Niet dat in 2019 opeens allemaal andere trends gevolgd moeten worden, webdesign ontwikkelt zich namelijk het gehele jaar door natuurlijk. Het afgelopen jaar zijn er wel wat dingen opgevallen. Niet alle punten gaan puur over design, dus misschien was ‘website trends 2019’ wel een betere titel geweest, maar het zijn in ieder geval punten waarmee designers ook rekening mee moeten houden. Ik beschrijf een aantal belangrijke aandachtspunten in dit artikel.
Inhoudsopgave
The need for speed
Snelheid wordt steeds belangrijker nu het in 2018 naast een factor voor conversie ook een rankingfactor voor Google is geworden.
Dat betekent nog meer focus op lean webdesign, dus weg met al die overtollige tracking scripts als je toch niets met al die heerlijke waardevolle data doet. Daarnaast is het ook tijd om die overkill aan (grote) foto’s en videos een halt toe te roepen. Vraag je bij ieder visueel element af of het echt wat toevoegt aan je verhaal of conversie.
Los van webdesign betekent ‘the need for speed’ hopelijk ook eindelijk het einde van traditionele IT-partijen, die er ook wel even hosting bij doen. Ook hosting verdient (meer) aandacht.
Mobile first design
Natuurlijk bouwen we allemaal al jaren volgens het responsive webdesign principe, maar een responsive website wordt meestal nog ontwikkeld op een desktop met weergave op een desktopscherm als uitgangspunt. Daarna wordt alles keurig voor mobiel ‘onder elkaar geschoven‘……, maar dat is natuurlijk wel wat anders dan mobile first design.
In 2019 zullen er nog meer mobile first design ontwerpen komen, waarbij er in 1e instantie ontworpen wordt met de gebruikerservaring op mobiele apparaten in gedachten. Pas daarna wordt de desktop variant ontworpen.
In het verlengde hiervan is Google met hun mobile first indexing ook steeds meer voorrang aan de mobiele gebruikerservaring gaan geven en kijkt Google met oog op de rankings tegenwoordig eerst naar de mobiele versie. Dat betekent dat ook de content op mobiel bepalend is geworden. Voor het gemak / design op mobiel zomaar even wat content weglaten op mobiele apparaten is dus niet meer aan te raden.
Dood aan de gated content
E-mails verzamelen via gated content …, ik stoor me er al een tijdje aan, maar er zijn nog hele volksstammen guru’s die je vertellen dat je weggevers op je website aan moet bieden in ruil voor een e-mailadres. En dan daarna lekker volle bak aan de e-mailmarketing. Als je openbare content niet sterk genoeg is om voor conversie te zorgen moet je je afvragen waarom je gated content dat wel zou zijn…
Dus weg met altijd die pop-ups, download formuliertjes etc. en focus op de belangrijkere conversie-doelen in 2019. En als je dan toch gelooft dat gated content werkt, probeer dan eens goed in kaart te brengen hoeveel van die downloads en verzamelde e-mailadressen daadwerkelijk tot meer omzet hebben geleid.
Chatbots
Je kan er niet meer omheen, chatbots. Steeds meer mensen zijn sneller geneigd om met een chatbot te communiceren dan een e-mail te gaan sturen of de telefoon te pakken. Meer en meer organisaties investeren dan in 2019 ook meer in chatbots (vooral grotere organisaties). En een goede A.I. chatbot bespaart natuurlijk enorm veel kosten t.o.v. e-mailafhandeling of telefoontjes.
Content first design
OK…., dit is enorm wishfull thinking voor het MKB, maar bij grotere organisaties lukt het steeds vaker om eerst op basis van een goede contentstrategie de content te realiseren (beeld èn tekst) en dan pas te beginnen aan het ontwerp. Uiteraard is er dan in die contentfase ook een goede zoekwoorden-analyse gedaan zodat alle ingrediënten voor een perfecte website aanwezig zijn.
In het MKB is de praktijk echter anders. Vaak wordt op basis van oude content begonnen aan het ontwerp en komen halverwege of pas tegen het einde van de ontwerpfase de definitieve beelden en teksten. Met als gevolg dat het ontwerp vaak aangepast moet worden omdat content ontbreekt, te kort of te lang is of de definitieve foto’s niet tot hun recht komen binnen het design.
Micro-Animaties
We weten allemaal dat sliders en andere grote bewegende visuals de conversie geen goed doen. Ze leiden de bezoekers af van wat ze ‘moeten doen’. Micro-animaties zoals kleine bewegende pijltjes, subtiel inkomende iconen etc. kunnen de aandacht juist leggen op de dingen die een bezoeker moet doen, zoals doorscrollen en klikken.
In 2019 gaan we dan ook minder grote bewegende visuals zien en meer micro-animaties.
2019: Stop (per direct) met grafisch vormgevers of ‘creative peeps’
Wil je een website die:
- leads genereert?
- makkelijk onderhoudbaar is?
- makkelijk uit te breiden is?
Ja toch? Laat dan het design van je website niet over aan een grafisch vormgever, maar zoek een digital designer / webdesigner. Webdesign is namelijk echt iets heel anders dan iets ‘moois’ maken. Een website is een tool om tot meer omzet te komen, niet een digitaal visitekaartje of kunstwerkje voor in de portfolio van de grafisch vormgever.
Voor een effectieve website heb je content strategen, seo specialisten, UX specialisten, digital designers en developers nodig, maar geen …, ik herhaal geen grafisch ontwerpers.
Een digital designer snapt bijvoorbeeld wat er nodig is voor zoekmachine optimalisatie, de ideale gebruikerservaring (dat is wat anders dan ‘oe wat een mooie website‘) en conversie.
Design moet dus nog meer in dienst gaan staan van strategie. De grote uitdaging bij wat minder (online) ervaren organisaties is echter dat design het enige echt grijpbare / tastbare voor hen is. Natuurlijk moet je website er goed uitzien, maar het moet altijd in dienst staan van de doelstellingen.
Geef een reactie