Meestal hoor je van ons hoe je website geoptimaliseerd moet worden voor Google. En dat is ook nog steeds de belangrijkste zoekmachine op dit moment. Maar soms krijgen we als SEO bureau de vraag of optimaliseren voor Bing hetzelfde werkt. Niet helemaal. En ook al is Google de grootste in de zoekmachine-markt, toch kan het slim zijn je pijlen ook te richten op Bing.
Inhoudsopgave
Waarom optimaliseren voor Bing?
Google representeert 67% van de zoekmachine markt. Bing claimt een aandeel van 19,4% te hebben is daarmee de op een na populairste zoekmachine. In de Verenigde Staten vertegenwoordigt Yahoo met Bing in bepaalde groepen zelfs bijna 30% van de zoekmachine markt.
Let op: In Nederland is het marktaandeel van Google veel groter (circa 95%). Ben je niet internationaal bezig dan nog zitten er wat interessante punten tussen.
De demografische groep die een voorkeur geeft aan Bing boven Google is interessant:
- Afgestudeerden aan hogescholen en middelbare scholen
- 35-plussers
- Iets meer vrouwen dan mannen
- Huishoudens met kinderen
- Huishoudens met hogere inkomens
Maar denk ook aan medewerkers van grote bedrijven die vaak bewust of onbewust vastgeroest zijn aan Microsoft-technologie en daarmee vaak Bing als standaard zoekmachine hebben.
Zit jouw doelgroep in die hoek? Dan kan optimaliseren voor Bing een heel goed idee zijn. Lees dan vooral even door, we geven je 9 tips om te optimaliseren voor Bing:
1.) Leeftijd en type website maakt verschil
In tegenstelling tot Google, hecht Bing meer waarde aan websites die al langer bestaan. Het zou zelfs de moeite waard kunnen zijn om een ouder domein te kopen als je zelf net begint.
Ten tweede geeft Bing voorkeur aan websites met officiële domeinnamen, zoals .edu of .gov. Bing vindt feitelijk relevante informatie belangrijk, Google gaat meer voor sociaal relevante informatie.
Als je al een nieuwe website hebt, kun je daar nu natuurlijk niet zoveel meer aan veranderen. Maar het geeft je wel inzicht in de redenen waarom je misschien nog niet zo hoog rankt in Bing.
2.) Registreer je website bij Bing
Bing gaat je website pas ranken als je geregistreerd bent. Daarna wordt het wachten geblazen. Bing schijnt de index minder vaak te updaten dan Google. Een beetje geduld kan dus geen kwaad.
Je kunt bij Bing ook een gratis account aanvragen. Dat geeft toegang tot Bing’s Webmaster Tools. Daarmee kun je details over je website bekijken, zoals de sitemap, zodat je het Bing makkelijker kunt maken om je website te doorzoeken (crawlen) en indexeren. Het kan ook een goed idee zijn om de site te checken en aparte sitemaps te maken voor afbeeldingen en video’s.
Wordt je site toch nog niet geïndexeerd door Bing? Check of je site één van de volgende problemen heeft:
- Bing heeft je site nog niet doorzocht
- Bing is niet in staat om je site te doorzoeken (check hier)
- Er zijn geen inkomende links naar je website
- Je robots.txt file is niet goed opgezet
- De pagina’s bevatten <meta name=”robots” content=”NOINDEX”>
- Je hebt geblockte URLs
- De site voldoet niet aan de kwaliteits-eisen van Bing
- Je site is van de index gehaald als penalty
3.) Zorg voor de juiste technische voorwaarden
Bing focust op 6 technische gebieden als het om ranking van je website gaat:
- Laadtijd van de pagina – hoe sneller hoe beter
- Robots.txt – zorg ervoor dat die niet geblockt worden.
- Sitemap – Zorg ervoor dat alle URLs van je website up-to-date zijn en schoon het regelmatig op. Verwijder onnodige URLs.
- Site technologie – Rich media wordt meestal niet goed doorzocht door Bing.
- Redirects – Gebruik 301 permanent redirects als je content van website verhuist.
- Canonical Tags – Als meerdere URLs dezelfde content bevatten, kan een rel=canonical element Bing helpen om uit te zoeken welke origineel is. Niet gebruiken als je content verplaatst.
4.) Titel tags zijn belangrijk
Bing vindt title tags belangrijker dan Google. Gebruik daarom relevante zoekwoorden in de title tags op iedere pagina van je website.
