De mens is van nature visueel ingesteld. Een tekst zonder afbeelding vinden we op het eerste oog een stuk minder aantrekkelijk dan een mét een afbeelding. Naast dat het belangrijk is dat de afbeelding aansluit bij de inhoud van de tekst, moet je erop letten dat je voor je website rechtenvrije foto’s gebruikt. Foto’s verbeteren namelijk je de leesbaarheid van je blog én je tekst ziet er gelijk aantrekkelijker uit.
Inhoudsopgave
Wat zijn rechtenvrije afbeeldingen precies?
Laten we één misverstand gelijk uit de wereld helpen: gratis foto’s gebruiken is niet hetzelfde als rechtenvrije foto’s gebruiken. De gratis foto’s die je bijvoorbeeld bij Google Images kunt downloaden, zijn niet direct vrij van auteursrechten. Bij rechtenvrije afbeeldingen is er afstand gedaan van de auteursrechten of zijn die rechten simpelweg verlopen. Je hebt dus geen toestemming nodig van de maker om een dergelijke afbeelding of foto te gebruiken. Let wel op: er kunnen nog steeds beperkingen zitten op het gebruik van deze afbeeldingen voor commerciële doeleinden.
Gratis rechtenvrije foto’s voor commercieel gebruik
Sites als Unsplash en Pexels bieden afbeeldingen aan die, naast dat ze gratis en rechtenvrij zijn, specifiek ter beschikking zijn gesteld voor commercieel gebruik. Op deze sites kun je gratis foto’s downloaden en gebruiken voor jouw bedrijf zonder toestemming te moeten vragen aan de maker van de afbeelding.
En oké, het is als maker bijna niet te achterhalen of iemand anders jouw foto gebruikt op zijn website of in zijn social posts, maar het is echt aan te raden toestemming te vragen als dit nodig is, voor er een schadeclaim op de mat ligt. Door je SEO uit te besteden, kan een specialist je altijd helpen geschikte foto’s te vinden voor jouw website.
Gratis foto’s downloaden en gebruiken
Veel websites bieden een breed scala aan afbeeldingen die je gratis kunt gebruiken voor persoonlijk en commercieel gebruik. Gemak dient de mens, dus hieronder vind je verschillende stockfoto sites die je kunt gebruiken:
Gratis stockfoto sites
Betaalde stockfoto’s
Rechtenvrije foto’s downloaden of zelf AI-afbeeldingen maken?
Zelf met je mobiel foto’s maken, is sterk af te raden. De meeste mensen denken dit zelf te kunnen, maar dat is in 9 van de 10 gevallen niet zo. Om de visueel ingestelde mens van een afbeelding te voorzien, kun je ook gebruik maken van AI-afbeeldingen. Hoewel het gebruik van AI tools voor het genereren van teksten veel bekender is, kan kunstmatige intelligentie ook een goede optie zijn voor het maken van een afbeelding die perfect aansluit bij jouw blog of artikel. Voorbeelden van websites waar je zelf AI-afbeeldingen kunt maken zijn Midjourney, Generated.Photos en Artbreeder.
Zit er dan geen addertje onder het gras bij het maken van AI-afbeeldingen? Zeker wel! In veel gevallen zijn de rechten van de door jou gemaakte AI-afbeelding in handen van het bedrijf achter de AI-tool. Als je bijvoorbeeld bij Midjourney een afbeelding maakt, blijven de rechten bij Midjourney en heb je dus geen rechtenvrije foto.
Als een foto niet rechtenvrij is, zal dit consequenties hebben voor de mogelijkheden van het commercieel gebruik van de afbeelding. Het is dus belangrijk om goed de licentieovereenkomst te lezen als je een AI-afbeelding wil inzetten voor commerciële doeleinden. Zo weet je precies welke rechten jij hebt om deze zelfgemaakte afbeeldingen te gebruiken.
Als je zelf over de rechten van de afbeelding wil beschikken, kun je bij sommige AI-tools, zoals Midjourney, een abonnement afsluiten of een licentie aanschaffen. Zo kun jij als gebruiker eigenaar worden van de rechten van de AI-afbeeldingen die zijn gemaakt met de tool. Lees jezelf dus goed in over de verdeling van rechten tussen jou en de tool als je de afbeeldingen wil gebruiken voor commerciële doeleinden.
Licenties van (stock)foto’s
Als je voor je werk zoekt naar rechtenvrije foto’s, kom je ook verschillende licentiemodellen voor stockfoto’s tegen. Hieronder staan een aantal van deze modellen beschreven met een uitleg wat ze inhouden.
- Royalty-free licentie
Met deze licentie betaal je eenmalig voor het gebruik van een afbeelding. Vaak zitten hier beperkingen aan verbonden, zoals dat je de afbeelding alleen mag gebruiken voor specifieke doeleinden. Of er zit een vaste oplage aan vast als het bijvoorbeeld een tijdschrift betreft. Je betaalt dus een vast bedrag en niet per keer.
- Rights-managed licentie
Deze licentie geeft de gebruiker meer controle over het gebruik van de afbeelding. Je betaalt namelijk op basis van het formaat van de afbeelding, het aantal keren dat de afbeelding wordt gebruikt of de oplage van de publicatie waarin de afbeelding voor komt. Vaak is deze licentie duurder dan een royalty-free licentie.
- Editorial licentie
Wanneer een afbeelding een editorial licentie heeft, kan dit beperkingen opleveren voor het commercieel gebruik ervan. De afbeelding mag dan alleen gebruikt worden voor redactionele doeleinden zoals voor recensies, nieuwsartikelen of andere publicaties die van nieuws en informatie voorzien.
- Creative Commons licentie
De non-profitorganisatie Creative Commons heeft een eigen licentie ontwikkeld die stimuleert afbeeldingen te delen en hergebruiken. Een Creative Commons licentie geeft de maker van een werk de mogelijkheid om bepaalde rechten voorbehouden te houden, terwijl andere rechten worden opengesteld voor het publiek. De maker kan in verschillende mate controle hebben over zijn werk doordat er verschillende soorten Creative Commons licenties bestaan.
Rechtenvrije foto’s nabewerken
Omdat stockfoto’s populair zijn, is de kans groot dat je foto al eens door anderen is gebruikt op hun website. Gaan jouw bezoekers dat merken? Waarschijnlijk niet. Toch zul je al snel de overweging maken om de foto’s na te bewerken. Nu kom je wel in een gevaarlijk gebied terecht omdat je te maken krijgt met persoonlijkheidsrechten. Die geven uitdrukking aan de persoonlijke relatie tussen de oorspronkelijke auteur en zijn foto/afbeelding. De fotograaf kan alleen afstand doen van bepaalde persoonlijkheidsrechten maar zal altijd met zijn werk verbonden blijven. Hij behoudt onder alle omstandigheden het recht om zich te verzetten tegen verminking, misvorming of andere aantasting van zijn werk.
En nu… de SEO van je rechtenvrije foto
Goed, je hebt je afbeelding gevonden/gemaakt en de licenties gecheckt. Nu is het tijd om deze aan je blog toe te voegen. Het is belangrijk dat je de afbeelding optimaliseert voor zoekmachines, zodat je aan Google laat weten wat er op de afbeelding staat (de zogenaamde ALT text). Daarnaast moet je de afbeelding zoveel mogelijk comprimeren en via moderne formaten in laten laden, zodat je pagina snel laadt. Google waardeert dit dus – > goed voor je online vindbaarheid!
Geef een reactie