Regelmatig zien we webshops op een bepaald zoekwoord ranken op de productpagina terwijl het in zo’n geval beter zou zijn om als bezoeker vanuit Google op de bovenliggende categoriepagina uit te komen. Denk bijvoorbeeld aan een term als ‘G-Star Jeans’. In dat geval is de gebruiker van Google waarschijnlijk niet op zoek naar een specifiek model, maar naar een overzicht met alle G-Star jeans.
Om te voorkomen dat je conversies laat liggen wil je natuurlijk zelf bepalen waar bezoekers in je webshop landen. In dit artikel helpen we je verder op weg met het ranken van je categoriepagina i.p.v. je productpagina.
Inhoudsopgave
Welke zoekwoorden gebruik je waar?
Uiteraard begint het met een uitgebreid zoekwoorden-onderzoek en het in kaart brengen van de zoekintentie(s). In het geval van de jeans wil je bijvoorbeeld iemand die op ‘G-Star jeans model x’ zoekt op de productpagina uit laten komen en niet vermoeien met andere modellen.
Lees ook mijn blog over zoekwoorden en de customer journey uit 2019.
Interne links
Om Google te helpen je bezoeker op de juiste pagina te krijgen is een goede interne linkstructuur misschien wel je beste vriend. Google’s John Mueller zei hierover ooit het volgende:
“So if you have multiple products that are all in the same category or related to that category then link to that category page so that when we crawl the website we can really understand this category page is actually really important.”
Het gebruik van het zoekwoord
Goede content op de productpagina en mindere (of geen) op de categoriepagina kan er ook voor zorgen dat Google gebruikers naar de productpagina stuurt i.p.v. de categoriepagina. Maar ook overmatig gebruik van het zoekwoord (keyword stuffing) op de categoriepagina kan er voor zorgen dat deze slecht rankt. Hoe en waar je het zoekwoord in je content moet gebruiken lees je in mijn artikel uit 2017 (ja dat is nog steeds actueel) ‘Goede content volgens Google‘.
Externe links
Natuurlijk zijn externe links naar een categoriepagina een belangrijk signaal voor Google, zeker als je een relevante anchor tekst gebruikt. Je moet alleen wel goed weten hoe je met linkbuilding omgaat, want een overkill aan exacte anchor teksten of spammy directories zal het ranken van je categoriepagina niet ten goede komen.
Bekijk de Google Hangout over dit onderwerp met Google’s John Mueller.
Geef een antwoord