• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

HEERS

  • Home
  • Diensten
  • Cases
  • Team
  • Blog
  • Contact

Verdeel en Heers: daarom verdeel je je marketingbudget over SEO en SEA

heers colindaColinda
Senior contentmarketeer
11 maart 2021
Leestijd: 9 minuten
1

Veel bedrijven focussen zich binnen hun zoekmachine marketing óf op SEO, óf op Google Ads. Hun reden daarvoor? ‘Ik wil snel bovenaan staan’ (Ads), ‘Ik wil blijvend resultaat’ (SEO), ‘Ik wil niet voor elke lead uit Google hoeven te betalen’ (SEO), ‘Mijn concurrent doet het ook zo’ (SEO of Ads).

Wat als we je vertellen dat je, in het overgrote deel van de gevallen, je marketingbudget efficiënter in kunt zetten door het te verdelen over SEO en SEA? Let us explain.

Inhoudsopgave

  • SEO en SEA: van hetzelfde Google-laken een pak? Nou…
  • Waarom SEO en SEA samen een Heersende combi zijn (in 5 inzichten)
  • Inzicht #1: Conversiedata uit Ads gebruik je slim voor SEO
  • Inzicht #2: Met een SEO-proof website sta je sterk in Google Ads
  • Inzicht #3: Waar jij staat, daar staat je concurrent niet
  • Inzicht #4: Meer zichtbaarheid in de SERP = meer vertrouwen in je organisatie
  • Inzicht #5: Zoekers converteren eerder als ze je al ‘kennen’
  • SEO en SEA: verdeel en Heers

SEO en SEA: van hetzelfde Google-laken een pak? Nou…

SEO en SEA hebben een duidelijk verschillend karakter. Hun inzet en uitwerking is anders. Ook al vind je de resultaten van je SEO- en SEA-budgetten gebroederlijk naast elkaar in de Google SERP (of onder elkaar eigenlijk), je ziet een duidelijk onderscheid tussen de twee op het gebied van:

  • De plaats in de customer journey

SEO-pagina’s zijn vaak wat informerender ingericht, terwijl een advertentie zich vaak meer richt op sales. Als je dus uitgaat van het See, Think, Do, Care-model van Google, kunnen we grofweg stellen dat SEO zich meer op de See- en Think-fases binnen de customer journey richt, terwijl advertenties vaker inspelen op de Do-fase.

  • Het aantal kliks dat SEO en SEA gemiddeld krijgen

Ruim 71% van alle kliks in Google gaat naar een organisch resultaat op de eerste pagina. In totaal is er zo’n 15% van alle traffic die niet resulteert in een organische klik in Google. Die 15% gaat naar kliks in Ads. De laatste optie? Er wordt in het geheel niet geklikt. De kans op een klik is in principe dus groter in de organische resultaten. Maar: als je niet in de organische top 5 staat maar verder naar beneden, is je kans op een klik drastisch lager. Met SEO is het dus een kwestie van: go big or go home.

  • De manier waarop je zichtbaar bent: snel en betaald vs. na inspanning en gratis

Doe je aan SEA of zoekmachine adverteren, dan neem je een plekje in tussen de advertenties op de resultatenpagina’s van Google. Je bent met zo’n advertentie snel zichtbaar, maar betaalt wel voor iedere keer dat er iemand op die advertentie klikt. Zodra je stopt met adverteren, ben je direct niet meer zichtbaar in Google.

Je kliks vanuit de organische resultaten van Google kosten niets, maar een goede SEO-positie behaal je niet zomaar in een paar dagen. Er is continu werk voor nodig: aan de techniek, de content en de autoriteit van je website.

Waarom SEO en SEA samen een Heersende combi zijn (in 5 inzichten)

En dan nu de hamvraag: waarom zijn SEO en SEA nu juist samen zo’n krachtige manier om je online marketingbudget efficiënt in te zetten? Hier gaan we:

Inzicht #1: Conversiedata uit Ads gebruik je slim voor SEO

In Ads kun je goed zien welke zoektermen het best converteren. Da’s praktische info, ook voor je SEO. Een zoekterm die in Ads veel klikken en conversies oplevert, is ook een goed zoekwoord om eens te testen in bijvoorbeeld de meta description van je SEO-landingspagina. Een slimme manier om je CTR te verhogen!

Kijk ook verder dan je meta description: je weet nu door welke zoektermen zoekers getriggerd worden, dus verwerk ook informatie op je landingspagina die aansluit op die zoekvraag. Anders loop je het risico dat bezoekers wel op je SEO-resultaat klikken door de goede meta description, maar teleurgesteld zijn in de inhoud van je pagina. Dan gaan ze pogo-sticken en dat levert geen conversie op. Een kwalitatieve landingspagina zorgt trouwens ook in Ads voor een hogere kwaliteitsscore. Zeiden we al niet iets over dat SEO en SEA elkaar perfect kunnen versterken? 😉

Hoe je conversiedata uit Ads opspoort om je SEO mee te boosten? Denk eens aan:

  • DSA campagnes: met Dynamic Search Ads (DSA)-campagnes geef je Google de ruimte om zelf advertenties samen te stellen. Dit gebeurt op basis van zoektermen die hij op je website vindt en waar je zelf nog niet op adverteert. Zo vind je zoektermen waar je zelf nog niet aan gedacht had, maar die wel relevant en mogelijk converterend zijn. En je raadt het al: die nieuw gevonden zoektermen kun je natuurlijk ook weer gebruiken om te Heersen met SEO!
  • Broad match campagnes: de broad match campagne in Google Ads is een andere slimme manier om je zoektermenhorizon te verbreden. Kies je voor broad match campagnes, dan vertoont Google je advertenties ook bij zoektermen die sterk lijken op de zoektermen die je zelf hebt ingegeven. Denk hierbij aan synoniemen of long tail zoekopdrachten met extra woorden voor, tussen of na je zelfgekozen zoektermen. Ook de resultaten van een broad match campagne kunnen je zomaar op pareltjes van zoektermen doen stuiten die zowel vanuit SEA als vanuit SEO conversie kunnen opleveren.

