Online succes is een totaalplaatje. Alleen maar je huisstijl omzetten naar een website, zorgt echt niet voor (online) succes. Lezers van onze blog en nieuwsbrief weten dat er inmiddels veel meer komt kijken bij online. Webdesign moet tegenwoordig responsive zijn, zodat jouw site goed weergegeven wordt op alle mobiele apparaten en eenvoudig te doorzoeken is.
En om überhaupt bezoekers te krijgen, moeten websites voldoen aan de zoekmachine optimalisatie richtlijnen. Als die bezoekers eenmaal op je site zijn, moeten ze daar óók nog eens doen wat jij wilt. Teveel om allemaal in één keer te behandelen. In dit artikel focus ik op:
De indirecte invloed van conversie op zoekmachine optimalisatie
Conversie op zich draagt natuurlijk (nog) niet direct bij aan betere resultaten in Google. Tijdens het SMX Advanced 2014 congres geeft software engineer en hoofd van Google’s webspam team, Matt Cutts echter nogmaals aan: “De gebruiksvriendelijkheid (usability) van een website gaat meer en meer meewegen in de zoekresultaten rankings.”
We wisten al dat snelheid en bereikbaarheid van een website meegenomen werden, maar vanwege het stijgende aantal mobiele bezoekers, benadrukt Matt bijvoorbeeld ook de autocomplete functie. Tenslotte wil je dat je bezoeker zo snel mogelijk vindt wat hij of zij zoekt – wat als het goed is tot meer conversie leidt.
Door te focussen op conversie (de geplaveide weg daarnaartoe is gebruiksvriendelijkheid, oftewel usability), wordt je website uiteindelijk beter gewaardeerd door je bezoekers en dus door Google. Aldus Matt Cutts in dat interview.
Naast geld verdienen, is de missie van Google tenslotte gebruikers te voorzien van relevante, kwalitatief goede content. Sinds de Panda updates gaat kwaliteit verder dan alleen content en is usability een net zo belangrijke factor.
Blijf dus goed nadenken over hoe je het je bezoeker zo makkelijk mogelijk kunt maken en je doet je rankings in Google er ook meteen een plezier mee!
Linkbuilding & Author Rank
Verder zei Matt Cutts dat hij niet verwacht dat de invloed van linkbuilding in de komende jaren zal verdwijnen. Ook gaat hij verder in op de Panda 4.0 update en Author Rank, wat vastzit aan het social media platform Google+. Author Rank betekent heel zwart-wit dat Google niet alleen websites meer autoriteit mee gaat geven, maar ook mensen die content publiceren (en uiteraard een Google+ profiel hebben). Zo weegt voor Google bij het bepalen van haar rankings dus ook mee wie iets gepubliceerd heeft.
Al tijdens een presentatie in april 2013 voorspelde ik dat Google’s Author Rank mee zou gaan wegen in de zoekresultaten van Google. Er zit ook wel wat logica achter, maar het enge is en blijft dat Google zo hun eigen zoekmachine gebruikt om Google+ als social media platform van de grond te krijgen.
Ben je een echte zoekmachine optimalisatie liefhebber?
Laat je door onderstaande video van ruim een uur bijpraten over de laatste ontwikkelingen bij Google wat betreft hun algoritmes.
Geef een antwoord