We Heersen onder andere met:

  • online strategie
  • online marketing
  • online marketing bureau
  • seo bureau
  • seo
  • zoekmachine optimalisatie bureau

De belangrijkste factoren van conversie optimalisatie

De technische performance en usability van je website zijn de basis. Daarnaast kijken we uiteraard naar de gebruikerservaring. Deze wordt  voor een deel bepaald door het design en de content.

Performance & Usability

Kunnen bezoekers makkelijk door je site navigeren? Kunnen ze snel vinden wat ze zoeken? Laadt je website wel snel genoeg?

Wij checken alle mogelijke technische zaken die een hogere conversie in de weg zitten. En als je een WordPress website hebt gaan we daar direct mee aan de slag. Heb je geen WordPress website dan geven we je handvaten waarmee je naar je eigen webbouwer kan stappen.

Content: Tekst

Worden je bezoekers wel enthousiast van je webteksten? Voldoe je wel aan de contentbehoefte die ze hebben? Neem je eventuele twijfel weg bij je bezoekers?

Boeiende en overtuigende webteksten zijn essentieel voor meer conversie. De teksten op je website dragen bij tot een goede vindbaarheid in Google, maar moeten daarnaast aansluiten bij je doelgroep. Onze SEO copywriter schrijft verleidelijke teksten, met het oog op de buyer persona’s.

Content: Beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Google mag dan graag een behoorlijk aantal woorden per pagina willen, voor je bezoekers is beeldmateriaal cruciaal. Een bezoeker wordt 9 van de 10 keer door beelden getriggerd om een tekst überhaupt te gaan lezen.

Je kunt briljante webteksten hebben en toch een slecht converterende website produceren. Als jij bij je fantastische teksten je eigen foto’s zet (het liefst gemaakt met een oude smartphone) of uitgemolken stockfoto’s gebruikt die je op 8 van de 10 websites tegenkomt, gaat je conversie gegarandeerd tegenvallen.

Bij een fotoshoot of bij het uitzoeken van stockfoto’s moet je rekening houden met het design, de doelgroep en focuspunten van je website. Met name in het geval van stockfoto’s dient ook gelet te worden op consistentie in het beeldmateriaal. Onze beeldredacteuren helpen je graag met beeldredactie, zoals het kiezen van het juiste beeldmateriaal of het begeleiden van een fotoshoot.

Webteksten laten schrijven door Heers is daarom een goed idee om je conversie te verbeteren. Vraag vrijblijvend een contentscan aan en onze SEO tekstschrijver brengt in kaart hoe jouw teksten converterender geschreven kunnen worden.

Meer weten over conversie optimalisatie

Neem dan contact met ons op
RoderickSenior online marketeer

Roderick was in 2001 al bezig met het exploiteren van enorme online platformen waar naast traffic toen conversie al cruciaal was.

Google Analytics

Natuurlijk kunnen we afgaan op onze jarenlange ervaring of op ons gezond boerenverstand, maar waarom zouden we dat niet onderbouwen met cijfers en feiten? Online kunnen we vrijwel alles meten met Google Analytics, onder andere:

  • waar je bezoekers vandaan komen;
  • hoe lang ze op je website blijven;
  • hoeveel pagina’s ze bezoeken;
  • via welk apparaat ze je website bezoeken;
  • op welke pagina ze je website verlaten;
  • en nog veel, heel veel meer.

Met Google Tag Manager meten we bijvoorbeeld ook zaken als het afspelen en pauzeren van videos, kliks op externe links en het functioneren van buttons. Met die gegevens kunnen we je website en je zoekmachine optimalisatie strategie wel optimaliseren denk je niet?

Mouse-tracking & Heatmaps

Het klinkt creepy maar het is waar: we kunnen iedere muisbeweging op een website bijhouden. Hiermee kunnen we zien welke route gebruikers met hun muis maken op een pagina. Vinden ze dat ene plaatje wel of niet interessant, werkt die ene button wel of niet? We werken hierbij met heatmaps, funnels en recordings. Zo weten we precies hoe bezoekers je website gebruiken.

Mouse tracking gebruiken we enerzijds om het gebruik van de website beter in kaart te brengen en anderzijds om conversie te verhogen. In dat geval laten we bijvoorbeeld een pop-up met een leuke aanbieding verschijnen op het moment dat iemand met zijn muis richting het kruisje gaat om het venster af te sluiten.

