Het volgende komt je vast bekend voor: je krijgt een kortingscode in je e-mail. Je opent deze op je mobiel en klikt door naar de webshop. Terwijl je een kop koffie zet wil je even snel bestellen, want: korting!
Het navigeren naar je favoriete product is echter een crime. Laden van foto’s duurt eeuwig. En ook de adresvelden maken het je niet gemakkelijk. Oh, kortingscode nodig. Terug naar mail, kopiëren, plakken.
Al met al duurt het plaatsen van je bestelling zo lang dat je geen voldaan gevoel hebt, ondanks de gekregen korting.
Inhoudsopgave
Gebruikerservaring op mobiel
De webshop in kwestie probeerde het goed, maar de kortingsactie heeft geen echt tevreden klant opgeleverd. En ook nog een kleinere marge. Zonde van de inspanningen. Helaas is een stap terug in usability op mobiel eerder regel dan uitzondering. Waarom de user experience op mobiel nú je aandacht zou moeten krijgen lees je in dit artikel.
Mobile first indexing en het belang van een mobiele website
Mobiel verkeer (via smartphone, tablet of vergelijkbaar) naar websites heeft inmiddels desktopgebruik voorbijgestreefd. En dit zal alleen maar meer worden. Dat ziet Google natuurlijk ook.
Daarom rolt de zoekmachine momenteel de langverwachte mobile first indexing update uit. Dit houdt in dat Google de mobiele versie van webpagina’s in de zoekresultaten gaat laten zien. Oók als je zoekt via desktop. Dekstopversies van websites worden nog wel geindexeerd, maar het wordt moeilijker deze hoog te laten ranken. Mobile first, dus.
Wat dit voor jou betekent? Als je website responsive is, zul je je weinig zorgen hoeven maken over de gevolgen van deze update voor je rankings. De mobiele versie en de desktopvariant hebben immers dezelfde content(waarde).
Heb je echter een aparte mobiele versie van je website, staat daar minder content op dan op de desktopversie en heb je wél online ambities? Dan zul je actie moeten ondernemen.
Maar ook als je al een mobiele versie of een responsive thema hebt, kun je niet achterover leunen. Met het oog op de toekomst en het vele mobiele bezoek, is het raadzaam eens kritisch naar de user experience van je mobiele website te kijken.
Tip: wil je weten hoe gebruiksvriendelijk jouw website is voor mobiele bezoekers? Gebruik Google’s gratis mobielvriendelijke test om een idee te krijgen.
Alles draait om de gebruiker
Google’s updates zijn er niet om webmasters, SEO’s en/of marketeers te stangen. Het is simpelweg Google’s missie om de zoekende internetter te voorzien van de meest relevante informatie. Alles draait dus om de gebruiker en zijn ervaring. Oftewel de user experience.
Wil jij daarmee aan de slag en je bezoeker laten doen wat jij wilt op je website? Ik geef je 5 tips om je mobiele bezoeker een toptijd op je site te geven.
5 tips voor een gebruiksvriendelijke mobiele website
1. Begin niet gelijk met ontwerpen
Het is verleidelijk direct te starten met design, maar ik wil je toch vooral adviseren te beginnen met iets anders. Namelijk: onderzoek. Ik weet het, veel minder sexy dan design.
Maar zonder te weten wie jouw bezoeker is en wat deze nu van je website verwacht, kun je daar ook niets voor ontwerpen. Jij bent niet je gebruiker.User centered design begint daarom eerst met onderzoek.
2. Stel prioriteiten
Via mobiel willen we snel. Sneller dan snel. Als mobiele internetters gebruiken we onze devices op cruciale momenten en alleen voor korte periodes. Onze ervaringen moeten dus gepersonaliseerd, efficiënt en plezierig zijn om ons écht betrokken te houden en sites te blijven gebruiken.
Een van de grootste valkuilen van een mobielvriendelijke site is dan ook alles aan je bezoeker te willen presenteren. Diensten of producten, schouderklopjes in de vorm van reviews of portfolio, crossselling of upselling verleidingen, promotie van sociale kanalen, een aanbieding, enzovoort.
Bedenk echter dat de mobiele bezoeker (zeer!) ongeduldig is en een taak wil volbrengen. Zorg er dus voor dat dat mogelijk is: stel prioriteiten.
3. Bedenk hoe een device wordt gebruikt en maak het makkelijk
Een telefoon wordt meestal in één hand gehouden en bediend met de duim. Hoe groter het exemplaar, hoe moeilijker het is om het bovenste deel van het scherm aan te raken. En laat dat nu net de plek zijn waar de meeste websites hun navigatie plaatsen…
Vraag je om een creditcardnummer, zorg dan voor een dynamisch toetsenbord wat voor dat veld alleen cijfers toont. En selectievelden of checkboxen zijn makkelijker dan invoervelden.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Door goed na te denken over het gebruik van je site op een mobiel kun je je bezoeker beter van dienst zijn en hem betrokken houden. Behulpzaam is het artikel over de anatomie van de smartphone.
4. Copywriting voor mobiele website
Van een scherm lezen is al een opgave, een klein scherm maakt de uitdaging nog groter. Een zin die op dekstop anderhalve regel beslaat, is op een mobieltje al gauw vier regels. Dat betekent dus meer scrollen en nadenken, tijdens het lezen.
Ook lezen mobiele bezoekers je content vaak onderweg of ze doen ondertussen ook iets anders. Copywriting voor mobiel moet dus makkelijk ‘verteerbaar’ zijn om bezoekers betrokken te houden. Denk ook aan een lekker font wat goed leesbaar is.
5. Laat ze niet wachten
De snelheid van je website is een issue. De snelheid van je mobiele website is topprioriteit. Mobiele bezoekers zijn zo mogelijk nog ongeduldiger. Een trage laadtijd en dead end pages zijn dus echt ondenkbaar.
Samengevat
Websites worden vaker bezocht via mobiel dan via desktop. En door Google’s mobile-first indexing update kun je niet zonder mobiele website – zeker als je wilt blijven ranken. Wil je bovendien die traffic omzetten in conversie, dan is een goede user experience op mobiel een must. Dat geldt voor nieuw te bouwen websites, maar ook voor responsive thema’s. Besef dat een mobiele website compleet anders is dan een desktopversie, simpelweg omdat deze anders gebruikt wordt door je bezoeker.
Wil je online blijven Heersen zoals wij dat noemen, kijk dan nu eens kritisch naar de gebruikerservaring van jouw mobiele site.
Geef een reactie