• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

HEERS

  • Home
  • Diensten
  • Cases
  • Over ons
  • Blog
  • Contact

Hey Heers, waarom nu pas een blog over SEO en voice search?

Dave
Senior Online Marketeer
9 november 2020
Leestijd: 9 minuten
6

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: wat is voice search?

Ik ga ervan uit dat iedereen het verschil weet tussen een gesproken en een getypte zoekopdracht. Voice search is de naam voor de gesproken zoekopdrachten die zoekers aan een zoekmachine zoals Google stellen.

Waar SEO van oudsher om getypte zoekopdrachten ging, wint voice search de laatste jaren aan populariteit.

Maar is voice search zo populair dat we er nu écht aandacht aan moeten besteden? Zo’n beetje ieder online marketing bureau heeft al over SEO voor voice search geschreven, en nu wijden wij er dan ook een keer een blog aan. In dit schrijfsel leggen we uit waarom we (juist) nu (pas) een blog over voice search schrijven.

Inhoudsopgave

  • Voice search plotseling hot topic in 2017
  • Maar als het in 2017 hot topic was, waarom hebben we jullie er dan bijna niet over gehoord?
  • Maar waarom dan nu wel een blog over voice search? 
  • Is voice search belangrijk voor SEO?
  • De rol van featured snippets bij voice search
  • Tips om te Heersen: zo zet je in op voice search
  • Hoe staat het ervoor met jouw voice search campagne?

Voice search plotseling hot topic in 2017

We gaan even terug naar toen voice search ineens hot topic werd binnen de SEO-wereld. Dit was in 2017, omdat Google CEO Sundar Pichai er ruim aandacht aan gaf in zijn keynote speech tijdens Google I/O 2016. Er was zelfs heel even sprake van een soort paniekvoetbal. Moesten alle standaard SEO-praktijken overboord gegooid worden? Iedereen zat met de handen in het haar: weer opnieuw de schoolbanken in was het devies.

Bij Heers hebben ons er niet heel druk over gemaakt en het juist gezien als een mogelijkheid om onszelf nog verder te ontwikkelen.

Maar als het in 2017 hot topic was, waarom hebben we jullie er dan bijna niet over gehoord?

We stipten het wel aan in een blog over SEO-kansen voor 2017 en in onze blog van 2018 over de 4 SEO kansen voor de toekomst, maar zijn voor de rest expres een beetje stil gebleven omtrent voice search. Dit omdat nieuwe voicetechnologie in de praktijk vaak snel doorontwikkeld wordt en SEO dit tempo niet altijd kan bijbenen. Dat komt doordat we met een algoritme te maken hebben van derden: de zoekmachines, en dan met name Google. We kennen de techbedrijven als perfectionistisch en ze zullen nooit zomaar een grote aanpassing in hun algoritme doen als ze er niet voor 99% zeker van zijn dat het van toegevoegde waarde is (nee, ook de BERT-update van oktober 2019 is nog niet helemaal op voice gestoeld ;)).

Voice search staat nog in de kinderschoenen, wat betekent dat er nog geen standaard is voor het algoritme binnen de zoekmachines. Toch blijkt uit diverse onderzoeken dat voice search ieder jaar blijft groeien op steeds complexere zoekopdrachten. Waar zoekmachines 2 jaar geleden op nog ruim 20% van alle voice zoekopdrachten foutief antwoord gaven, ligt dat percentage ondertussen een stuk lager. Verschillende onderzoeken geven nu een percentage van tussen de 6% en 10% aan van gesproken zoekopdrachten die een verkeerd antwoord krijgen.

Ook de zoekopdrachten die we inspreken zijn veranderd. Waar we in 2013 nog tegen onze telefoon riepen ‘bel mam’ of ‘bel pap’, spreken we tegenwoordig volledige zoekopdrachten in, zoals ‘waar is de dichtstbijzijnde pizzeria?’.

Maar waarom dan nu wel een blog over voice search? 

Zoals gezegd: in 2017 was voice search ineens hot topic. Dit is echter al vrij snel afgezwakt in de loop van het jaar 2018. Veel specialisten zagen er bij nader inzien het nut nog niet van in en verwachtten dat het nog lang zou duren voordat Google er waardes aan ging koppelen.

Wij waren er ook wat afwachtend onder. Iets met veel bombarie aankondigen is één, maar we wilden eerst weleens zien hoe snel voice search Het Nieuwe Zoeken zou worden. De afgelopen tijd hebben we de ontwikkelingen op dit vlak rustig en beHEERSt bijgehouden zonder er gelijk alles op in te zetten. En nu kunnen we dan zeggen: ok, voice search is here to stay en het is zaak om er rekening mee te houden als je aan het optimaliseren slaat.

De groei van voice search is de laatste 2 jaar enorm toegenomen. Er zijn tegenwoordig steeds meer spraakgestuurde apparaten en systemen die communiceren met de Search Engine Results Pages (SERPs, oftewel de resultatenpagina die je voor je neus krijgt na je zoekopdracht in Google). Hier een lijstje systemen en apparaten ter illustratie:

  • Google Home
  • Amazon Echo/Alexa
  • Google Assistant
  • Siri/iPhone
  • Androidtelefoons en andere Androidtoestellen
  • Microsoft Cortana

Is voice search belangrijk voor SEO?

