Als het tijd wordt voor een nieuwe website, zal al snel blijken dat er meer bij komt kijken dan je had gerealiseerd. Er komen vragen op je af waar je misschien nog helemaal niet over had nagedacht. Dat komt doordat de zoektocht van je doelgroep (buyer persona’s) steeds vaker online begint. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je website daar klaar voor is. Anders mis je een grote kans als het om online gaat.
Wil je binnenkort een nieuwe website laten maken? Bereid je dan voor, zodat je het beste resultaat krijgt en meer omzet uit je website kunt halen. En loop je per ongeluk een internetbureau tegen het lijf dat je deze vragen niet stelt? Zoek dan snel een andere. Ze lijken misschien goedkoop, maar uiteindelijk zit je met een website opgezadeld die helemaal niets voor je doet.
Welke vragen moet een goed internetbureau je stellen?
Inhoudsopgave
1.) Wie is je doelgroep?
Je wilt namelijk dat je website jouw ideale klant aanspreekt. De rest van de wereld heb je helemaal niet nodig. Alleen die ideale klant (buyer persona) is belangrijk. Zorg ervoor dat je weet wie het is. Geef hem een naam, gezicht, leeftijd, interesses en weet tegen welke problemen hij aanloopt. Zorg er ook voor dat je weet welk probleem jouw product of dienst voor hem oplost.
Waarom?
Het levert je een paar tijdbesparende voordelen op als je doelgroep duidelijk is. Je weet:
- op welke termen je ideale klant zoekt, je kunt je SEO veel gerichter opzetten
- wat je ideale klant aanspreekt, daar kun je het design en de content van je website helemaal op afstemmen
Je hoeft dit natuurlijk niet per se helemaal zelf te doen. Een goed internetbureau kan je daarmee helpen.
2.) Welke conversie-doelen heb je?
Wat moet die ideale klant eigenlijk op iedere pagina van je website doen? Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
- een aankoop doen
- offerte aanvragen
- contact opnemen
- inschrijven voor je nieuwsbrief
- informatie vinden
Vaak heb je meerdere doelen, waarbij het hoofddoel een aankoop of offerte-aanvraag is. Tussendoelen kunnen zijn om informatie te vinden of inschrijvingen voor je nieuwsbrief. En soms nog iets kleiner: iets downloaden bijvoorbeeld, of een video bekijken.
Waarom?
Het levert je een grote voorsprong op als je van iedere pagina weet wat het conversie-doel is. Je kunt de pagina zo ontwerpen dat de meeste aandacht uitgaat naar de belangrijkste call-to-action. Dat zorgt voor meer gebruikersgemak (User Experience).
3.) Welke zoekwoorden zijn belangrijk?
Je hebt al veel inzicht gekregen in je buyer persona en weet welke vragen voor hem belangrijk zijn. Nu is het belangrijk om te onderzoeken of er ook echt op die termen gezocht wordt. Soms heb je die informatie zelf al (van je huidige site bijvoorbeeld). Soms is die informatie nog niet aanwezig. Een goed zoekwoorden-onderzoek zorgt er voor dat je ook echt op relevante woorden gaat ranken.
Waarom?
Hoog ranken in de zoekresultaten door middel van SEO optimalisatie heeft alleen maar zin als er ook echt op die zoektermen gezocht wordt. Het is zonde van je tijd als je hoog rankt op termen waar (bijna) niemand op zoekt. Of waar de hele wereld op zoekt, maar het grootste deel daarvan helemaal niet op zoek is naar jouw product of dienst.
4.) Wat is de functionaliteit van je website?
De functionaliteit van je website bepaalt wat er allemaal nodig is om de site goed werkend te maken. Zijn er bepaalde koppelingen nodig, nieuwsmodules, routeplanners? Als helemaal duidelijk is wat er allemaal op de site moet gebeuren, kunnen we ervoor zorgen dat met alle factoren rekening wordt gehouden.
Waarom?
Als we deze vraag niet stellen, kan het gebeuren dat bepaalde dingen tijdens het bouwen pas boven water komen. Dan kan het zijn dat niet aan alle wensen kan worden voldaan, omdat het gebruikte thema die functionaliteit niet ondersteunt bijvoorbeeld. Of het proces neemt veel meer tijd (en dus geld) in beslag. Dat is zonde.
5.) Wat is het budget?
Er is natuurlijk van alles mogelijk, en het is ook belangrijk om te weten wat er allemaal mogelijk is. Maar, zoals altijd, hangt er ook een prijskaartje aan. Een standaard thema is nu eenmaal minder prijzig dan maatwerk. En daarbinnen kunnen de prijzen behoorlijk verschillen. Wees dus transparant over je budget. Dan kan je internetbureau je precies vertellen wat je daarvoor kunt verwachten. En met je meedenken wat prioriteit heeft. Misschien zijn in jouw geval bepaalde onderdelen minder belangrijk en kunnen deze ook achterwege gelaten worden. Uiteindelijk gaat het erom dat de website inkomsten genereert. Daar draait het om.
Wat kost een website?
Dat is dus moeilijk vooraf te zeggen. De vraag zou vooral moeten zijn: wat is een website je waard? Hoeveel extra omzet levert een goede website jou op? Als je weet hoeveel een gemiddelde klant je oplevert, dan weet je ook welke investering je kunt doen om meer klanten binnen te halen. Stel dat je gemiddelde klantwaarde 1.000 euro is. Je nieuwe website levert maandelijks 1 extra klant op. In een jaar tijd heb je dan al een investering van 12.000 euro terugverdiend.
De kosten voor een website die niet meer is dan een digitaal visitekaartje starten voor maatwerk zo rond de €2500, – maar als je een doordachte online lead generator als website wilt moet je al snel denken aan €15.000, – voor de realisatie en dan komen er natuurlijk nog kosten voor zoekmachine marketing en eventueel social media bij.
Geef een reactie