Inzicht #2: Met een SEO-proof website sta je sterk in Google Ads

Heb je een website met een stevige SEO-basis, dus met goede content, een sterk backlinkprofiel en een sturdy technische basis, dan leg je daarmee ook direct een goede basis voor Google Ads. Een goed werkende website die de gebruiker centraal stelt en relevante content biedt, heeft namelijk een positieve invloed op je kwaliteitsscore voor Google Ads. Die kwaliteitsscore is een van de 6 factoren in Google Ads die de uiteindelijke positie van een advertentie bepaalt in de SERP.

Nog een leuke bijkomstigheid: je kwaliteitsscore heeft ook invloed op je klikprijs. Dus indirect kunnen we zelfs stellen dat goede SEO zorgt voor goedkopere SEA. Ok, ok, geen direct verband, niet 1-op-1 merkbaar, maar toch: leuk, of niet dan?

Inzicht #3: Waar jij staat, daar staat je concurrent niet

Het is nogal een open deur, maar bedenk je even: als jouw website in de SERP een advertentieplek én een goede organische positie bezet houdt, dan is dat minder plek voor je concurrent om zichtbaar te zijn, kliks te krijgen en omzet te genereren. Door in te zetten op zowel SEO als SEA heb je een grotere share of search en verdrijf je je concurrent van converterende posities in de zoekmachine.

Inzicht #4: Meer zichtbaarheid in de SERP = meer vertrouwen in je organisatie

Interessant inzicht: als je zichtbaar bent in zowel de advertenties als in de organische resultaten in Google, creëer je vertrouwen bij de zoeker. Je komt geloofwaardiger over. Naast het feit dat je daadwerkelijk meer plek inneemt in de zoekresultaten en dus beter zichtbaar bent, is het dus psychologisch gezien ook interessant om zowel op SEO- als op SEA-vlak te scoren.

Inzicht #5: Zoekers converteren eerder als ze je al ‘kennen’

Stel: ik ga online op zoek naar een nieuwe waterkoker. Ik scrol wat in de SERP, maar kom niet direct iets tegen waar ik een wauw-gevoel bij krijg. Mijn aandacht wordt afgeleid door een mailtje dat binnenkomt en ik zet mijn zoektocht stop.

5 dagen later word ik weer geconfronteerd met de deplorabele staat van mijn waterkoker. Ik zoek nogmaals op wat andere waterkoker-zoektermen naar de perfecte waterkoker. Ik kom een aanbod tegen van www.waterkokerkoning.nl. Hé, die aanbieder zag ik 5 dagen geleden volgens mij ook al voorbijkomen…

Of het nu bewust of onbewust is: bij zoekers die je website of merk eerder al hebben gezien, is de kans veel groter dat ze klikken én conversie opleveren. Een SEA-positie waarin je merknaam duidelijk naar voren komt, kan dus ook later nog zijn uitwerking hebben: een zoeker herinnert zich je merknaam en klikt daardoor op jouw website in de SEO-resultaten. Én de kans is groter dat hij zijn winkelmandje vult op jouw website.

SEO en SEA: verdeel en Heers

Hoe je SEO en SEA het best kunt inzetten om in jouw markt te Heersen? Wij zijn als SEA- en SEO-specialist zeer goed bekend met heersende praktijken en onderzoeken dan ook graag hoe we van jouw organisatie een Heerser maken dankzij SEO en SEA. Iedere markt is anders en iedere doelgroep gedraagt zich anders in Google. We duiken er voor je in en geven je advies over de manier waarop jij je budgetten het best over SEO en SEA kunt verdelen.

Heb je al gekozen voor je SEO uitbesteden en/of je Google Ads uitbesteden , maar vraag je je af of je daar niet veel meer uit kunt halen? Waarschijnlijk wel! We checken het graag in een vrijblijvende second opinion.

Delen

Likes

1

Onderwerp Conversie, SEA, Zoekmachine optimalisatie

Kennismaken of een Heersende second opinion?

Contact
heers colindaColinda
Senior contentmarketeer

Van een klik vanuit Google tot een klik met je klanten: Colinda schrijft teksten zoals je klanten én Google ze graag zien.

Helemaal retro! Een ouderwetse nieuwsbrief zonder marketing automation. Wel met gratis tips en het laatste nieuws op het gebied van online marketing natuurlijk.

Schrijf je in.
E-mailadres

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar?

  • Een SEO bureau
  • Een SEO specialist
  • Een SEO check
  • Een SEO copywriter

Concreet

  • SEO uitbesteden
  • Linkbuilding uitbesteden
  • SEO teksten laten schrijven
  • Google Ads uitbesteden (SEA)

Info

  • Team / Vacatures (4)
  • Support / Begrippenlijst
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
Online Marketing Bureau Heers

Vraag direct een online marketing offerte aan.

begin met Heersen