Heb je al nagedacht over je strategie voor zoekmachine optimalisatie (SEO) in 2017? SEO verandert steeds, doordat algoritmes van zoekmachines, zoals Google, geavanceerder worden. Daarmee hopen ze de zoeker zo relevant mogelijke informatie te bieden voor hun zoekopdracht. Dat gaat met horten en stoten en levert soms onbedoelde bij-effecten op, maar de zoekmachines blijven leren en worden steeds slimmer.
Er verschijnen regelmatig nieuwe updates, waardoor bepaalde strategieën beter gaan werken. Andersom betekent dat natuurlijk ook dat bepaalde strategieën soms moeten worden bijgestuurd. Daarnaast verandert het surf-gedrag van je gebruikers ook, bijvoorbeeld door de opkomst van nieuwe technologieën. SEO (optimalisatie) is in ieder geval nooit saai.
Waar moet je op focussen voor goede SEO in 2017? Ik geef je 5 focus-punten:
Inhoudsopgave
1.) Steeds meer mobiele bezoekers
Mobiel wordt steeds belangrijker. Deze trend werd in 2016 al ingezet. Op 1 november 2016 werd voor het eerst meer internetgebruik vanaf mobiel en tablets gemeten dan vanaf desktops.
De verwachting is, dat dit alleen maar meer zal worden. Vooral in de consumenten-sector (B2C) zet die trend snel door. Niet iedere website wordt al meer vanaf mobiel dan desktop bekeken, maar mobiel gebruik neemt alleen maar toe.
Google kondigde in 2016 al aan dat in 2017 mobiel-vriendelijke websites ook steeds belangrijker zullen worden voor de rankings en introduceerde de mobile-first index. Het bedrijf verschuift daarmee het doorzoeken van websites vanuit desktop-oogpunt naar mobiel-oogpunt.
1.1.) Wat verandert er?
Waar eerst de desktop-versie werd doorzocht van je website, gaan we er nu naar toe dat eerst de mobiele versie van je website wordt doorzocht. Als de inhoud van je mobiele website verschilt van de desktop-versie, dan is het dus belangrijk dat de mobiele site goed geoptimaliseerd is voor SEO.
Voor een responsive website of een mobiele website met dezelfde inhoud als de desktop-versie, verwacht Google dat je qua rankings niet veel zult gaan merken.
Als je geen mobiele versie hebt, zal Google nog steeds de desktop-versie doorzoeken, dus ook daar zou je geen verschil moeten merken qua rankings.
1.2.) Waar moet je op letten?
Zorg voor voldoende content en links op de mobiele versie van je website. In potentie kan het problemen gaan opleveren met de vindbaarheid als je mobiele website minder content en links bevat dan de desktopversie.
Maak de content gebruiksvriendelijk voor mobiele gebruikers. De teksten moeten goed leesbaar zijn, dus werk met korte zinnen en alinea’s. Een ‘lees meer’-tag kan in dit geval ook helpen.
1.3.) Wanneer wordt de mobile-first index uitgerold?
Daar is Google nog niet duidelijk over geweest. Het wordt nu in beperkte mate bij gebruikers uitgeprobeerd. Google noemt het niet voor niets een experiment. Als de resultaten voldoen aan de verwachtingen, zal Google het verder gaan uitbreiden.
Als de resultaten tegenvallen, kan het ook nog steeds zo zijn dat Google de uitrol van mobile-first vertraagt.
Het is in ieder geval belangrijk om aandacht aan gebruiksvriendelijkheid voor mobiele gebruikers te besteden, vanwege de toenemende mate van smartphone-gebruik. Google vindt het ook belangrijk en houdt daar nu al rekening mee. En als straks de mobile-first index volledig wordt uitgerold, kun je er echt niet meer omheen voor SEO.
2.) Content
Onderzoek wijst uit dat 51% van het website-bezoek komt vanuit organische zoekresultaten. Daarbij komt 10% via betaalde zoekresultaten. Het grootste deel dus, 60% komt via zoekresultaten bij jou terecht.
