Hoe gebruikt jouw klant de zoekmachine? Zodra je dat weet, heb je een voorsprong op je concurrentie. Want je kunt daar je online marketingstrategie op aanpassen. Er zijn een aantal handige tools die je kunt inzetten op je website (en daarbuiten) om een goed beeld te krijgen van de manier waarop mensen zoeken naar jouw product of productcategorie.
Zoekgedrag Onderzoek
Onderzoek door backlincko (2020) laat in het zoekgedrag van Google gebruikers een aantal interessante resultaten zien:
- Onder Google gebruikers was te zien dat bij 23% van zoekopdrachten de ‘auto complete suggestie’ werd aangeklikt. Dit zijn zoekwoorden die Google automatisch laat zien wanneer je een deel van een zoekwoord intikt in de zoekbalk. Dit gebeurde met name bij zoekopdrachten over het nieuws en lokale zoekopdrachten.
- De helft van de Google gebruikers klikt binnen 9 seconden op een resultaat.
- Minder dan 10% van de gebruikers scrolt helemaal tot onderaan de eerste pagina. Dus als jij op plek #10 staat, mis je een hoop verkeer naar je website.
- De meeste Google gebruikers weten precies welke zoekwoorden ze moeten invullen. De gebruikte zoekterm wordt gemiddeld maar 15% van de tijd aangepast.
- Maar 17% van de gebruikers klikt terug naar de zoekresultaten en maar 5% meer dan één keer.
- Het overgrote deel van gebruikers bezoekt maar één enkele pagina tijdens hun zoeksessie. Maar 6% bezoekt meer dan vier pagina’s.
- De 2e pagina van Google wordt maar door 0,44% van de gebruikers bezocht.
Je ziet het: het is onwijs belangrijk dat je op die eerste pagina van Google (en het liefst ook nog ’s in de top) komt te staan. En hoe meer zoekvolume jouw zoekwoord heeft, hoe meer mensen jouw website in Google kunnen vinden. Lees: hoe meer verkeer naar je website, hoe meer kans je hebt op nieuwe leads en uiteindelijk conversies. Dit onderzoek laat zien hoe belangrijk die positie in de SERP is. Want op die tweede pagina in Google komt haast niemand…
Zo ontdek jij het zoekgedrag van je doelgroep
Tijd om zelf op onderzoek te gaan. Want hoe ziet het zoekgedrag van jouw doelgroep er eigenlijk uit? Hier zijn een aantal van onze favoriete tools om uit te vogelen hoe mensen googelen naar jouw industrie, productcategorie of merk.
Google Analytics
Google Analytics (GA) is één van de beste webanalyse platforms die er bestaan. Google Analytics laat je heel precies weergeven wat voor gedrag mensen vertonen als ze op jouw website terechtkomen vanuit Google.
Google Analytics gebruik je om te zien of mensen daadwerkelijk vanuit de zoekmachine op jouw pagina terechtkomen. Door organische zoekrapporten uit GA te filteren kun je zien wat er aangepast kan worden op je website om hem hoger in de SERP (Search Engine Results Page) naar boven te laten komen. Maar ook om de gebruiksvriendelijkheid en doorzoekbaarheid (crawlability) te verbeteren.
Google Search Console
Eén van de belangrijkste tools die elke website-eigenaar zou moeten toevoegen aan zijn website is Google Search Console (GSC). Deze tool stelt je in staat om te zien op welke zoektermen wordt gezocht om jouw website te kunnen vinden. Je kunt ook zien welke pagina’s veel bezocht worden vanuit Google.
Google Ads
Dit is net als GA en GSC een geweldige manier om een beeld te krijgen van de manier waarop potentiële klanten op zoek zijn naar jouw bedrijf. Om inzicht te krijgen moet je hier wel een klein vast budget voor vrijmaken. Google Ads laat je de werkelijke zoektermen zien die mensen gebruiken om jouw website te vinden.
Toch hulp nodig?
Ben je niet zo van de data en wil je liever dat een echte SEO-expert voor je in de cijfers duikt? Heers helpt je graag! Wij weten precies waar we naar moeten kijken om het zoekgedrag van je doelgroep in kaart te brengen én daarop verder te sturen natuurlijk. Neem gerust (vrijblijvend) contact met ons op om beter zichtbaar te worden in de zoekmachine. Want geloof ons, dat wil je.
Geef een antwoord