Voordat je website tussen de zoekresultaten in zoekmachines zoals Google en Bing staat, moeten deze zoekmachines jouw website indexeren. Hoe sneller dit proces, hoe eerder jouw website pagina’s vindbaar zijn. Geduld is een schone zaak, want het indexeren kan van vier dagen tot aan een maand duren.
Indexeren: zo werkt het
Indexeren is eigenlijk een manier om jouw nieuwe website of webpagina’s vast te leggen in de databank van de zoekmachine. Doordat er ruim 3,5 miljard (!) webpagina’s te vinden zijn op het web, heeft Google nogal wat informatie om te verwerken. Er worden namelijk niet alleen nieuwe websites aan de databank toegevoegd, ook de bestaande websites worden geüpdatet en gecontroleerd op veranderingen. Indexeren is dus echt noodzakelijk om jouw website terug te kunnen vinden in de zoekresultaten van zoekmachines.
Leuk feitje: je kunt zoekmachines zoals Google dus zien als één grote bibliotheek met websites. De webpagina’s die worden getoond in de zoekresultaten zijn de versies die Google al heeft geanalyseerd. Het kan dus zijn dat de werkelijke versie nog geïndexeerd moet worden en je tot dat moment alleen de oude versie te zien krijgt.
Indexeren versnellen
Geen bedrijf wil wachten totdat hun website volledig geïndexeerd is. Je wilt dat jouw website zo snel mogelijk gevonden kan worden zodat je via zoekmachine optimalisatie meer leads en potentiële klanten naar jouw bedrijf lokt. Alhoewel je nog steeds afhankelijk bent van de crawlers van Google die jouw website onder de loep nemen, kun je wel het een en ander doen om het proces te versnellen. Wij delen drie tips.
Tip 1: aanmelden via Google Search Console
In het programma Google Search Console kun je je nieuwe website of een specifieke pagina aanmelden om geïndexeerd te worden. Zie het als een persoonlijke uitnodiging van de zoekmachine om het indexeren te laten beginnen. Je kunt in deze tool ook een sitemap toevoegen zodat Google je website beter (en sneller) begrijpt.
Tip 2: zorg voor interne en externe links
De crawlers van Google indexeren jouw website sneller wanneer er interne of externe links leiden naar jouw nieuwe webpagina’s. Zie de crawlers van Google als een soort spinnetjes die van link naar link springen om informatie te vergaren over de website. Zodra jouw nieuwe webpagina gelinkt is op een website of pagina die al wél geïndexeerd is, komen deze crawlers eerder bij jouw website terecht en gaat het indexeren dus ook sneller.
Tip 3: vergeet social media niet
Om het proces nóg een zetje te geven, kun je ook je social media kanalen inzetten. De links vanuit Instagram, LinkedIn, Twitter en Facebook naar jouw website of een specifieke pagina tellen ook mee. Daarnaast is het ook makkelijk om in de posts die je daarop plaatst links toe te voegen.