Webcontent in overvloed. Overal, altijd. Of het nu is voor SEO of voor echte bezoekers: overal, altijd. Ben je bang dat jouw content ten onder gaat aan de overvloed van webteksten van Jan en alleman? Of heeft de data zelfs al uitgewezen dat dit ook echt het geval is? Dan moet je even kritisch kijken naar hoe je hier dan wél met kop en schouders bovenuit steekt, zowel voor Google als voor je echte bezoekers. Gelukkig zijn er manieren om beide partijen in te pakken.
Want beide partijen worden nu eenmaal blij van content. Google analyseert dit bij het ranken van je website. Je kunt hierbij denken aan het verwerken van de zoekwoorden waarop je doelgroep je moet vinden en aan Google’s voorkeur voor langere teksten. Maar met volle focus op SEO, wordt de behoefte van die arme bezoeker vaak keihard genegeerd. Bovenaan in Google is leuk, maar dán moet je je bezoekers alsnog zien de overtuigen actie te ondernemen. Traffic is namelijk lang zo interessant niet, als er geen conversies uit voortkomen. Maar hoe zorg je dan voor die perfecte balans?
Inhoudsopgave
Allereerst, benader je je bezoekers wel goed?
Laten we even checken of jouw basis op orde is. Op je website vertel je bezoekers waarom ze gebruik moeten maken van jouw dienst of product. Dat doe je niet door doodleuk te vertellen hoe fantastisch je aanbod wel niet is. Want dat aanbod heeft je buurman wellicht ook wel. Dit doe je voornamelijk door aan te sluiten bij de behoefte van je doelgroep: welk probleem ga je oplossen? We willen tenslotte allemaal begrepen worden ;). Probeer je hierbij te verplaatsen in de bezoeker. Jup, enkelvoud. Je moet ieder individu zien in te pakken.
Je contentstrategie vertelt je hoe je (potentiële) bezoekers het beste benadert. Als je deze strategie niet uitgeschreven hebt, kun je dat bovenaan je to do list zetten. Waar zit jouw doelgroep op te wachten en wat wil je dat de bezoeker op je website doet? Pas als je dat helder hebt, weet je welke content hier naadloos bij aansluit.
Beyond Borders
Wat Google zoekt in je webcontent, kun je vinden in de prachtige Google stijlgids. Het voorbeeld dat ik noemde van de lange teksten, pakken we gelijk aan. De zoekmachine heeft een voorkeur voor teksten van minstens 400 woorden. Doorgaans scoren langere teksten namelijk beter in Google. Houd je hier echter niet te krampachtig aan vast. Te veel op de lengte focussen, resulteert vaak in webpagina’s vol wollige herhalingen in plaats van to-the-point informatie. Als het de bedoeling is dat bezoeker de teksten daadwerkelijk leest, zijn krachtige teksten vanzelfsprekend beter.
Oh, en natuurlijk kun je webteksten ook gerust langer maken dan aanbevolen. Zolang je content maar niet saai is, zullen bezoekers doorlezen. Voor een goede balans kun je dus prima grenzen opzoeken. Later in dit blog geef ik je nog wat schrijftips om je bezoeker te binden, te boeien en zo goed mogelijk van dienst te zijn.
Maar eerst waarom en hoe je je website eruit moet laten springen.
Waarom is onderscheidend zijn ook alweer zo belangrijk?
Waarom die grenzen dan opzoeken? Bijna een retorische vraag. Een origineel verhaal vertellen maakt je organisatie onderscheidend. Als jij unieke, kwalitatieve webcontent biedt, spring je boven je concurrenten uit – voor Google en bezoekers. Kortom, meer mensen die op je website komen en daar precies doen wat jij van ze wilt. Traffic én conversie.
Voor je online succes is webcontent bepalend, maar ook de toegankelijkheid ervan. Je prachtig geschreven content is natuurlijk weinig waard als je deze niet aanbiedt op een gebruiksvriendelijke website. Wanneer dit niet op orde is, zal dit leiden tot afhakers. Bij Google én je echte bezoekers. Ga bij jezelf maar eens na hoe snel jij van een website bent verdwenen als het niet werkt als gehoopt.
Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin is maar de helft
Naast een goedwerkende techniek, komt een website met goede inhoud en vorm vriendelijk en behulpzaam over. Maak het je bezoekers makkelijk. We hebben het tenslotte allemaal al druk zat. Fijne leesbaarheid en beleving is meer dan sterke webteksten.
Zorg voor een aantrekkelijk en goed fundament voor je webcontent:
- Hanteer een duidelijke navigatie op je website. Als ze niet via de juiste landingspagina’s komen, moeten ze zelf hun weg gemakkelijk kunnen vinden. Ze moeten daarna direct kunnen zien waar ze beland zijn en wat er te halen valt. Hierbij hoort ook dat je waardevolle pagina’s zoals je cornerstone content hoog in de webstructuur zet.
