Iedere SEO-specialist die dit artikel leest, zal de titel van dit artikel waarschijnlijk bekend voorkomen. Sinds 14 oktober 2020 is het namelijk, hoewel het tijdelijk is volgens Google, niet meer mogelijk om een handmatige indexering van je URL’s aan te vragen in Google Search Console. Google geeft zelf aan dat ze dat slechts doen om veranderingen in de infrastructuur aan te kunnen brengen. Wat dat ook mag betekenen ;).
Maar een veel belangrijkere vraag: is dit nadelig voor je SEO of is dat juist niets om je druk over te maken als je sowieso al een goede SEO-strategie voerde? We gaan in dit artikel wat dieper in op het ontstaan, de functionaliteit en toegevoegde waarde van deze feature in Search Console.
Kleine geschiedenis van Google Search Console
In 2010 introduceerde Google zijn Webmaster Tools. Met deze tool werd het voor websitebeheerders en SEO-specialisten eenvoudiger om inzicht te krijgen in hoe Google je website indexeert en crawlt.
De tool heeft in de jaren die volgden steeds meer aan populariteit gewonnen. Zeker toen het in 2013 niet langer mogelijk was om via Google Analytics te zien op welke zoektermen je gevonden werd en welke posities daarbij hoorden. Dit is uiteraard één van de meest gebruikte features binnen Search Console.
Sinds 2015 heeft Google zijn Webmaster Tool omgedoopt in Google Search Console. Wil je meer weten over wat er allemaal mogelijk is binnen Search Console? Neem dan even een kijkje bij Google. Wij gaan ons nu specifiek focussen op het indexeren.
Indexeren, hoe belangrijk is het?
Ik heb zelf het automatisme om nadat ik ook maar het kleinste beetje aan een pagina veranderd heb, de pagina meteen via Search Console te laten indexeren. Je wilt toch dat de nieuwe content zo snel mogelijk wordt opgepikt door Google en gewaardeerd wordt met de positie die daarbij hoort. Ook als je bijvoorbeeld al je meta-beschrijvingen geoptimaliseerd hebt, wil je liever gisteren dan vandaag weten wat dat doet met je CTR. Indexeren maar!
Dit is misschien een beetje beroepsdeformatie, want er zijn natuurlijk verschillende, minder arbeidsintensieve manieren om je pagina’s te laten indexeren. Grofweg zijn er naast het actief aanmelden van je URL’s nog twee mogelijkheden:
1.
Niks doen. Ja, zo makkelijk kan het zijn. Ook al crawlt Google je website niet dagelijks of wekelijks, er komt vanzelf een moment dat je pagina wel weer een keer gecrawld wordt. Rustig afwachten dan maar. Het is begrijpelijk dat je wilt dat Google zo snel mogelijk langs komt als je nieuwe content hebt toegevoegd op een categoriepagina . Maar als je een pagina hebt toegevoegd of aangepast die weinig invloed heeft op je online omzet, dan kan in de meeste gevallen het indexeren best een paar dagen later gebeuren.
Alhoewel ik het moeilijk vind om dit geduld op te brengen hoor! Maar er zijn schijnbaar bijzondere mensen op deze wereld die dat wel kunnen. Maar dat zijn waarschijnlijk ook mensen die wachten met een hapje nemen van hun kaassoufflé totdat die écht afgekoeld is.
2.
Gewoon goede SEO voeren. Kijk, hoe handig is het als je een lijst hebt waarop alle belangrijke URL’s staan die Google moet indexeren? Superhandig natuurlijk. Dat noemen we de sitemap. Google volgt het internet van linkje naar linkje. Als je een sitemap hebt, ben je niet langer afhankelijk van andere pagina’s die naar jouw pagina verwijzen. In principe kan Google op die manier altijd binnen twee stappen op elke pagina van je website terechtkomen. Eigenlijk heeft elke pagina zo in ieder geval één intern linkje. Ideaal.
Dit werkt voor nieuwe pagina’s die je toevoegt aan de sitemap. Wanneer je een xml-sitemap hebt, kan je hier ook in de regel van de URL die aangepast is, een datum toevoegen wanneer deze als laatst is aangepast. Je kan tevens de sitemap ‘pingen’ (dan druk je zogenaamd even op de deurbel bij Google). Dan zeg je dat de sitemap is bijgewerkt. Hier vind je meer info: https://developers.google.com/search/docs/guides/submit-URLs
Dus: niks om je druk over te maken
After all is said and done kunnen we dus gewoon kalm blijven: het maakt niet zo heel veel uit dat deze feature tijdelijk niet beschikbaar is in Search Console. Als je een website hebt met genoeg verwijzende domeinen en een sitemap hoef je je eigenlijk nergens zorgen om te maken.
Het feit dat je geen indexatie via Search Console kunt aanvragen, is alleen een gemis voor nieuwe websites met nog amper linkjes. Dan kan het best even duren voor de crawlbots weer langskomen. Terwijl je in de beginfase juist wilt dat Google vaak langskomt. Wat je dan echter meer brengt dan eindeloos indexverzoeken indienen, is je concentreren op effectieve linkbuilding en een uitgekiende SEO-strategie.
Geef een reactie