• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

HEERS

  • Home
  • Diensten
  • Cases
  • Over ons
  • Blog
  • Contact

Het roer om na een Google update? Waarom Google niet zo slim is als je denkt + wat er dan wél werkt.

Roderick
Online Marketeer
27 januari 2021
Leestijd: 9 minuten
2

Sta jij direct in de startblokken om het roer van je online marketing strategie om te gooien na een Google update? Niet nodig! Ondanks dat het bedrijf een ware autoriteit is, zijn er nog altijd zaken die ze nog helemaal niet waar kunnen maken. Althans, niet in Nederland. Ons advies? Houd je vast aan de SEO regels die (nog steeds) wél werken.

Inhoudsopgave

  • Google is ook een beetje macho
  • Google’s streven: de meest relevante resultaten bij de gestelde zoekvraag tonen.
  • Iedere Google update is gericht op de beste worden, zijn en blijven
  • Deze regels zorgen ondanks een zoveelste Google update nog steeds voor resultaat
  • Goed advies: luister dus niet altijd naar iedere Google update en vertrouw op SEO (specialisten!)
  • Benieuwd hoe wij een ijzersterk onderdeel van je online marketing strategie kunnen zijn?

Google is ook een beetje macho

Borst vooruit, zichzelf breed maken en zo glad als een aal. Heel stereotype misschien, maar ik weet zeker dat je nu een beeld voor je hebt. De macho laat maar wat graag van zich horen. Dit type kan als geen ander vermeende kwaliteiten en prestaties uitkramen.

Ook Google komt regelmatig met allerlei macho-verhalen. ‘We kunnen dit’, ‘Dit herkennen we en straffen we af’. Of je daar direct je online marketing strategie op moet aanpassen? Welnee.

Google’s streven: de meest relevante resultaten bij de gestelde zoekvraag tonen.

Het moge duidelijk zijn dat Google er alles aan doet om de beste zoekmachine te worden, te zijn en te blijven. De missie van het bedrijf is dan ook: “To organize the world’s information and make it universally accessible and useful”.

Oftewel, het is de wens de perfecte zoekmachine te bouwen die mensen helpt te vinden waar ze naar zoeken. De meest relevante resultaten bij de gestelde zoekvraag tonen. Om dat te bereiken blijven ze innoveren en steeds ingewikkeldere en alomvattendere algoritmes schrijven. Het gevolg? Een nieuwe Google update.

Iedere Google update is gericht op de beste worden, zijn en blijven

Waar de focus eerst op het verbeteren van de zoekprestaties van de zoekmachine zélf lag, is de focus inmiddels verschoven naar kwalitatieve content en het herkennen van spamcontent van alle sites op het web.

In februari 2011 bracht Google de update ‘Panda’ uit. Het nieuwe algoritme zou websites met content van lage kwaliteit (en een overdaad aan keywords) aanpakken. In navolging daarvan volgde de eerste ‘Penguin’ update, in 2012. Deze update zou vooral bekijken welke links websites krijgen van andere sites om kunstmatige links en kunstmatige linkbuilding af te straffen.

Met Hummingbird (2013) werd het beginsel gelegd voor voice-search. In 2015 volgde een update die mobile-friendly websites zou boosten in de mobiele zoekresultaten. Na de ‘Possum’ update van 2016 liet Google meer locatie-gebonden zoekresultaten zien en levert ook een verschil in de volgorde van een zoekvraag dezelfde zoekresultaten.

Ruim twee jaar geleden volgde de introductie van Rankbrain. Dit stukje artificial intelligence zou leren van zoekopdrachten en zichzelf (blijven) verbeteren. En momenteel rolt Google een mobile indexing first algoritme update uit. Deze zou sites ranken gebaseerd op de mobiele versie van een website. Zelfs voor zoekopdrachten op desktop!