Overigens kan Bing verschillende titels in de zoekresultaten gebruiken. Het doel volgens Bing? De zoektaak van de gebruiker zo efficiënt mogelijk afronden. Om dat te bereiken doet Bing het volgende:
- Titels optimaliseren op relevantie voor de gebruiker
- Snippets optimaliseren
- Display URLs optimaliseren
Als je niet wilt dat Bing je titels aanpast, adviseert Bing:
- Maak de HTML titel relevant voor de zoekopdrachten die kunnen worden gebruikt om jouw website te zoeken. (Maar wel zonder overweldigend lang en herhalend te worden. Blijf weg van algemene titels als ‘Home’ of ‘Over ons’;
- Als je OpenGraph o.i.d. insluit, zorg dan dat het consistent is met de titel die je voor ogen hebt, en dat alle velden correct zijn. (Bijvoorbeeld de naam van je site);
- Als je website is opgenomen in een belangrijke directory zoals dmoz.org (helaas houdt DMOZ er per 14 maart 2017 mee op), zorg er dan voor dat de entry goed is.;
- Block de crawler niet.
5.) Gebruik heldere keywords
Wees zo letterlijk mogelijk. Bing is niet zo goed met synoniemen als Google. Het kan ook helpen om de keywords te laten terugkomen in titel tags, meta-descriptions en koppen (H1 en H2). Maak ook gebruik van long-tail zoektermen die je doelwoord bevatten.
Tip: Gebruik WordStream om de beste woorden en termen te vinden voor Bing optimalisatie.
6.) Backlinks
Backlinks zijn voor iedere zoekmachine belangrijk. Maar Bing lijkt daar extra waarde aan te hechten. Onderzoek wees uit dat gemiddeld 52-53% van de backlinks op websites in de top 30 staan als het zoekwoorden in de bevat in de linktekst (dat is 10% meer dan Google). Maar 2% van de backlinks naar pagina’s rankte in de top 30 van Bing als ze een stop-woord bevatten.
Kort gezegd: backlinks kunnen je rankings enorm boosten, zolang ze van relevante / legitieme sites komen.
7.) Content is belangrijk
Dat zou natuurlijk eigenlijk geen verrassing moeten zijn. Net als Google vindt Bing kwalitatieve content belangrijk. Bing geeft zelf aan dat het zoekt naar heldere, informatieve en makkelijk te vinden content op je website. Dat zou beter gevonden en geïndexeerd worden, waardoor het eerder in de resultaten verschijnt.
Volgens Bing is het ook belangrijk om niet teveel affiliate links op je site te hebben en dat de content ten goede moet komen aan de navigatie, rijk en uitnodigend moet zijn voor de bezoeker en de informatie moet geven die ze zoeken.
8.) Wees sociaal
Google is hierin nog wat dubbelzinnig: helpt het nou wel of niet om aanwezig te zijn op social? Bij Bing is dat meteen duidelijk: als je ergens op zoekt, laat Bing het direct in de zoekresultaten zien als één van je vrienden op social een aanbeveling heeft gedaan voor het product of de dienst waar je op zoekt.
Influencing kan dus heel wat opleveren voor je zoekresulaten in Bing. Niet verlegen zijn dus, maar jezelf laten zien!
9.) Lokaal
Het lijkt erop dat Bing de neiging heeft om lokale resultaten voorrang te geven. Zorg er dus voor dat je lokale termen op orde zijn. 4 tips:
- Zorg ervoor dat je vermeld bent in de Bing Business Portal (Helaas nog steeds niet beschikbaar voor Nederland). Sta je er nog niet bij? Meld jezelf dan aan. Sta je er wel bij? Claim de vermelding dan.
- Als je bent aangemeld, zorg er dan voor dat je het profiel, de details en de mobiele site zijn aangevuld. Voeg ook foto’s toe.
- Controleer de informatie en verander deze als het nodig is.
- Zorg ervoor dat je informatie overal op het web gelijk is. Eigenlijk hetzelfde als met local citations voor Google.
Wat kun je beter niet doen?
Om ervoor te zorgen dat je geen penalty’s krijgt, is het verstandig om de volgende dingen niet te doen:
- Cloaking – een andere pagina aan Bing laten zien dan aan je bezoeker.
- Link zwendel – Bing wil kwalitatieve links. Schimmige links kunnen je penalty’s opleveren of je van de index uitsluiten.
- Social media zwendel – bouw kwalitatieve volgers op met social. Gebruik geen trucjes om je accounts snel op te bouwen.
- Meta Refresh Redirects – bezoekers anders automatisch naar andere content sturen dan d.m.v. 301-redirects.
- Dubbele content – net als Google is Bing daar niet van gediend.
- Keyword stuffing – teveel zoektermen gebruiken in je content. Het zal je rankings niet verbeteren.
Deze dingen kun je overigens in Google ook beter niet doen.
Conclusie: wel of niet optimaliseren voor Bing
Google is misschien de grootste speler op de zoekmachine-markt, maar Bing is een interessante tweede (of eigenlijk 3e als je YouTube meerekent). Binnen bepaalde doelgroepen, bereik je met Bing tot wel een derde van de totale zoekopdrachten. Optimaliseren voor Bing kan dus een behoorlijke voorsprong opleveren. Bovendien is adverteren in Bing nog een stuk beter te betalen dan in Google AdWords.
Focus met zoekmachine marketing dus niet alleen op Google. Het zou kunnen dat je daarmee een groot deel van jouw bereik laat liggen.
Geef een antwoord