Even snel een website delen via een app is één van mijn favoriete bezigheden. Als ik online een tof product gevonden heb dan stuur ik vaak een WhatsApp naar het thuisfront. Soms deel ik het ook met vrienden op Facebook. Dan ben ik altijd benieuwd of dat zij net zo enthousiast zijn als ik. Mocht het een zakelijk product zijn dan gaat het zelfs op LinkedIn.
Deze verschillende manieren van delen brengt ook een zakelijke vijand met zich mee. Want… *tromgeroffel* …
(Not provided)
Het meten van verkeer via Apps wordt niet handig gemeten via Google Analytics. Het verkeer komt namelijk terecht in het zogenaamde ‘afvoerputje van Google Analytics’. Onder de noemer ‘direct verkeer’. Het wordt dus wel gemeten, alleen kan je niet zien ‘waar’ het vandaan komt. Vroeger voor het WhatsApp tijdperk kon je er bijna vanuit gaan dat direct verkeer bestond uit je naamsbekendheid; iemand tikte jouw URL in en tadaah! Daar was jouw ‘directe verkeer’. De enige andere optie was via verstuurde e-mails vanuit je mailbox. Deze verstuurde e-mails vallen standaard ook in die categorie ‘direct’. Eigenlijk alles wat Google niet kan verklaren valt automatisch onder het directe verkeer.
Dark Social
De term Dark Social is bedacht in 2012 door een Amerikaanse journalist. Deze journalist kondigde dit probleem destijds al aan. Je kan met non-http-links ( links naar een website die niet ontstaan op een website, maar bijvoorbeeld in een app) dus geen informatie meegeven. Met name de informatie; referentie / bron is voor je marketing overzicht behoorlijk cruciaal. Dat betekent dat je links vanuit de apps (van bijvoorbeeld WhatsApp en LinkedIn) vallen onder het directe verkeer. Gezien dat het gebruik van Social Media apps zo groot is, hebben ze het daarom Dark Social genoemd. Laat je vooral niet in de war brengen. Je kan in Google Analytics gewoon verwijzingen van Facebook zien. Facebook heeft namelijk ook nog gewoon een oldschool website, en daar link je wel met een http website.
De oplossing
Helaas is er geen waterdichte oplossing, maar je kan het wel voor een deel oplossen. Bijvoorbeeld door het gebruik van UTM-codes. Dat is een soort verlengstuk van je URL waarin je aangeeft wat de referenties zijn van de link. De referentie is dan het ‘social media’ verkeer. Bijvoorbeeld dat de referenties van ‘Facebook’ vandaan komen en de naam van de campagne ‘zomercampagne2020’ is.
Zo’n UTM-code kan je hier gemakkelijk genereren.
Nog wat laatste tips waar je deze UTM-codes kan gebruiken:
- op een social media share/deel knop van je site
- in je handtekening van je mail
- wanneer je linkjes mailt / appt / sms’t naar iemand
- bij een advertentie die ook ads weergeeft in apps
- in Google My Business
- in een link in een privé bericht via LinkedIn of een chat van Facebook.
- bij een tekst, video of bannercampagne die niet in Google Ads of Bing Ads zit
In Google Ads en Bing Ads hoef je dit gelukkig niet te doen. Zolang je je Ads koppelt aan Google Analytics. Ook is een nieuwsbrief programma zoals Mailchimp vaak automatisch voorzien van UTM-codes.
Het is redelijk wat werk om te doen. Je URL’s worden er ook niet mooier op. Daarom verkleinen wij de URL voor bijvoorbeeld Facebook. Dan vallen die UTM codes niet op in de mail.
Geef een antwoord