Wat Google zegt dat ze kunnen na een update…

Met elke nieuwe Google update wordt de zoekmachine slimmer en komen er nieuwe prestaties van Google bij. Zo zou de zoekmachine keyword stuffing – een overmatig gebruik van zoekwoorden in een tekst – herkennen en afstraffen.

Google zou keywords en synoniemen daarvan herkennen. Zo zou je niet meer 10x het zoekwoord ‘vrolijk’ hoeven te gebruiken, maar dit ook kunnen afwisselen met het woord ‘blij’. Websites met content van lage kwaliteit zouden minder scoren.

Moet je nu wel of niet keyword density checken? Wel of niet focussen op voice search? En hoe zit het als je in het Nederlands schrijft? Relax! Nog niet alles gaat zoals het zou moeten gaan…

….maar wat (nog) niet zo goed gaat

Veel SEO’s volgen klakkeloos alles wat een nieuwe Google update zegt. ‘Doe dit’, ‘Doe dat niet’, ‘Dit herkennen we en straffen we af’. Maar lang niet al de bovengenoemde prestaties kan de zoekmachine even goed waarmaken – in Nederland niet althans.

Deze regels zorgen ondanks een zoveelste Google update nog steeds voor resultaat

Laat je dus niet direct van de wijs brengen door een nieuwe Google update. Houd je vast aan 3 gouden SEO basics die nog altijd voor succes zorgen.

  • Je domeinnaam
  • De verwijzingen (links)
  • De keywords

Dashboard: meten is weten

Exact Match Domains

Exact domains (maar ook slugs) werken prima, ook als het gaat om pittige zoekwoorden.

Exact Match Domains (EMD’s) zijn domeinnamen die bestaan uit een exact zoekwoord of een combinatie ervan. Het doel van zo’n domeinnaam is meestal om snel te gaan ranken in Google op de zoekterm in de naam.
Een goed voorbeeld is autoverzekering.nl of reisverzekering.nl. Is de domeinnaam ook je bedrijfsnaam, dan zul je veel links krijgen naar je website die tevens het zoekwoord bevatten.

Voorwaarde voor het behalen van resultaat met een Exact Match Domein is wel dat de site gevuld is met kwalitatieve content rondom het zoekwoord in de domeinnaam. Het laten doorverwijzen van veel losse EMD’s naar je website heeft geen zin als deze EMD’s geen kracht hebben.

Linkbuilding en linkless linkbuilden

Linkbuilden, is dat nu nog een goed idee? Jazeker, want het werkt! Google heeft nu eenmaal verwijzingen nodig om jouw content op waarde te schatten. Linkbuilding is en blijft daarom een van de belangrijkste speerpunten om je website beter te laten ranken. Linkbuilden uitbesteden is vaak de doorslaggevende factor voor online vindbaarheid. Wel is de tactiek veranderd en professioneler geworden.

Wat je dus niét moet (laten) doen

Tientallen linkjes optimaliseren op je belangrijkste zoekwoord en weinig variatie in links (/linkteksten). Dit gaat je niks meer opleveren. Voorkom een onnatuurlijk linkprofiel, want dat vindt Google verdacht. Pas ook op met linknetwerken die alleen voor SEO bestaan. Deze links worden herkend en verliezen hun kracht waarschijnlijk in de toekomst. Betaal dus niet voor zulke links, want je hebt er niks meer aan.

Zorg je voor variatie in links en linkteksten, dan is linkbuiling zeker de investering waard. Google is ook slimmer geworden in het herkennen van verwijzingen. Zelfs zonder daadwerkelijke link: ook linkless mentions worden herkend, zoals Gary Illyes (Google) aangaf in een keynote:

“Basically, if you publish high quality content that is highly cited on the internet – and I’m not talking about just links, but also mentions on social networks and people talking about your branding, crap like that. Then you are doing great.”

Linkless mentions worden ook de toekomst van linkbuilding genoemd.