We zien voice search de laatste tijd gestaag een steeds groter aandeel van het zoekverkeer innemen. Wat cijfers:

  • Google stelt in 2016 dat 20% van alle zoekopdrachten via mobiel gesproken zoekopdrachten zijn;
  • Voice zoekopdrachten zijn wereldwijd sinds 2008 ruim 40% gestegen;
  • Momenteel maakt zo’n 31% van alle smartphonegebruikers wereldwijd minimaal 1 keer per week gebruik van voice search;
  • De afgelopen jaren lazen we steeds weer de voorspelling dat in 2020 50% van alle zoekopdrachten een gesproken zoekopdracht zou zijn. Ook zou in 2020 30% van alle zoekopdrachten uitgevoerd worden met een apparaat zonder scherm, bijvoorbeeld een smart speaker.

Al met al is voice search zeker een onderdeel van ons zoekgedrag dat aan terrein wint. Geen slecht idee dus om er rekening mee te houden bij je SEO-werkzaamheden.

De rol van featured snippets bij voice search

We hebben het getest met de Google Home: als je gesproken zoekopdrachten aan Google voert die met ‘hoe’ beginnen, krijg je al snel de featured snippet voorgelezen die er is voor jouw zoekvraag. Dat is belangrijke informatie: als je een featured snippet weet te veroveren bij hoe-vragen, kan die dus zomaar niet alleen getoond, maar ook voorgelezen worden door Google. Dat maakt een featured snippet op een hoe-vraag een interessante positie in de SERPs.

De kritische lezer zal zich nu afvragen: maar wat heb ik aan een featured snippet die dan misschien voorgelezen wordt door Google? Dat brengt toch geen mensen naar m’n website? Klopt, en dat maakt dat een featured snippet puur en alleen voor voice search maar matig interessant is als je van omzet houdt ;-). Maar hoe populair voice search ook is (of wordt): er zijn ook nog steeds heel wat mensen die een zoekopdracht intypen, en bij die zoekers sta je wel duidelijk op plek 1 te prijken als je een featured snippet weet te veroveren. Waaruit maar weer blijkt: voice search is interessant, maar staar je niet blind op SEO voor voice search en zie SEO altijd breder dan voice search optimalisatie.

Nog meer handige tips om je SEO-voordeel te doen met voice search hebben we hieronder voor je verzameld. Deze tips helpen je om de eerste praktische stappen te zetten op weg naar een voicevriendelijke website.

Tips om te Heersen: zo zet je in op voice search

Hier wat tipjes van de sluier waarmee wij als SEO bureau inzetten op voice search.

  1. Zorg allereerst voor de juiste basis op je website. Een juiste basis is van doorslaggevend belang voor SEO, dus ook als je wilt optimaliseren voor voice search. Onder een juiste basis verstaan we een snelle en gebruiksvriendelijke website waarop de juiste content staat om jouw doelgroep mee te trekken en aan te spreken. Dit in zo klare taal als mogelijk: online lezers houden niet van ingewikkelde teksten.
  2. Zet in op autoriteit. Wat ook bij een goede basis hoort, is autoriteit. Zonder autoriteit gaat je website het niet ver schoppen in de SERPs, of je nu op voice search inzet of op getypte zoekopdrachten. Wat je nodig hebt, zijn externe links naar jouw website. Oftewel: je zult moeten linkbuilden.
  3. Geef antwoord op vragen met een FAQ. Goede content op je website is cruciaal om de strijd met je concurrenten in de zoekmachines aan te gaan. Een duidelijke pagina met veelgestelde vragen (en antwoorden ;-)), ook wel een FAQ-pagina genoemd, is een must om te hebben voor een goede basis van je voice SEO campagne. Op een pagina met veelgestelde vragen geef je helder antwoord op de vragen die zoekers aan de zoekmachine stellen over jouw product of diens
  4. Voer schemamarkeringen door binnen je website. Met schemamarkeringen maak je de zoekmachines duidelijk waar bepaalde elementen op je website voor staan en voor dienen. Een voorbeeld: als je een evenement organiseert, kun je de informatie over dat evenement op je website een stukje code meegeven waardoor Google weet dat het om een evenement gaat. Laat Google bijvoorbeeld weten op welke datum je evenement plaatsvindt, op welke locatie deelnemers verwacht worden en hoeveel mensen er mogen komen.
  5. Spreek ook Applegebruikers aan. Zoekers op Apple bereiken? Pas je local SEO hierop aan en vermeld je bedrijf dan op Apple Maps. Apparaten van Apple waarmee je voice searches kunt uitvoeren, verlangen een vermelding op Apple Maps van je website. Heb je die vermelding niet en zoeken zoekers naar jouw product of dienst in Apple Maps, dan sta je sowieso 1-0 achter ten opzichte van bedrijven die wel een vermelding in Apple Maps hebben. Die vermelding kun je weer koppelen aan Yelp. Dit is een relatief simpele manier om zoekers via Apple te bereiken met je voice search campagne.

Hoe staat het ervoor met jouw voice search campagne?

Ben je benieuwd hoe wij jouw voice search campagne naar een Next Heersend Level kunnen brengen? Neem gerust eens contact op met ons!

Delen

Likes

6

Onderwerp Zoekmachine optimalisatie

Meer weten over Voice Search?

Neem contact met ons op!
Dave
Senior Online Marketeer

Dave is een ervaren allround SEO-specialist. Zowel content, techniek als linkbuilding hebben geen geheimen meer voor Dave.

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar?

  • Een SEO bureau
  • Een SEO specialist
  • Een Google Ads specialist
  • Een online marketing specialist
  • Een SEO tekstschrijver

Concreet

  • SEO uitbesteden
  • Linkbuilding uitbesteden
  • SEO teksten laten schrijven
  • Blogs laten schrijven
  • Google Ads uitbesteden (SEA)

Info

  • Team / Vacatures
  • Begrippenlijst / Kennisbank
  • Support
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
Online Marketing Bureau Heers

Vraag direct een online marketing offerte aan.

begin met Heersen