Zonder te bloggen en die blogs te delen op social media had Heers nooit van de grond gekomen. Ik heb namelijk nagenoeg geen talent voor sales of netwerken. Volledig overgeleverd aan kennisdelen, vindbaarheid in Google en zichtbaarheid op social media dus. Dat was in 2013 overigens en inmiddels is bloggen bij een groot publiek wel een bekend fenomeen geworden. Toch moeten we klanten nog wel eens overtuigen om meer te bloggen. Vandaar deze poging om het onderwerp ‘blog’ verder toe te lichten. Om dit begrip een stukje interessanter te maken hebben we nog een paar moeilijke termen toegevoegd.
Inhoudsopgave
Wat is een blog
Een blog is een informatief stukje tekst, of content, wat online staat. Een blog hoeft niet per se of alleen maar informatief te zijn. Het kan ook inspirerend zijn, en je kunt ook zakelijk bloggen. Door de content probeer je bij de lezers zo snel mogelijk over te brengen wat je wílt overbrengen. Door de blogs goed bij te houden en regelmatig een nieuwe blog te plaatsen houd je de lezers actief betrokken bij de site.
Er zijn ook bedrijven die blogs willen op hun site maar geen tijd (lees: geen zin) hebben om dit zelf te doen. Niet iedereen kan lekker schrijven en daarnaast ontbreekt ook vaak de benodigde SEO expertise om de blogs hoog in Google te krijgen.
Het onderdeel SEO van bloggen is voor veel bedrijven belangrijk, want een #1 positie in Google, levert een bedrijf bijna automatisch meer omzet op. Waarom? omdat er meer verkeer komt op hun site. Daardoor is de kans dat producten gekocht worden of er gebruik wordt gemaakt van een dienst groter. En dát is interessant.
Hoe schrijf je een blog?
Er zijn meerdere dingen waar een SEO tekstschrijver op moet letten wanneer hij een blog schrijft. Daarbij moet de copywriter rekening houden met de wensen van de klant, het bedrijf waar ze voor schrijven. Daarom wordt er eerst een website analyse of content audit gedaan en samen met de klant wordt er een contentstrategie uitgewerkt. Zo heeft de schrijver voordat die begint een goed beeld van hoe de teksten eruit moeten komen te zien.
Vervolgens wordt er een zoekwoorden onderzoek gedaan. Dit houdt in: Welke woorden worden veel gezocht (zoekvolume) maar hebben niet veel concurrentie? We hebben het gevoel dat we weer te technisch worden. Zie het zo: Welke woorden zoeken veel mensen op in Google maar zijn nog niet zoveel verwerkt op andere websites? Maar hoe de … kom je hier achter? Dat doen de schrijvers door elke site af te gaan en de zoekwoorden te tellen. Nee ook dat is flauwekul, gelukkig hoeven copywriters niet te gaan tellen, maar zijn hier gewoon speciale programma’s voor die jou van alle informatie voorzien over het zoekwoord.
Dan begint het schrijven van het blog. Het blog mag niet te veel en ook niet te weinig woorden hebben. Hij moet pakkende kopjes hebben waar het zoekwoord in voorkomt. Vervolgens is het van belang dat wanneer er SEO een blog geschreven wordt het zoekwoord genoeg voorkomt, maar niet te veel! genoeg zodat Google jouw als expert of the topic ziet. Maar wanneer je het zoekwoord te veel in de tekst verwerkt straft Google je af op keyword stuffing en sta je vervolgens weer helemaal onderaan.
Zo zie je maar weer dat een blog schrijven niet altijd 1,2,3 wordt geklaard. Er gaat heel wat voorbereiding aan te pas en er zijn meerdere factoren waar op gelet moet worden. Ook een goede check van het blog is te adviseren. Zie jij door de letters de typefouten niet meer? Vraag dan om feedback aan een collega. Dan weet je zeker dat er geen fouten zijn gemaakt.
Microblogging
Om dit begrip toe te lichten gaan we hem eerst ontleden. First things first, micro. Micro betekent klein of kort. nu we dit vastgesteld hebben gaan we verder naar het volgende woord, blogging. Dit is het (dagelijks) bijhouden van content over relevante onderwerpen. Als we deze twee begrippen samen voegen krijg je dus: microblogging. Oftewel: ‘het (dagelijks) bijhouden van korte stukjes content over relevante onderwerpen.’
Microblogging vs blogging
Microblogging is in verhouding van ‘normaal’ bloggen dus korter. Gewone blogs gaan ook inhoudelijk dieper op het onderwerp in. Zowel ten opzichte van data als tekstueel gezien. Maar wat houdt korter dan in? Hier is geen specifieke richtlijn voor. Er is dus geen scheids die ‘controleert’ wat nu voldoet aan microblogging en wat niet.
Zie het voor jezelf dus zo: dat wat je normaal gesproken snel op een servet zou noteren, zet je nu online. En het grappige is, bijna iedereen doet eraan mee zonder dat ze het door hebben. Denk bijvoorbeeld aan berichten op Instagram, Twitter en Facebook. Dit zijn allemaal vormen van microblogging. Maar niet alleen op social media kun je microbloggen. Dit kan ook gewoon op een website.
Daarbij is microbloggen laagdrempeliger dan gewoon bloggen. Hierdoor is het gemakkelijker voor bijvoorbeeld klanten om jou te leren kennen. Maar ook om er überhaupt aan te beginnen (en vol te houden ;)).
Voordelen van microblogging
Microblogging kent vele voordelen. Zo heeft het niet zozeer direct invloed op hoe SEO vriendelijk jouw pagina is. Maar dat betekent niet dat het niks kan bijdragen aan jouw plekje in Google. En daarbij jou avontuur om minimaal in de top tien te zitten. Het is namelijk een goede marketingstrategie om aan microbloggen te doen wanneer je gebruik maakt van de goede platformen. Meer voordelen van microblogging hebben we hier voor jou op een rij:
- Door middel van microblogging ben je sneller te vinden;
- Voor microblogging heb je minder tijd nodig;
- Inspiratieloos? schrijf gewoon een microblog;
- Je kunt kort maar krachtig vertellen wat je over wilt brengen;
- Door microblogging is het gemakkelijker om consistent te blijven;
Microbloggen heeft dus meerdere voordelen. Het is gewoon een hele handige manier om snel je bericht over te brengen.
Zelf een blog schrijven of niet?
Toch hulp nodig bij het implementeren hiervan of wil je het gewoon aan een SEO tekstschrijver overlaten? Dan zit je bij Heers goed. Ontdek hier alles over blogs laten schrijven.
Geef een antwoord