Terwijl 2007 wellicht als slechts enkele jaren geleden klinkt, zijn we inmiddels al best een tijdje verder. In dit jaar maakte ik geloof ik voor het eerst kennis met de #middelbareschool. In de zomer van 2007 won de Spanjaard Alberto Contador de #TourdeFrance, Gorilla #Bokito zette heel Blijdorp op stelten, Rudolf-August Oetker (ja, van #droetker) overleed op een toch mooie 90-jarige leeftijd en de derde dochter van (inmiddels) Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima werd geboren. Én in 2007 werd de eerste Tweet mét hashtag de wereld in gestuurd.
Inhoudsopgave
Een klein stukje geschiedenis
Vandaag precies 11 jaar geleden kwam Chris Messina voor het eerst met het idee om, op zijn Hollands, het hekje te gebruiken om besproken onderwerpen en thema’s op het internet te groeperen. De voormalig Google-designer introduceerde daarbij gelijk de eerste Tweet met hashtag:
Twitter was zelf in eerste instantie minder enthousiast en liet het idee links liggen. Pas twee jaar later omarmde het Social Media platform de hashtag officieel, waarmee alles waar een # voor stond, automatisch aan elkaar gelinkt werd.
#Digitalmarketing
De hashtag heeft online onze marketing en -communicatie, maar ook offline veel veranderd. Online is een campagne bijna geen complete campagne meer zonder de toevoeging van het hekje. Ondanks dat de hashtag in principe echt een Social Media ding is, komen we hem ook op andere online én offline uitingen steeds meer tegen. Het gebruik van de hashtag gaat echter wel verder dan een willekeurig woord achter een stukje tekst te plakken.
Waardevolle hashtags met bewezen succes
Vooral op Twitter en Instagram kunnen goed doordachte hashtags voor een flinke marketing boost zorgen. Zo zullen je posts meer impressies hebben, beter vindbaar zijn én het publiek stimuleren om over je te praten. Mits je natuurlijk de juiste strategie gebruikt. Ik heb vier soorten voor je op een rijtje gezet.
I. It’s all about the brand
“Mensen kopen geen producten en diensten, ze kopen relaties, verhalen en magie”, beweerde auteur Seth Godin ooit. Je merk is dus jouw verhaal en jouw handtekening die met de wereld moet worden gedeeld. Op die manier creëer je tevens het ‘relatie‘ deel uit de quote. Je nodigt mensen namelijk uit over jouw merk te praten en geeft aan erbij betrokken te willen zijn.
II. Trending topics
Een post, tweet, onderwerp of thema is trending wanneer veel verschillende gebruikers binnen een bepaalde periode een specifieke hashtag gebruiken. Dit kan enkele weken zijn, maar ook slechts dagen of uren. Wanneer de trend jouw branche of organisatie betreft of je daar op een creatieve manier op in kunt spelen, moet je het dan ook direct doen. Voor een korte periode kent jouw publiek dus geen grenzen. Iedereen die actief is op Social Media en de trends volgt, zal kennismaken met jouw business.
III. Chat hashtags
Hashtags brengen internetgebruikers – die geïnteresseerd zijn in hetzelfde onderwerp – dus bij elkaar. Op een natuurlijke manier wordt er zo dus al een gesprek gehouden. Nu kun je ook bewust een chat organiseren, waarbij iedereen die deel wil nemen de specifieke hashtag kan gebruiken. Door dit op tijd aan te geven en goed te organiseren wat er gevraagd kan worden en wie er antwoord geeft, creëer je veel aandacht en betrokkenheid rondom jouw onderwerp.
IV. Let’s do something
In de wereld van webdesign, wordt er continu gehamerd op het belang van CTA’s (call-to-action’s). Een CTA wordt in principe geformuleerd in de gebiedende wijs: bestel nu, klik hier, lees verder, vraag meer informatie, etc. Je zet mensen daadwerkelijk aan iets te doén. Deze hashtag-strategie werkt feitelijk niet anders. Door de hashtag te beginnen met een call-to-action woord, kan er een hele hype rondom jouw merk, doel, product of dienst ontstaan. Het meest bekende voorbeeld? Probeer dat maar eens te overtreffen 😉
Nu hoef je er niet direct op los te hashtag-gen
Hashtags worden steeds vaker gebruikt in posts, tweets, campagnes en andere sharings. Een grappige en strategie-loze-hashtag kan af en toe grappig zijn, maar denk over het algemeen goed na over het gebruik ervan. Verspreid daarnaast ook geen over-kill aan hashtags om maar zo veel mogelijk publiek te bereiken. Niet nodig. Zo zien we nog wel eens restaurants die letterlijk ieder gerecht op de menukaart een hashtag geven aan het eind van een bericht. Uh, en wát is nu precies je boodschap?
Leuk om te weten
Voor wie niet wist wat de hashtag precies inhoudt, weet je dat nu. En voor wie hashtags gezellig in de rondte gebruikte, heb je een paar interessante strategieën om over na te denken. Afsluitend nog een paar leuke “wist je dat’jes” en je kunt aan de slag! Want wist je namelijk dat …
- De hashtag in oktober 2007 op Twitter werd opgepakt met #sandiegofire tijdens de grote bosbranden in California
- Instagram al in 2011 hashtag support toepaste, maar Facebook pas in 2013
- Audi als eerste bedrijf een (Super Bowl) reclame introduceerde met een hashtag campagne
- Ongeveer de helft van de hashtaggers een hashtag gebruikt in de hoop iets te winnen of een korting te ontvangen
- Bijna driekwart van de mensen een hashtag op mobiel gebruikt
- Maar slechts iets meer dan een kwart dat doet op laptops en computers.
Geef een antwoord