Klinkende champagneglazen op de jaarlijks terugkerende beurs in Amsterdam of de borrel van de lokale sportvereniging: je zult het ongetwijfeld een keer hebben meegemaakt. Het is voor veel bedrijven onderdeel van de offline marketingstrategie. We hoeven niemand uit te leggen dat alle grote evenementen even op zich laten wachten in deze tijd, dus het genereren van leads is wat lastiger geworden.
Des te belangrijker wordt het om je online goed te profileren om toch die gewenste leads binnen te harken. Een online strategie voor jouw website klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijkt het lastiger dan vooraf gedacht.
Heers loodst jou in dit blog door een aantal cruciale stappen heen om tot een goede online strategie te komen.
Inhoudsopgave
Wie is eigenlijk mijn doelgroep?
Het is natuurlijk hartstikke leuk dat de oma van je buurvrouw via haar gloednieuwe iPad op jouw website terecht is gekomen, maar of zij nu precies jouw doelgroep is, is een tweede.
Veel verkeer betekent niet direct dat jouw conversies omhoog schieten. Vandaar dat het heel belangrijk is om naar jouw ideale klant op zoek te gaan. We strooien niet graag met dit soort termen, maar om te bepalen wie je ideale klant is, is het handig om met een buyer persona te werken.
Een buyer persona is een denkbeeldig, volledig uitgewerkt personage dat je zelf vormgeeft. Je brengt op deze manier je ideale klant tot leven. Je bepaalt onder andere:
- Hoe deze persoon heet
- Wat zijn hobby’s en interesses zijn
- Wat voor karakter hij heeft
- Waar hij woont en met wie
- Wat voor beroep hij heeft
- Tegen welke (persoonlijke of zakelijke) uitdagingen, frustraties en problemen hij oploopt
Maak voor jezelf duidelijk hoe jouw producten of diensten het antwoord zijn op de uitdagingen, frustraties en problemen van je buyer persona. Het is namelijk die ideale klant die op jouw website voor conversies moet gaan zorgen. Dus ook alle aanwezige content moet toegespitst worden op de informatiebehoefte van deze doelgroep.
Hoe kom ik achter de informatiebehoefte van mijn doelgroep?
Dit is dan de volgende stap. Nog zo’n stokpaard in onze branche: de customer journey. Kort gezegd: de customer journey brengt in kaart in welke fase van de zoektocht je ideale klant welke informatie nodig heeft. Ga na waar jouw ideale klant ’s nachts wakker van ligt, maar vooral welk type content zijn vragen gaat beantwoorden.
En ja, dat is een flinke klus. Maar als dit eenmaal in kaart is gebracht, maakt het de volgende cruciale stap in jouw weg naar een perfecte online strategie een stuk eenvoudiger. Namelijk de zoekwoorden analyse. Welke zoektermen gebruikt jouw potentiële klant voornamelijk in de zoekmachines en welke intentie zit daar achter?
Wat heb ik aan een zoekwoorden onderzoek?
Via een zoekwoorden onderzoek kom je erachter of er veel volume zit op de zoektermen die jij in gedachten hebt, maar ook of de concurrentie jou al voor is geweest door op deze zoektermen in te gaan spelen.
Alle aanwezige content op de website moet in lijn zijn met de zoektermen die je doelgroep gebruikt om naar jouw producten of diensten te navigeren. Kortom, zoek uit of jouw huidige focus de juiste is, maar ook of het wel reëel is om te gaan concurreren op jouw vastgestelde zoekopdrachten.
Dit doe je allereerst door eens gewoon te gaan googelen op de termen waarin je brood ziet. Wat voor soort pagina’s komen er naar boven als je googelt op een bepaalde term? Sluit dat aan bij het soort pagina dat jij de zoeker zou bieden? Welke websites staan er bovenaan in de zoekresultaten? Wat heb je nodig om de strijd met hen aan te gaan?
Hoe vertaal ik die zoekwoorden naar de perfecte website content?
Je website is natuurlijk hét visitekaartje van je bedrijf. Alle content die op je website staat, moet met twee uiteindelijke doelen zijn geschreven: Google moet weten waar de pagina’s over gaan, oftewel zoekmachine optimalisatie, maar de content moet ook je bezoekers op hun wenken bedienen en hun alle informatie bieden die ze zoeken.
Denk er daarbij ook aan wat jij je bezoekers het liefst wilt laten doen: je wilt dat ze contact opnemen, een offerteaanvraag doen of bestellen in je webwinkel. Zoekmachine optimalisatie kan niet zonder content marketing. Authentieke en relevante content op je website zorgt ervoor dat je de juiste doelgroep bedient. Je kunt die klantgerichte content, bijvoorbeeld een blog die uitlegt hoe iets werkt, ook perfect gebruiken om te delen op social media. Door je content breed in te zetten, bereik je zoveel mogelijk publiek en zet je in op maximale traffic en conversie.
Wat is de rol van social media in mijn online strategie?
Een goed ingerichte website is key, maar natuurlijk zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Unieke content delen op social media zorgt bijvoorbeeld voor meer binding met de doelgroep, maar uiteindelijk stuur je ze met de juiste content ook richting de website. Extra traffic! Dus ja, natuurlijk moet je verder kijken dan de website lang is ;-).
Samenvattend: welke kanalen zijn er om mijn online conversie te boosten?
We zijn al wat kanalen tegengekomen waarvan je gebruik kunt maken om je ideale klant te bereiken:
- Zoekmachine optimalisatie (SEO)
- Content marketing
- Social media marketing
Daarnaast zijn er nog meer kanalen te noemen, die allemaal hun eigen voordelen en best practices hebben (waarover we je graag vertellen), bijvoorbeeld:
- Zoekmachine adverteren (SEA)
- E-mail marketing / marketing automation
Wat levert het me dan op?
Dé vraag waar iedereen zich mee bezighoudt, is natuurlijk: wat levert het me dan op om tijd en energie te steken in een online strategie?
Op die vraag is natuurlijk geen pasklaar antwoord, want het antwoord verschilt van bedrijf tot bedrijf. Wat we echter wél kunnen zeggen, is dat elk bedrijf gebaat is bij een online strategie. We zitten al jaren in het vak van de online marketing en zien het steeds weer: welk bedrijf er ook bij ons aanklopt, er is altijd beduidende winst te behalen door de hele online marketing te herzien en uit te voeren aan de hand van een zorgvuldige, van tevoren uitgedachte online strategie.
Je wilt een teaser? Dat kan!
Het is mogelijk om uit te rekenen wat jij aan omzet misloopt in Google met de posities waarop je nu in de zoekmachine resultaten staat.
Ben je klaar om geconfronteerd te worden met de cijfers die vertellen hoeveel omzet jij misloopt vanwege je huidige posities in de zoekresultaten van Google? Lees dan hier de blog waarin we jou dat uitleggen middels een formule.
Sander Touw zegt
Hoi Jeffrey, tof artikel! Zeker handig voor veel bedrijven die nu (mogelijk gedwongen door covid) de switch maken naar een online strategie.