A/B testen

Via tools als Google Optimize voeren we mogelijke verbeteringen door aan pagina’s op een website om te controleren of de bedachte verbeteringen ook echt tot meer conversie leiden. Door middel van A/B testen kan vrijwel alles getest worden zonder dat er zware technische ingrepen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Welke afbeelding werkt het beste?
  • Werkt het toevoegen of wijzigen van micro-copy beter?
  • Werkt een andere kleur voor de ‘koop’ button beter?
  • Werkt een actieprijs beter?
  • Welke tekst werkt beter?
  • en nog veel, heel veel meer

Marketing automation

Helaas gaan niet alle bezoekers direct over tot conversie, voor die bezoekers biedt marketing automation een uitkomst. Met marketing automation kun je gemakkelijk die bezoekers / leads warm houden en begeleiden naar die uiteindelijke conversie.

Conversie specialist nodig?

Wil je meer halen uit je huidige website / webshop? Of wil je de perfecte start voor je nieuwe, nog te ontwerpen website / webshop? Neem dan contact met ons op. Als online marketing bureau kunnen we je met meer dan alleen conversie optimalisatie helpen. Wil je je SEO uitbesteden of Google ads uitbesteden? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres.

 

Veelgestelde vragen

Wat is een heatmap?

Een heatmap is een visuele representatie van gegevens waarbij verschillende kleuren worden gebruikt om de intensiteit van bepaalde activiteiten op je website weer te geven. Het is als een warmtekaart die de ‘hotspots’ van je website laat zien, de gebieden waar je bezoekers het meest actief en betrokken zijn. Door gebruik te maken van heatmaps, kan je diepgaande inzichten verkrijgen in het gedrag van je bezoekers en beter begrijpen hoe zij de website ervaren.

Soorten heatmaps

Er zijn verschillende soorten heatmaps die je kunnen helpen om de verschillende aspecten van bezoekersgedrag te begrijpen:

  1. Klik-heatmaps: Deze kleurrijke heatmaps tonen de plekken waar bezoekers het meest klikken op je website. Ze onthullen welke elementen en gebieden van je pagina’s de meeste aandacht trekken en helpen je te identificeren welke call-to-actions (CTA’s) het meest effectief zijn.
  2. Bewegings-heatmaps: Deze intrigerende heatmaps geven een beeld van de beweging van de muis van je bezoekers, wat kan helpen om te begrijpen hoe zij door je website navigeren en welke gebieden hun interesse wekken.
  3. Scroll-heatmaps: Deze verhelderende heatmaps laten zien hoe ver bezoekers naar beneden scrollen op je pagina’s. Ze geven waardevolle informatie over welke delen van je content het meest worden bekeken en of belangrijke informatie mogelijk over het hoofd wordt gezien.

Wat zijn micro conversies?

Micro conversies zijn de kleine overwinningen die we behalen wanneer bezoekers van je website zich aangetrokken voelen tot je content en de stappen zetten die uiteindelijk leiden tot de macro conversie.

Het meten en analyseren van micro conversies kan je helpen om de verborgen schatten van je online aanwezigheid te ontdekken en je inzicht geven in wat er écht toe doet voor je doelgroep.

Voorbeelden van micro conversies

Enkele voorbeelden van deze micro conversies zijn: het inschrijven voor een nieuwsbrief, het downloaden van een e-book, het bekijken van een video, het plaatsen van een reactie, het delen van een artikel op sociale media, of zelfs het toevoegen van een product aan een verlanglijstje. Stuk voor stuk zijn het waardevolle acties die aangeven dat je bezoekers interesse tonen in wat je te bieden hebt.

Meten

Het meten van micro conversies is als het luisteren naar de hartslag van je website. Het stelt je in staat om diepgaande inzichten te verkrijgen in het gedrag van je bezoekers en je aanbod beter af te stemmen op hun wensen en behoeften. En laten we eerlijk zijn: wie wil er niet een website die echt resoneert (lekker woord toch?) met het hart van zijn doelgroep?

Door het monitoren van deze prachtige, kleine momenten kun je je concentreren op wat echt telt en gefundeerde beslissingen nemen over de verbeteringen die je wil doorvoeren. Het kan je helpen om je content, ej ontwerp en je strategieën verder te verfijnen, zodat je uiteindelijk datgene bereikt waar we allemaal naar streven: een hechte relatie met je doelgroep en een succesvolle online onderneming.

De kracht van micro conversies

Dus omarm de schoonheid en kracht van micro conversies, die je helpen om te leren, te groeien en te bloeien in het prachtige landschap van conversie optimalisatie. Want uiteindelijk zijn het deze kleine, maar ongelooflijk waardevolle stappen die je naar de top brengen.

Wat is eye-tracking?

Eye-tracking is een methode voor het meten van oogbewegingen en kijkpatronen van mensen terwijl ze naar een afbeelding, video of website, kijken. Met behulp van speciale apparatuur, zoals een eye-tracker, worden de bewegingen van de ogen van de deelnemer gemeten en geanalyseerd om inzicht te krijgen in hoe en waar de persoon naar kijkt, hoe lang hij kijkt, en waar zijn aandacht het meest gericht is. Ideaal om bijvoorbeeld tijdens het webdesign-proces uit te voeren dus.

