Heb jij wel eens nagedacht over de ecologische voetafdruk van je website? Ja, die heeft je site. En, waarschijnlijk, een flinke ook. Sustainable webdesign oftewel duurzaam webdesign krijgt daarom steeds meer aandacht. En het mooie is, dat dit ook veel goeds doet voor de gebruiksvriendelijkheid van je website. Win-win dus! In dit artikel delen we 4 stappen om je website groener te maken en die je bezoekers geweldig zullen vinden.
Inhoudsopgave
Steeds meer digitale opslag
We zijn er ons niet zo bewust van, maar webpagina’s, afbeeldingen, video’s, comments enzovoorts nemen digitale opslagruimte in. De opbouw van dit materiaal heeft een flinke ecologische voetprint.
Een voorbeeld: Twitter-ontwikkelaars schatten dat één enkele tweet een kleine 0,02 gram koolstofdioxide genereert. Dat lijkt niks, maar met de hoeveelheid tweets die verzonden worden, groeit dat onschuldige beetje uit tot 7.000 gram in een enkele minuut, 420.000 gram in een uur en 10.080.000 gram -oftewel 1008 kilogram- per dag.
Aandacht voor sustainable webdesign
Om nog niet te spreken over de enorme hoeveelheid energie die het kost om onze apparaten, datacenters en gerelateerde infrastructurele behoeften te produceren en van stroom te voorzien. Het verbruik van de IT-sector wordt al geschat op ongeveer 7% van de wereldwijde elektriciteit.
Niet gek dus, dat sustainable webdesign steeds meer aandacht krijgt. De hoeveelheid ruimte en verbruik door websites kan, en moet misschien wel, minder en groener.
Groener is óók gebruiksvriendelijker
Groener en minder dus. Het populaire minimaliseren, daar kun je als webmaster nog wat van leren. Beknopte, eenvoudige en lichte websites zijn namelijk beter voor het milieu. En wat blijkt, dit zorgt voor een gebruiksvriendelijkheid die ook beter is voor je bezoekers. Sustainable webdesign en user centered webdesign gaan dus samen. Dat zit zo.
Op een gebruikersvriendelijke website hoeft een bezoeker minder te zoeken en te klikken om te vinden wat hij zoekt. Minder doorbladerde pagina’s betekent dat er minder serveraanvragen worden gedaan, minder foto’s en multimediabestanden worden geladen. Zo wordt er minder energie verbruikt. Tegelijkertijd zijn je bezoekers tevreden omdat ze snel vinden wat ze zoeken.
In 4 stappen een groenere website
Hoe kun je je website groener en direct gebruikersvriendelijker maken? Er zijn 4 punten waarop je kunt winnen.
1. Findability
Findability beschrijft hoe moeilijk of makkelijk het voor iemand is om de content te vinden die ze zoeken. Dit gaat over de vindbaarheid in zoekmachines én de website zelf. Hoe beter vindbaar de informatie is, hoe minder pagina’s er geklikt moeten worden en hoe minder energie er verbruikt wordt.
Bonus: goede vindbaarheid levert je meer relevante bezoekers en klanten op. Ook kost het Google minder energie (crawl budget), wat ook weer beter is voor je SEO.
2. Performance
Snelheid is echt een ding, op meerdere vlakken. Wil je je bezoekers tevreden en betrokken houden, dan moet je webpagina echt onmiddellijk laden. Ook Google beloont snelle websites. Snelheid is daarnaast ook groener: een efficiënt gebouwde website met een korte laadtijd verbruikt minder energie.
3. Groen webdesign
Een duurzaam webontwerp is een design wat efficiënt en toegankelijk is. Denk: licht, snel en duidelijk. Bekijk kritisch hoe je de bezoeker het beste van dienst kunt zijn. Feitelijk is dat dus (ook) user centered design.
Een voorbeeld: het ontwerpen van een goede mobiele website helpt te voorkomen dat er problemen ontstaan met toegankelijkheid. Bijvoorbeeld doordat er te grote bestanden, zoals afbeeldingen, op staan die niet op mobiel geladen kunnen worden.
4. Groene hosting
De servers die de bestanden van webpagina’s opslaan, doen dat 24/7. Ze verbruiken dus ook 24 uur per dag stroom. Een van de meest effectieve manieren om je website groener te maken, is door deze te laten hosten bij een groene webhost.
Hoe weet je nu of jouw hostingbedrijf groen is? Je kunt een check doen via The Green Web Foundation. Kanttekening: onze website wordt gekenmerkt als ‘grijs’ omdat onze leverancier van VPSen geen eigen datacenters heeft. Het is dus afhankelijk van het datacenter hoe groen die locatie is, vandaar dat je als geheel moeilijk een certificaat kan krijgen. Onze serverlocaties in London & Frankfurt zijn echter ISO 5001 en 14001 gecertificeerd rondom energiebeheer. De check kan je dus een snelle indicatie geven, maar vraag altijd na bij je hostingprovider. Op het blog Zaailingen vond ik een fijn overzicht van hostingpartijen en de mate waarin zij groen zijn.
Sustainable webdesign krijgt steeds meer aandacht. Het mooie is dat dit veel overlap heeft met user centered design. Duurzaam is ook gebruiksvriendelijk. De vier hierboven genoemde punten helpen je op weg om je website groener te maken. Wil jij een nieuw snel, user centered, conversiegericht én duurzaam webdesign, dan helpen wij je graag.
Geef een antwoord