Email marketing waar je hard je best op doet, maar waar vrijwel niets uitkomt. Herkenbaar? Frustrerend! Maar ergens ook heel begrijpelijk. Want hoe vaak gooi jij zelf iets (ongelezen) uit je mailbox? Tijdens een interessante content-workshop werd ik (met lichtelijk pijnlijke “Oh ja, dat doe ik ook”-besefmomentjes) met mijn neus op de feiten gedrukt. Gelukkig blijven we leren én daardoor kennis delen. In dit blog deel ik aan de hand van 5 veelgemaakte fouten dan ook graag waarom je gewenste response uitblijft.
Inhoudsopgave
De email marketing basics
In tegenstelling tot zoekmachine optimalisatie, is email marketing een vorm van direct marketing. Met behulp van nieuwsbrieven of andere e-mails benader je bestaande of potentiële klanten. Je kunt hierbij relatiebeheer als doel hebben, up- of cross selling bij bestaande klanten of het aantrekken van nieuwe klanten.
Email marketing is een vrij gemakkelijke manier om (potentiële) klanten te bereiken. Toch kleven er ook belangrijke aandachtspunten aan deze snelle en voordelige manier van marketing. Maar hoe zorg je er dan wel voor dat je e-mails doen wat je ermee wil bereiken?
Aan de hand van deze 5 mogelijke verbeterpunten, heb je die email marketing basics voortaan gewoon op zak.
#1″Laten we er maar weer eens een nieuwsbrief uit knallen”
Hoe je ervoor zorgt dat je e-mails doen wat je ermee wil bereiken, begint bij de volgende vraag: wat wil je ermee bereiken? Easy peasy, lemon squeezy. Maar een doel eist vervolgens een strategie, of in ieder geval een plan. En dat gaat verder dan “laten we er maar weer eens een nieuwsbrief uit knallen“.
Zonder doel of strategie gaat het waarschijnlijk wel op die manier. Hierbij loop je twee risico’s: of je wordt vergeten, of je wordt (onbewust) spammy.
#2 De onderwerpregel: makend of krakend voor succesvolle email marketing
Een goede onderwerpregel is het belangrijkste onderdeel van succesvolle email marketing. Zonder pakkende titel is de kans heel groot dat je e-mail niet eens wordt geopend. Vul je onderwerpregel ook altijd direct aan het begin in. Zo voorkom je enerzijds dat je e-mail zonder titel wordt verzonden en heb je anderzijds direct een koers voor jezelf om de rest van je e-mail invulling te geven. Voor de beste onderwerpregel, moet je rekening houden met het volgende:
- Kort. Bam. Wat is je boodschap? We lezen al genoeg, dus probeer in enkele woorden duidelijk te maken waarom een lezer jouw e-mail moet openen. Daarnaast is het doodzonde als je titel deels wegvalt en je boodschap hierdoor onduidelijk is. Uitgangspunt? Slechts 4 tot 7 woorden.
- Persoonlijk. Een persoonlijke titel spreekt direct aan. Zo kun je de naam van je contactpersoon of het bedrijf in je onderwerpregel benoemen, maar ook andere voor een ontvanger herkenbare zaken benoemen. Wist je dat je de open rates van je email marketing met 17% kunt verhogen door een gepersonaliseerde onderwerpregel?
- Eerlijk. Wees altijd eerlijk en geloofwaardig om teleurstellingen en zelfs irritatie te voorkomen. Ga dus niet smijten met termen als gratis en alleen vandaag als dat helemaal niet het geval is. Niets is frustrerender dan misleiding of een addertje onder het gras (te laat) tegenkomen.
- Woordvolgorde. Iets met first things first. We zijn nu eenmal erg snel afgeleid. Je hebt dus niet lang de tijd om de aandacht van je ontvanger vast te houden.
- De ontvanger als uitgangspunt. Heel tof dat jij een nieuwe dienst hebt, of een gaaf nieuw product, of ondernemer van het jaar bent geworden. Maar what’s in for me? Vul je onderwerpregel dus niet in naar wat jij te bieden hebt, maar wat de lezer te ontvangen heeft.
#3 Bedankt voor je e-mail. Maar wat is nu precies je boodschap?
Wat is je boodschap of het doel van je e-mail? Begin daar mee. Is dat raar? Nee, zeker niet. Je kunt het hierna namelijk prima toelichten voor de liefhebber, maar dan heb je de lezer in ieder geval alvast (of al vast :)).
Dit is trouwens ook gewoon een hele goede tip voor andere e-mails, zowel intern naar collega’s als extern. Wanneer je onderaan een hele lap tekst pas to the point komt of je vraag stelt, is de kans groot dat de ontvanger hier overheen leest of zich gedurende het lezen continu afvraagt: wat is nu precies je vraag of boodschap?
#4 Het ontbreken van een Call to Action
Wanneer je een leuke e-mail of nieuwsbrief hebt opgesteld, moet je je afvragen of de vervolgstap voor je ontvanger gemakkelijk te zetten is. Email marketing doe je tenslotte met een doel, dus net als bij een goede webtekst moet je ervoor zorgen dat je met je e-mail dat doel bereikt.
In een eerder blog heb ik verteld waar een goede en pakkende Call to Action aan moet voldoen. Vergeet deze dan ook niet in je email marketing. Zo zorg je ervoor dat je niet alsnog terug valt in fout #3. “Wat nu?” De ontvanger moet daar eigenlijk niet eens over na hoeven denken.
#5 Email marketing leidt tot actie – reactie
Een veelgemaakte fout is vervolgens niet snel genoeg of zelfs helemaal niet reageren op de response die je hebt gekregen uit je email marketing. Je doet tenslotte een Call to Action, dus reageer daar dan ook op. Actie, reactie.
Pas bij volgende e-mails dan ook goed op met wie je eventueel al in contact bent. Het zou erg stom overkomen als je een (gepersonaliseerde;)) “standaard” mail stuurt naar een reeds bestaande lead of naar iemand die nu juist op antwoord zit te wachten.
Een kwestie van proberen
De basics en veelgemaakte fouten heb je nu op zak. Verder is het eigenlijk gewoon een kwestie van proberen. Zo kun je werken met A/B testen om te kijken wat werkt voor jouw organisatie.
Ben je wat minder van direct marketing? Dan kun je er voor kiezen om email marketing alleen in de vorm van nieuwsbrieven te gebruiken voor het onderhouden van je relaties.
Maar houd daarbij dus in ieder geval deze 5 punten in gedachten. Je hebt tenslotte altijd een doel, toch? Chase it!
Geef een antwoord