Als je goed over UX (User Experience) nadenkt kom je al snel tot de conclusie dat design en content tot conversie moeten leiden. Als 1 van die 2 minder goed is doet dat afbreuk aan de gehele UX. Eens?
Daarom zouden copywriters dus op z’n minst verstand moeten hebben van de basisprincipes als het gaat om ontwerpen. Die basis begint bij de wireframes.
Inhoudsopgave
Wat zijn wireframes?
Wireframes zijn een visuele (en ik zeg met opzet geen grafische) weergave van de elementen op een website. Layout, content en functionaliteit worden hier in verwerkt. Het gaat hier dus niet om lettertypes, kleuren, foto’s en grafische elementen. Deze laatste zaken komen pas in de volgende fase aan de beurt.
Er zijn diverse handige tools om wireframes mee te maken, maar je kan ze ook old school op een stuk papier schetsen natuurlijk. Zelf gebruiken we Balsamiq Mockups (al ruim 10 jaar inmiddels) voor de wat grotere projecten.
Waarom moeten copywriters wireframes gebruiken?
Zoals gezegd gaat het bij wireframes om layout, content en functionaliteit. Door aan te geven waar en hoe de content binnen een website gepresenteerd moet worden kan het optimale resultaat qua conversie behaald worden.
Content boven design
Vaak horen we van klanten, als excuus voor het te laat aanleveren van de content, dat ze niet kunnen schrijven zonder te zien hoe de website gaat worden qua design. Met andere woorden ‘we hebben geen goed verhaal rondom ons bedrijf, onze diensten / producten, maar als we wat kleuren en foto’s zien dan komt dat briljante verhaal vanzelf’.
Op dit moment zijn we zelf bezig met een nieuwe website en worden de webteksten geschreven binnen een kale WordPress omgeving op basis van de wireframes. Hoe de website er definitief uit komt te zien? …., geen idee (eind augustus hopen we live te zijn). Wat we wel weten is waar we ongeveer tekstblokken willen hebben en wat voor copy we op welke plaats binnen een pagina template willen hebben.
De presentatie van de content alleen aan een ontwerper overlaten is in de meeste gevallen vragen om een mindere UX volgens Joanne Wiebe (1 van de betere copywriters in de Verenigde Staten).
Kira Hug, een gerenommeerde copywriter vindt zelfs dat copywriters, die zonder wireframes werken, content het raam uitsmijten.
“A copywriter’s job is to protect the words, so that the words have the best chance of converting. When you hand over copy to a client without any direction, a guide or a wireframe, you’re basically throwing your copy out the window.”
Maar wat dan boven content?
Als content boven design gaat, wat gaat dan boven content? Onderzoek. Het in kaart brengen van de customer journey, de fase in die customer journey waarin je bezoekers zitten en bijvoorbeeld zoekwoorden. Hiermee breng je de content behoefte in kaart als onderdeel van je content strategie.
Een goede copywriter is dus thuis in het opstellen van een content strategie, een briljante copywriter kan ook nog eens overweg met wireframes.
Geef een reactie