2.1.) Content marketing
Je ziet daardoor dat SEO en content marketing steeds meer raakvlakken krijgen. Voor de rankings in de zoekresultaten neemt Google namelijk ook mee of er regelmatig nieuwe content wordt geplaatst die kwalitatief ook goed is. Dat laat zien dat de site nog relevant is en niet een oude, stoffige site die al lang niet meer gebruikt wordt.
De Google Panda updates willen voorkomen dat content van lage kwaliteit hoog kan scoren in de zoekresultaten. In 2017 zullen de Panda updates nog slimmer worden in het detecteren van ‘robot teksten’ (die als onprettig worden ervaren) en hoge kwaliteit content nog beter gaan herkennen.
Google meet ook signalen als de Click Through Rate (hoeveel mensen klikken door naar een volgende pagina) en Dwell time (hoe lang blijft de bezoeker op de website). Schrijven voor de gebruiker wordt daardoor nog belangrijker.
2.2.) Video
Video is al belangrijk voor SEO. In 2017 wordt dat alleen maar meer. Youtube is naast Google nog steeds de tweede zoekmachine. Ook hier speelt smartphonegebruik weer mee: we kijken mobiel liever naar video’s dan dat we teksten lezen.
Maak dus video’s en upload die naar Youtube. Door die video op te nemen in je webpagina (embedded), wordt de pagina beter zichtbaar in de zoekresultaten.
Zorg ervoor dat de video goed is geoptimaliseerd voor vindbaarheid:
- Voer goede metadata (titel, omschrijving en tags). Zorg ervoor dat de titel pakkend is en gebruik het belangrijkste trefwoord liefst aan het begin.)
- Promoot de video via social media kanalen, zodat je veel views en likes krijgt.
- Nodig bezoekers uit om de video te delen met hun netwerk of ernaar te linken of embedden.
- Maak video’s van hoge kwaliteit. HD video’s scoren beter dan standaard video’s.
- Begin een eigen Youtube kanaal dat past bij jouw merk. Vergeet niet de URL aan te passen.
Door video blijven mensen vaak ook langer op je webpagina. Google meet dat. Blijf wel relevant met de video’s die je plaatst.
2.3.) Afbeeldingen
Google heeft een zoekmachine speciaal voor afbeeldingen. En afbeeldingen die goed zijn geoptimaliseerd (met een alt-tag inclusief het belangrijkste trefwoord) worden beter gevonden in die zoekmachine.
Daarbij zorgen relevante afbeeldingen (zoals bijvoorbeeld infographics) er weer voor dat bezoekers langer op de pagina blijven.
3.) Ultieme gebruikerservaring
Bezoekers willen makkelijk en snel door je site kunnen navigeren. Dat draagt bij aan een goede gebruikerservaring (oftewel user experience). En zoals, ik eerder al aangaf, Google vindt het belangrijk om de best mogelijke resultaten aan te bieden aan gebruikers.
Denk daarbij aan content (zie punt 2), lay-out, snelheid, veiligheid en technische SEO (gestructureerde data).
3.1.) Snelheid
Snelheid is een factor die nogal eens vergeten wordt. Maar verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat webpagina’s die langzaam laden hogere bounce-rates hebben. En 40% van de bezoekers haakt helemaal af als de laadtijd langer dan 3 seconden bedraagt. Een snelle site levert dus echt voordeel op.
3.2.) Veiligheid
We sturen steeds meer persoonlijke en privacygevoelige gegevens door via een website. Veilige websites zijn dus belangrijk voor bezoekers. Chrome gaat het vanaf 2017 vermelden als een website geen beveiligde HTTPS-verbinding heeft.
4.) Zoektermen
Focus niet alleen maar op zoektermen waar veel op gezocht wordt. Blijf steeds op zoek gaan naar zoektermen die jouw klanten gebruiken als ze zoeken naar producten of diensten die jouw merk aanbiedt. Het kan zomaar zijn dat je daarmee bezoekers naar je website trekt die door anderen helemaal gemist worden. Daarbij komt dat ons zoekgedrag verandert door nieuwe ontwikkelingen.