- Voeg afbeeldingen en video’s toe, simpelweg omdat mensen van beelden houden. Visuele webcontent, zeker als je deze goed inzet, zorgt voor succes. Beeld zegt soms meer dan 1000 woorden, ook online. De combinatie van beeld en tekst is natuurlijk goud.
- Inspirerende en (stiekem verkopende) succesverhalen op je website. Ze werken echt. Voeg positieve en iets minder positieve verhalen zeker toe, want zulke reviews en casussen maken je organisatie betrouwbaarder.
- Mensen lezen teksten niet, ze scannen deze. Maak dus je tekst gemakkelijk scanbaar. Zorg voor rustgevende witruimte, behulpzame links, overzichtelijke kopjes en uitspringende quotes. Met mate. Zorg ervoor dat zelfs wanneer de bezoeker je pagina slechts vluchtig scant, de essentie alsnog duidelijk en overtuigend is;
- Met mate, dus. Vliegende banners, een palet aan kleuren en verschillende speelse lettertypen. Weg ermee! Pushen (lees: overtuigen) doen we ongemerkt. Een clean en aansprekend eindresultaat is wat je wilt. Een kenmerkende huisstijl is hierbij belangrijk, want die zorgt voor overzicht op de website en voor herkenning van je organisatie.
- Is jouw website toegankelijk voor elke bezoeker? Zorg dat je website responsive is, dus leesbaar is op elk device. Kijk ook naar de grootte van de letters en afbeeldingen. Je wil namelijk niet dat bezoekers alsmaar moeten in- en uitzoomen of eindeloos moeten scrollen.
- Social media knoppen mogen niet ontbreken, omdat ze je webcontent makkelijk deelbaar maken. Gedeelde content vergroot je zichtbaarheid en verbetert je ranking. Daarnaast zorgt een link met Social Media ervoor dat je een persoonlijke touch achterlaat. We zijn tenslotte allemaal mensen.
- Hopelijk een open deur, maar vergeet de call-to-action buttons niet. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de bezoeker na het lezen van jouw content alsnog zelf op zoek moet naar waar hij zijn actie kan voldoen. Of juist nét dat laatste duwtje in de goede richting mist. Want wat wil je ook alweer dat de bezoeker doet?
Lekker leesbare webcontent
Fundament gebouwd? Dan kun je lekker gaan schrijven. Want wil je bezoekers langer op je pagina’s houden? Dan moeten deze niet alleen goed vormgegeven zijn, maar ook goed geschreven zijn. Met deze tips creëer je webcontent die lekker leest:
- Rijtjes en lijstjes doen het altijd goed. Wat ook altijd goed scoort, zijn signaalwoorden en concrete voorbeelden. Zo zorg je ervoor dat je verhaal goed te lezen en te begrijpen is.
- Zoekwoorden moeten terugkomen in je content, logisch. Maar ze moeten de leesbaarheid niet in de weg zitten. Voorkom dat je zinnen onlogisch worden door specifieke zoekwoorden-combinaties.
- Voeg interne links toe om je lezers te prikkelen verder te lezen op andere relevante pagina’s. Bezoekers worden hierdoor gemotiveerd op de website te blijven. Interne links doen het tevens lekker voor je rankings.
- Wacht niet te lang met “to the point” komen. Bezoekers lezen de bovenste alinea doorgaans als eerste, dus die moet essentiële informatie geven. Begin óf met je conclusie en bouw deze uit, of begin met een probleem waarin de bezoeker zich goed kan identificeren. Met prikkelende teksten kun je er vervolgens voor zorgen dat ze verder lezen. In ieder geval tot de call-to-action, natuurlijk.
- Op veel websites kom ik de lijdende vorm tegen in de webcontent. Probeer dat te voorkomen. Schrijf grotendeels in een actieve vorm, bij voorkeur in de tegenwoordige tijd. Je mag best trots vertellen dat jij of jullie het doen en niet dat “het gedaan wordt”.
- Zorg er ten slotte voor dat zowel Google als je echte bezoekers geboeid blijven. Update je teksten en voeg nieuwe informatie toe om relevant te blijven in de branche. Maak hierin wel een duidelijke keuze voor Google of je bezoekers. Voor SEO is een constante landingspagina belangrijk, terwijl je je echte bezoekers meer trekt met regelmatige updates en nieuwsberichten.
Gouden tip
Wat je je eigenlijk bij iedere tekst af zou moeten vragen, is of je het zelf zou willen lezen. Sterker nog, of je zelf actie zou ondernemen na het lezen van dit artikel. Bang dat je niet meer objectief kunt zijn over jouw onderwerp? Trek dan iemand in je directe omgeving even aan zijn jasje. SEO teksten laten schrijven door één van de vakidioten van Heers? Neem gerust contact op met één van onze SEO specialisten.
Veel succes!
Geef een antwoord