Kort nadat ik ben begonnen met Heersen, heb ik mij gestort in de wondere wereld van linkbuilding, ofwel het plaatsen van links (backlinks of externe inkomende links) op andere websites die verwijzen naar jouw website in de vorm van losse links of links verwerkt in artikelen (in-content links). Ik heb me oprecht verbaasd over dit onmisbare onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO), want dat is het echt. Wat is het doel van linkbuilden, hoe pak je het aan en wat zijn de resultaten?
Inhoudsopgave
Het doel van linkbuilden
is het creëren van (meer) populariteit voor je website. Het verhogen van deze populariteit zit hem in je PageRank en je Domein Autoriteit of Domain Rating. Pagerank en Domein Autoriteit zijn, kort door de bocht, numerieke waarden gekoppeld aan specifieke webpagina’s of de gehele website opgebouwd uit stemmen. Wist je trouwens dat de term PageRank is vernoemd naar één van de oprichters van Google, Larry Page? Leuk feitje! De oprichters hadden al snel door dat de hoeveelheid links naar een pagina verband hield met de waarde ervan, waardoor ‘linkbuilding’ een echte business werd. Tegenwoordig kun je bij een linkbuilding bureau terecht. Zij helpen je dan met je linkbuilding.
De laatste jaren hebben waardemeters als de Domein Autoriteit en Trust- en Citation Flow het echter overgenomen van PageRank. Ten eerste is dit omdat PageRank sinds 2013 niet meer is geüpdatet. Een belangrijke reden hiervoor is dat hier in de SEO-wereld te veel waarde aan werd gehecht, terwijl aandacht voor gebruiksvriendelijke websites en goede content veel belangrijker wordt gevonden. Meerdere experts in de branche gaan er echter vanuit dat Google zelf nog steeds PageRank gebruikt.
Stemmen, dus. Iedere link naar jouw website kun je dus zien als een stem voor jouw website. Elke stem is er één, maar niet elke stem is even belangrijk. Kwaliteit binnen linkbuilden betekent namelijk meer dan kwantiteit. Wanneer jouw website namelijk meer stemmen heeft, wordt het beter opgemerkt door Google en eindig je hoger op Google’s resultatenpagina. Ideaal, toch? Ja, maar er zitten ook zeker een aantal haken en ogen aan dit kunstje en dat is niet iets om bang van te worden, maar wel een goed idee om de Do’s en Don’ts rondom linkbuilding in je achterhoofd te houden.
Een balans tussen kwaliteit en kwantiteit
De focus van linkbuilding lijkt tegenwoordig te zijn verschoven naar het realiseren van zo veel mogelijk links van zo veel mogelijk verschillende websites naar zo veel mogelijk webpagina’s op jouw website, kwantiteit dus. En dat terwijl linkbuilding ooit is begonnen als het opbouwen van sterke en kwalitatieve connecties tussen websites, kwaliteit dus. Dat is ook waar het nog steeds om gaat. Beantwoord deze vragen bij het selecteren de de juiste, kwalitatieve, links:
- Wat is de autoriteit van de URL? Hier bestaan verschillende tools voor, waarmee je in no-time weet wat de domein autoriteit, de pagina-autoriteit en de spamscore van jouw potentiële partner is. Goede score? Do!
- Wat zijn de waardes van de Trust Flow en de Citation Flow? Mooie balans? Do!
- DR en UR van ahrefs
- Komt jouw zoekwoord voor in de URL van de website? Ja? Do!
- Is jouw potentiële partner een concullega of concurrent? De kans is aanwezig dat zij jouw links natuurlijk niet willen plaatsen. Nee? Do!
- Hoeveel links bestaan er naar de website van jouw potentiële partner? Nogmaals, kwantiteit mag nooit de enige selectie zijn, maar bestaan er veel inkomende links? Het laatste zetje naar de Do!
Backlinks kopen, ruilen of verdienen?
Er zijn meerdere manieren om aan die links te kopen. De wens van Google is dat je briljante content schrijft en dat andere websites daar vrijwillig naar gaan linken. Content marketing dus. Een andere manier om links te verdienen is ouderwetse PR en nieuwssites ‘bestoken’ met je content. Omdat nieuwssites inmiddels wel weten hoe belangrijk links en exposure zijn wordt dit al vaak backlinks kopen, simpelweg omdat er weinig meer gratis geplaatst wordt. Backlinks kopen kun je bij veel online uitgevers, van kleine mammabloggers tot en met de grote online partijen met meerdere goede websites.
Naast content marketing en backlinks kopen is een derde manier om aan links te komen ‘links ruilen’. Je vraagt een andere website een link naar jouw website te plaatsen en in plaats daarvan link jij terug naar die website. Win-win zou je zeggen, maar Google is de laatste jaren steeds beter geworden in deze manier van linken.
De resultaten
Hoe goed de keuze die je na bovenstaand stappenplan hebt gemaakt ook is, het feit blijft helaas dat een nieuwe link niet direct van invloed is op je rankings. Marketing Manager Kristina Kledzik stelt zelfs dat het gemiddeld 10 weken kan duren voor de ranking een grote sprint trekt. Wel is het zo dat meerdere links naar dezelfde pagina eerder resultaat kunnen boeken. Hier is het echter wel van belang om rekening te houden met het eerder gegeven advies: kwaliteit boven kwantiteit.
Meer links betekent meer stemmen, maar niet elke stem heeft even veel impact. Een link met een hogere domein autoriteit zal dus zorgen voor een effectievere stijging dan een link met een lagere autoriteit. Daarnaast is de huidige ranking ook een belangrijke factor. Hoe meer vooruitgang er is te boeken, des te meer één enkele link kan betekenen. De eerste sprongen zijn nou eenmaal het gemakkelijkst!
Geef een antwoord