SEO en conversie. Ze hebben de neiging om elkaar een beetje in de weg te zitten zo af en toe. Want schrijven voor zoekmachines is iets anders dan schrijven voor mensen. Zoekmachines zijn namelijk (gelukkig) nog steeds een beetje minder slim dan mensen. Ze moeten het van trucjes hebben.
Als mensen een tekst lezen over -laten we zeggen- de beste kappers van Nederland, indexeren onze hersenen dat ook onder termen als:
- de hipste kappers van Nederland
- de duurste kappers van Nederland
- de chicste kappers van Nederland
- de leukste kappers van Nederland
Maar ook als je de woorden door elkaar gooit: In Nederland vind je de beste kappers. We snappen het verband en associëren er -al dan niet terecht- op los. Soms gaat dat ook een beetje mis. Want de beste kappers hóeven niet per se de duurste te zijn. Dat denken we alleen maar.
Inhoudsopgave
Zoekmachines associëren minder goed
Zoekmachines zijn een stuk minder goed in associëren. Ze worden er wel beter in, maar kronkels die mensen wel kunnen leggen, zijn voor zoekmachines vaak nog lastig. Daarom helpen we zoekmachines een beetje als we teksten gaan schrijven die zij moeten vinden op bepaalde zoektermen.
Auto huren Rotterdam bijvoorbeeld. Een vervelende term om te gebruiken in teksten, maar mensen zoeken er wel op. Zoekmachines snappen nog niet voldoende dat de zin ‘ Als je een auto wilt huren in Rotterdam’ gecategoriseerd moeten worden onder de zoekterm ‘ auto huren Rotterdam’. De woorden ‘wilt’ en ‘in’ brengen de zoekmachine op het verkeerde been. Als je een zoekwoord hebt waar niet zoveel concurrentie op zit, is dat niet zo erg. Maar bij hoge concurrentie kom je in de problemen. Wat kies je dan? Zinnen als ‘Auto huren Rotterdam is een slim idee’ verbeteren de leesbaarheid van je tekst niet. Maar de vindbaarheid wel.
Waaruit bestaat een SEO webtekst?
Een SEO tekst bestaat uit:
- minimaal 350 woorden
- 5 à 6 keer de zoekterm
- de zoekterm (liefst) in de titel, en 1 x in een tussenkopje (H2)
- een afbeelding met de zoekterm in de alt.txt
- interne links naar relevante pagina’s
- een uitgaande link naar een andere pagina
Dat is te regelen, toch? Maar dan komt deel twee. Gevonden worden is fijn. Maar als bezoekers geen klik voelen met je website, zijn ze snel weer weg. Daarom moeten je teksten ook converterend zijn: omzet opleveren. Daar komt wat anders bij kijken.
Waaruit bestaat een converterende tekst?
Converterende teksten stellen andere eisen. Weet je nog, mensen associëren erop los. En die associatie hebben ze nodig om voor jou te kiezen. Verbinding. Gevoel. Verleiding. Hoe krijg je dat voor elkaar?
Ken je doelgroep – Weet wie jouw ideale klant is. Wat wil die ideale klant lezen, zien, weten voor hij een keuze maakt voor jouw product of dienst?
Welk probleem los je op – Weet welk probleem je oplost met jouw product of dienst. Want problemen willen we niet hebben en geven ons een onprettig gevoel. Je daarmee associëren geeft een vervelend gevoel. Maar als je dan daarna ziet hoe je probleem opgelost kan worden… dan ontstaat er enorme opluchting! Dit merk begrijpt mij, hij snapt waarom ik hier vanaf wil. En hij lost dat op een supergoede manier op! Dat wil ik hebben!
Geef bewijs – Nu is het tijd om bewijzen te verzamelen. Laat zien hoe jouw product of dienst het probleem oplost. Laat echte klanten aan het woord en toon reviews op je site. Niets werkt beter dan aanbevelingen van andere mensen. Zelfs als we ze niet kennen.
Maak de volgende stap makkelijk – Meestal is de volgende stap een andere pagina bezoeken, een aankoop doen of inschrijven voor je nieuwsbrief. Bedenk je wat een echte klant zou doen na het lezen van jouw overtuigende woorden. En maak die stap superduidelijk. Dan weet je zeker dat je bezoeker niet afgeleid wordt door andere dingen.
Schrijven voor SEO en conversie – zo doe je dat:
Soms passen die exacte SEO termen maar lastig in zo’n overtuigende tekst. Maar ja, briljante teksten die niet gevonden worden, daar heb je ook niets aan. Hoe zorg je er dan toch voor dat jouw SEO webteksten ook nog overtuigen?
1.) Kies je zoekterm
Weet op welke term je gevonden wilt worden. Zoek ook naar synoniemen of bijvoorbeeld een andere zinsopbouw. Zorg ervoor dat je weet welke termen mogelijk zijn, zodat je keuze hebt.
2.) Schrijf je tekst uit emotie
Ga,met die zoektermen in je achterhoofd, in die emotie van je klant zitten. Waarom ben jij zo enthousiast over je eigen product of dienst? Hoe vervelend kan dat probleem van je klant zijn? Waar loopt hij tegenaan, hoe voelt hij zich? Maar ook: wat gebeurt er als hij dan jouw product of dienst gaat gebruiken? Wat wordt er allemaal beter in zijn leven? Waar heeft hij nu weer tijd, geld, energie voor? Maak het verhaal zo mooi en overtuigend mogelijk
3.) Check je SEO
Lees je tekst opnieuw. Voldoet hij al aan de meeste SEO voorwaarden? Meestal nog niet. Check welke zoekterm het beste verwerkt kan worden in je tekst en op welke punten. Kun je iets met de titel? Of kun je nog een stukje toevoegen waarin de SEO-term nog een keertje verwerkt wordt? Doe dat dan nu. Vergeet ook je links en afbeeldingen niet.
Zet de SEO webtekst desnoods op een andere plaats
En kom je er een keertje echt niet uit? Bekijk dan of je (een deel van) je SEO-tekst kunt ‘verstoppen‘ in tekstkaders onderaan je website, of bijvoorbeeld in je zijbalk. De tekst die wél goed leesbaar moet zijn voor je bezoekers kun je dan op opvallendere plekken zetten. Het kan voelen als een noodgreep, maar vaak valt het helemaal niet op. De meeste mensen valt de SEO tekst in dit voorbeeld bijvoorbeeld helemaal niet op.
Hoe los jij het op?
Schrijven voor SEO en conversie. Soms gaat het samen. Soms moet je keuzes maken. Beiden zijn belangrijk, dus er over nadenken is in ieder geval aan te raden. Hoe los jij het op? Ga je puur voor SEO, puur voor conversie of probeer je beiden te combineren? En heb je de SEO-tekst in het voorbeeld gevonden? Ik ben benieuwd!
Geef een antwoord