Nu iedereen het nut van het hebben van een website wel in ziet, is het mijns inziens tijd voor een volgende stap. De inhoud van die websites. Vooral b2b websites zijn waanzinnig goed in content killing: de sites staan vol met niet aansprekende tot zelfs uitermate slechte content.
Misschien willen die organisaties geen klanten. Of zijn ze zich niet bewust van het feit dat slechte content voor minder conversie zorgt. Wil jij de inhoud van je website verbeteren? Vermijd dan in ieder geval deze drie content killers.
Loos het jargon
Het gebruik van jargon in webteksten is misschien wel de meest efficiënte manier om ervoor te zorgen dat geen enkele bezoeker je tekst leest. Websitebezoekers lezen toch al slecht, ze scannen de tekst, dus als je webteksten vol staan met woorden waarbij veel te hard nagedacht moet worden, haken ze af. Let op: dit geldt ook voor bezoekers die het jargon heus wel kennen. Gebruik het niet in webteksten.
(Stock)foto’s zonder betekenis
Je kent ze wel, die reclames op tv waarbij de modellen nagesynchroniseerd worden. Schoonmaakmiddelen- en tandpasta-merken zijn er goed in. Hoe geloofwaardig vind jij die personages nog? (Even afgezien van de vraag hoe geloofwaardig je reclames überhaupt vindt.) Versterkt het niet echte type niet het gevoel van ‘ongeloofwaardig‘? Datzelfde gebeurt bij het gebruik van stockfoto’s.
Neem afscheid van prodent-modellen
En dan doel ik op stockfoto’s met Prodent-modellen en Nutella-boys, die gezellig (?) zitten te vergaderen, op een locatie die veel te wit, leeg of licht is om als echt kantoor door te gaan. Liefst met een laptop of tablet erbij, want oh ze zijn echt wel aan het werk. Ik kom dit soort foto’s zó vaak tegen op websites. Maar het is lege communicatie: wat zegt zo’n beeld over jouw organisatie of dienstverlening? Of over jouw medewerkers? He-le-maal niets.
Begrijp me niet verkeerd, het gebruik van stockfoto’s is geen zonde. Het gaat mij om het gebruik van slecht gekozen stockfoto’s. Zoek foto’s (of laat beelden zoeken) die bijdragen aan het verhaal wat je met je organisatie wilt vertellen. Dát overtuigt.
Bullshit bingo!
Ook een hekel aan vergaderingen of telefoongesprekken die eindeloos lang duren en een hoog blabla gehalte hebben? Waarom denk je dat inhoudsloos gezwam dan wel zou werken op een website?
Service, resultaatgericht en dynamisch. Google eens op ‘containerbegrippen‘ en je vindt nog veel meer voorbeelden. Begrippen die vaak in webteksten worden gebruikt, maar wat heb je nou eigenlijk met deze woorden gezegd? Wat kan de websitebezoeker nou echt van jou verwachten? Maak je webtekst concreet en meld de lezer waarom deze zaken met jou zou moeten doen.
Hopelijk heeft deze blog je geïnspireerd om de inhoud van je site nog eens kritisch te bekijken. Wat wil of kun jij verbeteren aan je website?
Geef een antwoord