dit heeft te maken met de Domain Rating van een website). Je kunt je voorstellen dat een link van de plaatselijke bakker in Lutjebroek niet zoveel waard is als een link van de beste patisserie van Europa. Logisch.
Toch hoeft het niet je doel te zijn om alleen maar links van hoogwaardige en bekende websites te halen. Daar wordt je marketingbudget trouwens ook niet vrolijk van, want één link op een bekende website kost je al snel een paar honderd tot duizend euro. Ja, echt. We hebben het hier over backlinks kopen, maar je kunt ze ook op ander manieren krijgen – daarover straks meer. Je kunt er ook voor kiezen om bij meerdere (iets onbekendere) websites met een lagere Domain Rating links te regelen.
Google houdt van een natuurlijk linkprofiel
Kun je je marketingbudget dan beter besteden aan een paar dure hoogwaardige links, of kun je beter voor de (goedkopere) minderwaardige massa gaan? Ook hier: dat verschilt per branche én het ligt eraan wat je concurrentie doet. Over het algemeen is er een gezonde en natuurlijke balans nodig tussen relevante backlinks en het onderwerp van je website (in SEO-termen: een natuurlijk linkprofiel).
De trukendoos om aan links te komen
Zoals we net al lieten doorschemeren, je hoeft backlinks niet per se te kopen. Sterker nog, Google heeft het liefst dat je ze eerlijk verdient om zo goed mogelijk te matchen met de zoekintentie van een internetgebruiker.
Als er sprake is van relevantie, een logische anchor tekst, autoriteit en een follow-link geldt het als een (waardevolle) link die goed is voor SEO. Of je deze link nu hebt gekocht of niet, dat maakt (nu nog) niet uit – je weet nooit wat Google in de toekomst uit de kast haalt om het verschil tussen gekochte links en eerlijk verdiende links te onderscheiden. Dit is de inhoud van de trukendoos om aan meer relevante links te komen:
- Zelf links toevoegen aan (eigen) websites.
- Vragen om een link naar je website.
- Eerlijk links verdienen zonder hiernaar te vragen.
- Links kopen.
Meer omzet met de magische formule van backlinks én content
Met alleen backlinks staat je website niet gelijk op #1. Nee, zo werkt het niet. Google wil meer. Logisch, want Google wil internetgebruikers zo goed mogelijk bedienen en de gebruikservaring alsmaar verbeteren. Hoe? Door naast relevante links die naar een website verwijzen, ook relevante content aan te bieden. Dit zodat de internetgebruiker meteen vindt wat hij of zij nodig heeft.
De magische formule voor meer omzet via online (én een blije Google) gaat als volgt: backlinks + content + autoriteit = beter online vindbaar & meer omzet.
Makkelijk? Dat ligt er maar net aan hoe fanatiek jij te werk gaat. Wil jij echt winnen en meer omzet via online? Dan moest je gisteren al aan de slag met deze formule. Schrijf content waar je U tegen zegt en houd rekening met de zoekintentie en zoektermen van de bezoeker. Wat willen mensen echt weten en hoe help je ze? Als je dit doet in combinatie met relevante backlinks (en eventueel gastbloggen) kan het bijna niet anders dat jij de topposities in Google bereikt en bezoekers ook echt converteren (lees: kopen).
Waarom jij in 2022 niet meer zonder backlinks kunt
Wat zijn backlinks? Onmisbaar. Ook in 2022 en eigenlijk voor altijd. Wil jij het komende jaar aan de slag met backlinks maar heb je er weinig kaas van gegeten? Geen zorgen, als SEO specialist is Heers al jaren thuis in de wereld van backlinks en is niets meer onbekend. Met een enorm netwerk hebben we binnen no time een berg aan links voor je waarmee je jouw online vindbaarheid vergroot. Een waardevolle link van die grote supermarktketen? Ook die kunnen we regelen, als je dat wil. Linkbuilding uitbesteden is zeker de moeite waard en bespaart je tijd.
Wil jij in 2022 een vliegende start en stappen maken op SEO-gebied? Besteed je marketingbudget dan aan SEO. Het pakket van SEO bestaat uit alles wat goed is voor online: backlinks, originele (en converterende) content én autoriteit. Alles wat nodig is om volgend jaar wél die doelen te halen.
Geef een antwoord