Veel organisaties hebben de laatste jaren gelukkig het licht gezien. Zij zijn zich namelijk gaan focussen op online lead generatie. Dit doen zij via zoekmachine marketing, content marketing en social media marketing. Yes! Ons vakgebied!
In onze branche werken niet alle partijen echter even prettig. Wij krijgen dan ook steeds meer klanten die naar ons overstappen voor hun zoekmachine marketing. Tot onze verbazing zien we dan nog vaak dat er naast de rankings in Google en de clicks in Google Ads weinig gemeten wordt.
Het meten van conversies doen veel bedrijven dus nog bar weinig. Sterker nog, vaak blijft het helemaal achterwege. Als je bijvoorbeeld alleen je conversies meet aan de hand van ingevulde formulieren, mis je zaken die wellicht ook hartstikke belangrijk zijn voor je onderneming. Denk hierbij aan downloads en clicks op e-mailadressen of je telefoonnummer. Als marketeer wil je binnen je organisatie toch graag aantonen welke leads jullie allemaal dankzij online marketing realiseren?
Wat ons betreft is alleen sturen op rankings en het aantal bezoekers zó 2009. Hoog tijd dus om in kaart te brengen wat we allemaal kunnen meten voor onze klanten. Lekker voor de hand liggend: maar meten, is toch echt weten.
Inhoudsopgave
Video’s en downloads
Als je veel tijd en geld stopt in bijvoorbeeld video’s en whitepapers, is het wel fijn om te weten wat er na het uploaden precies gebeurt. Hoevaak worden die whitepapers namelijk gedownload? En hoevaak bekijkt je bezoeker de video’s en is dat geheel of slechts gedeeltelijk? Hier kun je belangrijke conclusies uit trekken. Misschien ben je wel heel veel tijd en geld kwijt aan content creatie, zonder dat het je iets interessants oplevert. En als dat zo is, dan kun je je tijd en geld toch beter steken in andere manieren om leads te generen?
Wordt je content wel gelezen?
Het creëren van goede content op je website kost veel tijd en geld. Je hoopt dan natuurlijk dat je klanten deze pagina bezoeken. Dit kun je checken. Maar het is nóg mooier om te weten of ze de laatste zin van je content überhaupt wel gelezen hebben. Misschien haken ze halverwege wel af en zien ze die grote oranje conversie button onderaan je tekst niet eens. Misgelopen conversie! Investeer dus in goede (SEO) teksten …
Contactpogingen
Zoals ik net aangaf, meten veel bedrijven alleen de ingevulde contactformulieren op websites. Maar je klanten zoeken hopelijk op meer manieren contact. Zo zijn er ook nog gewoon bezoekers die via een mobiel apparaat op je telefoonnummer, e-mailadres, WhatsApp-knop klikken of gebruik maken van een eventuele chatfunctie. En is dat niet het geval? Dan is dat in ieder geval handig om te weten.
Doodzonde, als je die contactmomenten niet meet en dus niet toe kunt kennen aan je online marketing of specifieke campagnes vanuit bijvoorbeeld Google Ads.
E-commerce transacties inzichtelijk maken
Google Analytics biedt heel veel mogelijkheden om inzichtelijk te maken welke kanalen de meeste conversies opleveren. Met de E-commerce functies kun je nog wel meer inzichtelijk maken. Een aantal voorbeelden:
- Welke producten bekijkt of koopt een klant het meest?
- Hoeveel geld geven je klanten uit op je website?
- Welke kortingsbonnen gebruikt de klant?
- Welke betaalmethodes zijn het meest populair?
- En welke producten komen er voornamelijk retour?
Lead identificatie
Bevind jouw organisatie zich in de B2B branche? Dan heb je nóg meer heerlijke meet-momenten. Je kunt hier namelijk zelfs in kaart brengen welke bedrijven jouw website hebben bezocht. Om hier waarde aan te kunnen hechten, kun je ook zien wanneer vanuit welke online campagne of via welk kanaal zijn gekomen. Om de interesse te peilen kun je tevens zien welke pagina’s ze hebben bezocht. Tijd dus om subtiel actie te ondernemen! Dit kan omdat ook nog eens alle openbare gegevens – inclusief LinkedIn profiel – beschikbaar worden gesteld.
Zonde hè, dat je niet eerder hebt geweten wat je inspanningen precies opleveren..
Geef een reactie