Overigens gaf Gary tijdens Friends of Search 2018 ook aan dat Google de komende jaren absoluut niet zonder links kan. Google heeft simpelweg links nodig om het web te crawlen.

Keywords, synoniemen en de Nederlandse taal

Keywords gebruik je om duidelijk te maken waar je pagina over gaat. Dat moet duidelijk zijn voor Google, maar bovenal voor je bezoeker. Waar je websitebezoeker enthousiast van wordt, wordt Google ook enthousiast van!

Dat hoeft niet te betekenen dat je deze zoekwoorden volgens een bepaalde dichtheid hoeft te gebruiken. Keyword density checken is een leuk hulpmiddel, maar alleen om eventueel te checken of je je zoekwoord (of eigenlijk elk woord) niet nodeloos veel gebruikt hebt. Dat kun je in principe ook doen met old school nalezen van je tekst.
Ik kom er bijvoorbeeld wel eens achter dat ik een bepaald woord in twee zinnen achter elkaar gebruikt heb. Dat leest niet lekker. Maar dat geldt ook voor het gebruik van het woord ’toen’ aan het begin van iedere zin.

Het gaat dus niet zozeer om het aantal keer dat een zoekwoord voorkomt in je tekst. Daar is namelijk veel over te doen: neem je in die berekening ook gebruik van het meervoud, een samenstelling of afbeeldingtekst mee? Of de tekst in de menubalk? Op die manier kan de zoekwoorddichtheid enorm verschillen.

Het is voor een bezoeker heus duidelijk dat een webpagina over ‘WooCommerce webshop bouwen’ gaat, ook zonder die exacte formulering te gebruiken. Misschien gebruik je eens alleen de woorden ‘WooCommerce webshop’ of juist ‘webshop bouwen’ in je tekst, omdat ‘WooCommerce webshop bouwen’ niet relevant is in die zin. Een bezoeker begrijpt dan nog steeds waar je tekst over gaat. En zo ziet de zoekmachine het ook.

Het gaat Google – én jouw bezoeker – vooral om de leesbaarheid en relevantie van een tekst.

Goed advies: luister dus niet altijd naar iedere Google update en vertrouw op SEO (specialisten!)

Natuurlijk blijven we de vorderingen van Google volgen. Maar het moge duidelijk zijn dat je niet bij iedere poep of scheet actie hoeft te ondernemen. Wanneer je focust op tijdloze (oftewel gouden) SEO-regels zit je sowieso goed. Online succes volgt.

Benieuwd hoe wij een ijzersterk onderdeel van je online marketing strategie kunnen zijn?

Houd je je liever niet bezig met de volgende Google update, maar focus je je liever op resultaat? Haal je graag het maximale uit je marketingbudget en benieuwd hoe wij een ijzersterk onderdeel van je online marketing strategie kunnen zijn? Vraag een vrijblijvende SEO scan bij ons aan. Op basis daarvan kunnen we je goed laten zien waar je nu staat en wat onze aanpak zou zijn om écht te gaan scoren in Google.

Delen

Likes

2

Onderwerp Zoekmachine optimalisatie

Het maximale uit je marketingbudget halen?

Vrijblijvende SEO scan
Roderick
Online Marketeer

Roderick is één van de meest ervaren online specialisten van Nederland en helpt je gegarandeerd aan meer traffic en conversie.

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar?

  • Een SEO bureau
  • Een SEO specialist
  • Een Google Ads specialist
  • Een online marketing specialist
  • Een SEO tekstschrijver

Concreet

  • SEO uitbesteden
  • Linkbuilding uitbesteden
  • SEO teksten laten schrijven
  • Blogs laten schrijven
  • Google Ads uitbesteden (SEA)

Info

  • Team / Vacatures
  • Begrippenlijst / Kennisbank
  • Support
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
Online Marketing Bureau Heers

Vraag direct een online marketing offerte aan.

begin met Heersen