Waarom eye-tracking?

Eye-tracking kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het evalueren van de effectiviteit van advertenties en marketingcampagnes, het testen van de gebruikerservaring van websites en apps, en het verbeteren van de navigatie en het ontwerp van digitale interfaces.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten eye-tracking-technologieën beschikbaar, waaronder:

  • desktop eye-tracking
  • mobiele eye-tracking
  • wearable eye-tracking.

Desktop eye-tracking maakt gebruik van apparatuur die op een bureau of scherm is geïnstalleerd, terwijl mobiele eye-tracking en wearable eye-tracking gebruikmaken van draagbare apparatuur die de deelnemer tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten kan dragen.

In het algemeen kan eye-tracking helpen om tot een betere producten (zoals een website of webshop) en diensten te komen door de inzichten te bieden die nodig zijn om een optimale gebruikerservaring te creëren.

Wat zijn dark patterns?

Dark patterns verwijzen naar design of copy die opzettelijk misleidend of manipulatief zijn om gebruikers over te laten gaan tot conversie / actie (actie, die ze zonder die dark patterns niet zouden ondernemen). In online marketing worden dark patterns vaak gebruikt om gebruikers te overtuigen aankopen te doen of zich aan te melden voor diensten waarvan ze mogelijk niet volledig begrijpen of willen. Hieronder bespreken we een aantal veel voorkomende dark patterns.

Schaarste

Een veelvoorkomend type dark pattern dat wordt gebruikt in online marketing is de “schaarste” of “beperkte voorraad” tactiek. Dit houdt in dat er op een website wordt aangegeven dat er slechts een beperkt aantal producten beschikbaar is of dat er slechts een beperkte tijd is om een aanbieding te claimen. Door de indruk te wekken dat het product schaars is, kan de website de druk op de gebruiker vergroten om snel een aankoop te doen, voordat het te laat is. Een bekend voorbeeld hiervan is booking.com

Schaarste is natuurlijk bij de meesten bekend als 1 van de verleidingsprincipes van Cialdini.

Opt-Out

Een ander veelvoorkomend voorbeeld van dark patterns in online marketing is de “opt-out” tactiek. Dit houdt in dat een website of app automatisch instemming vraagt ​​voor bepaalde acties of diensten, tenzij de gebruiker expliciet aangeeft dat hij dit niet wil. Dit kan gebruikers misleiden om onbedoeld toestemming te geven voor het delen van persoonlijke gegevens of het ontvangen van ongewenste e-mails of meldingen. Ondanks de komst van de AVG zien we dit af en toe nog steeds voorbij komen.

Dwingende interfaces

Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van “dwingende” interfaces die het voor gebruikers moeilijk maken om bepaalde acties te annuleren of te vermijden. Dit kan gebruikers dwingen om door te gaan met het aanmelden voor diensten of het kopen van producten, zelfs als ze daar eigenlijk niet in geïnteresseerd zijn.

Ethiek vs. meer conversies

Ook al kan het gebruik van dark patterns in online marketing leiden tot hogere conversieratio’s en meer verkopen, is het belangrijk om er ethisch verantwoord mee om te gaan. Het kan namelijk leiden tot een verminderd vertrouwen van de consument en het kan schade toebrengen aan de reputatie van een bedrijf. Als gebruikers zich misleid of gemanipuleerd voelen, kan dit leiden tot klachten en juridische stappen.

Bovendien zijn er wetten die bedrijven verplichten om duidelijk en transparant te zijn over hun marketingpraktijken. Het gebruik van dark patterns kan in strijd zijn met deze wetten (zoals de AVG) en kan bedrijven blootstellen aan boetes en gerechtelijke stappen.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat het gebruik van dark patterns niet alleen schadelijk kan zijn voor gebruikers, maar ook voor bedrijven op de lange termijn. Door eerlijke en transparante marketingpraktijken te hanteren, kunnen bedrijven vertrouwen opbouwen bij hun klanten en hun reputatie versterken. Eerlijk duurt het langst …., toch?

Wat is dwell time?

Dwell Time geeft aan hoe lang een gebruiker op een pagina blijft na het klikken op een zoekresultaat in Google. Hoe langer de Dwell Time, hoe groter de kans dat de content op de website de bezoeker aanspreekt. Dit is natuurlijk een belangrijk voor Google.

Dwell Time wordt daarom door sommigen gezien worden als ranking factor, maar hoe meet Google dit als je vanuit Google naar een website klikt waar geen Google Analytics draait en je daar op een uitgaande link klikt, die ook weer naar een website zonder Google Analytics gaat? Zoals je merkt zijn wij wat sceptisch als het gaat om het belang van Dwell Time.