Adverteren in Google is vakwerk en iets waar je handig in moet zijn, maar vooral moet weten hoe het zit met de kosten. Heb je het ook wel eens meegemaakt dat de kosten voor sommige zoekwoorden flink de pan uit rijzen? Bij iedere advertentie betaal je meestal een specifiek bedrag per keer dat er geklikt wordt op je advertentie. Maar waarom is het ene woord duurder dan het andere?
Je advertentie is gekoppeld aan ‘zoekwoorden’. Nu is het helaas niet zo dat elk woord even veel geld kost. In dit artikel leg ik je uit hoe dat komt én geef ik je tips hoe je hier zo slim mogelijk mee omgaat.
Adverteren in Google: De kosten
De kosten voor je advertenties in Google hebben te maken met de volgende zaken:
- Hoeveel concurrenten adverteren op dit woord?
- Hoe relevant is het woord voor jouw advertentie?
- Hoe relevant is het woord voor jouw landingspagina?
Hoeveel concurrenten adverteren op dit woord?
Wanneer je te maken hebt met meer concurrentie, zal je merken dat de woorden waarop je adverteert duurder zijn. Het werkt als een veiling. Als ik 1 euro bied op een woord en iemand anders meer biedt, wordt zijn advertentie boven die van mij vertoond. Bied ik vervolgens hoger, dan win ik de veiling en kom ik boven die ander uit. Op die manier wordt een woord duurder.
Hoe relevant is het woord voor jouw advertentie?
Een advertentie bestaat uit een kop (of titel), een link een een omschrijving. Komt dit overeen met je zoekwoord, dan is volgens Google de kwaliteit van je advertentie (de kwaliteitsscore) in orde. Dit heeft invloed op de prijs die je betaalt.
Hoe relevant is het woord voor jouw landingspagina
Heb je dat ook wel eens? Klikken op een advertentie en zien dat dat helemaal niet is waar je naar zocht. Google probeert dit te voorkomen door het voor adverteerders aantrekkelijker te maken om te adverteren op pagina’s die relevant zijn aan de zoekopdracht.
Wanneer je dus adverteert in Google op de zoekterm “bovenaan in google komen”, kun je adverteren met een landingspagina waar je vertelt dat je de beste SEO of SEA specialist bent. Dit is redelijk relevant. Relevanter is echter een artikel over hoe je daadwerkelijk bovenaan in Google komt.
Slim adverteren in Google, zo doe je dat!
Nu je weet waarom de kosten soms flink op kunnen lopen, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je hier dan het beste mee om kunt gaan. Daarom geef ik je nog twee tips hoe je kunt weten welke woorden duur zijn én hoe je het adverteren dan het slimste aan kunst pakken.
Welke woorden zijn dure woorden?
Als je in een branche zit met veel concurrentie heb je automatisch te maken met duurdere woorden. Je kunt hierbij denken aan branches als verzekeringen & hypotheken, advocaten, donaties, opleidingen, software & hosting, gas & elektra en helaas: marketing.
Met een tool als keywordplanner krijg je goed inzicht in wat je ongeveer zal betalen voor een woord. Zo kun je hier vinden dat je $54,91 betaalt voor een klik op een woord in de verzekeringsbranche. Wij hebben anderzijds advertenties draaien waar de klant 2 eurocent betaalt per klik. Het verschil moet er (blijkbaar) zijn.
Adverteren in Google zonder te veel geld uit te geven
Dit is eigenlijk een kwestie van woorden zoeken waar weinig op geadverteerd wordt door concurrenten. Het zijn niet perse longtail zoekwoorden. Zo kan het zijn dat ‘schoenen kopen’ duurder is dan ‘schoenen’, omdat de koopintentie achter ‘schoenen kopen’ sterker is. Hierdoor zullen er meer mensen adverteren op schoenen kopen en daardoor is het woord duurder.
Ben je benieuwd waar jij in jouw branche het beste aan doet? Neem dan zeker even contact met ons op. We denken graag met je mee over het adverteren in Google.
Geef een reactie