4.1.) Kunstmatige intelligentie en machine learning
Google maakt steeds meer gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning. Daardoor lukt het Google steeds beter om het gedrag van zoekers te interpreteren.
Google Rankbrain is al langer onderdeel van de algoritmes van de zoekmachine. Er is ook geen twijfel over dat Google hier verder op gaat inzetten. Machine learning helpt Google om beter te bepalen welke algoritmes op een specifieke zoekterm moeten worden toegepast.
4.2.) Voice search
Voice search gaat een steeds groter deel van de zoekopdrachten vormen. Dat komt bijvoorbeeld door het toenemende gebruik van mobiele apparaten, maar ook door apparaten als Google Home en Amazon Echo. Google Home en Amazon Echo zijn een soort persoonlijke assistenten, waarmee je verschillende apparaten kunt aansturen en informatie kunt opvragen.
Google Home:
4.3.) Long-tail keywords
Gesproken zoekopdrachten hebben een andere samenstelling dan ingetypte zoekopdrachten. Als je een zoekopdracht intypt, gebruik je meestal termen en korte zinnen. Bij gesproken zoekopdrachten stellen we eerder vragen.
Als je bijvoorbeeld wilt weten waar de dichtstbijzijnde bank is, tik je iets als: ‘Bank Rotterdam’. Een gesproken zoekopdracht zal eerder lijken op: ” Waar is de dichtstbijzijnde bank?’.
Je kunt daarop inspelen door meer gebruik te maken van zogenaamde ‘longtail keywords‘. Dat zijn trefwoorden waar mensen minder vaak op zoeken, maar die gerichter zijn op jouw specifieke product of dienst.
4.4.) Lokale context
Als jouw bedrijf vooral lokaal werkt, is een lokale SEO aanpak in 2017 nog belangrijker. Ook dat heeft te maken met het toenemende smartphone-gebruik. Want met de smartphone is het voor gebruikers heel makkelijk om informatie te vinden over zaken in hun directe omgeving.
Controleer of je lokale vermeldingen nog actueel zijn. Meld je aan bij Google Mijn Bedrijf. Deze informatie wordt door Google getoond als iemand zoekt op jouw bedrijfsnaam.
5.) Meten is weten
Je krijgt alleen maar inzicht als je weet wat je SEO aanpassingen doen. Meet dus de effecten en wees specifiek. Bekijk bijvoorbeeld wat het effect is geweest van die ene tekst, voegt het wat toe aan de rankings. Of die ene link, wat heeft die gedaan?
Door het specifiek te houden, kun je stap voor stap zien wat er gebeurt en daarop bijsturen of doorwerken. Je hoeft dus niet alles te meten, maar weet waarop je wilt focussen en haal die informatie uit je data.
Waar ga jij op focussen?
Ik denk dat bovenstaande punten de belangrijkste focus zullen zijn dit jaar. Of je ze allemaal moet gebruiken, hangt natuurlijk ook van allerlei andere factoren af. Hoe belangrijk is SEO bijvoorbeeld voor jouw website (al zou ik zelf zeggen: voor 99,99% van de sites zeer belangrijk, maar ik kan natuurlijk een beetje bevooroordeeld zijn), hoeveel concurrentie is er in jouw markt op het gebied van SEO en wat doe je nu al?
Misschien blijkt na dit lijstje dat je al meer up-to-date bent dan je zelf dacht. Dan ben je goed bezig. En anders heb je nu in ieder geval een checklist om verder te optimaliseren. Ik wens je in ieder geval een Heersend en vindbaar 2017 toe!
Erika zegt
Interessant artikel! Er zijn zoveel verschillende dingen waar we ons op moeten gaan focussen. Ik denk wel dat het optimaliseren van je mobiele website het belangrijkste gaat worden, aangezien nu al 55% van de zoekopdrachten via de smartphone gedaan wordt. Ben benieuwd!