Op ons online marketing bureau zitten we de hele dag te flirten. Niet met elkaar hoor gelukkig, maar toch: onze flirtervaring is imposant. We flirten veelal in opdracht en pakken uit naam van onze klanten hun nietsvermoedende websitebezoekers liefdevol doch genadeloos in. In deze blog: onze 7 conversie optimalisatie tips voor je content.
Met andere woorden: een lesje online flirten, rechtstreeks van de flirtexperts van Heers. Alvast een tipje van de sluier? Ons online flirtwerk lijkt verdacht veel op flirten in het echte leven.
Flirt je mee? Heers how!
Inhoudsopgave
Conversie op je website: we beginnen met wat basic flirtskills
De tijd dat bedrijven een website hadden ‘voor de leuk’ of ‘als visitekaartje’, ligt al even achter ons. Tegenwoordig is een website eigenlijk één groot offerteaanvraagformulier en een webshop één grote winkelmand. De concurrentie is moordend.
Je trekt bezoekers naar je website met slimme SEO-tactieken, maar dan begint het pas echt: die bezoeker moet vervolgens klant worden. Bij jullie, niet bij de concurrent. Als hij dus eenmaal op jullie website geland is, is er geen tijd om een feestje te vieren: er is juist werk aan de winkel. Verleiden die bezoeker, zorgen dat hij niet onverrichter zake weer terugklikt naar Google. Conversie, dat is de spil waar alles om draait. Je wilt méér conversie, méér klanten. Hoe je dat doet? Met conversie optimalisatie.
Natuurlijk zijn er een hoop technische ingewikkeldheden die je kunt toepassen om meer conversie te creëren, maar je kunt ook prima klein (lees: behapbaar) beginnen. Met groots effect. In deze blog geef ik 7 conversie optimalisatie tips om de content op je website te laten flirten met je nietsvermoedende online bezoeker.
Conversie optimalisatie tips: waarom je content zo belangrijk is
Content speelt een grote rol in het beeld dat een websitebezoeker van jullie bedrijf krijgt en in zijn gedrag op jullie website. En met zijn gedrag bedoelen we dan: de vraag of hij tot actie overgaat en voor conversie zorgt.
De content op de website is een graadmeter voor wie jullie als bedrijf zijn. Met die content uiten jullie je als bedrijf, het laat zien waar jullie voor staan en wat jullie kunnen. Het gaat erom met die content een relatie op te bouwen met de bezoeker.
Online flirten: het is net het echte leven
Stel: je zit achter je favoriete alcoholische versnapering in je favoriete bar en dan zie je haar ineens: ze komt binnen, doet haar jas uit en kijkt dan jouw kant op. Je hebt haar nog nooit gezien, maar wow, met die eerste blik sta je in vuur en vlam. Vervolgens blijf je de hele avond op je barkruk zitten, werp je af en toe een schichtige blik haar kant op en doe je net of er niets aan de hand is. Als ze een paar uur later vertrekt, druip jij ook teleurgesteld af, richting huis.
Hopelijk loopt het bij jou eerder anders en zou je het lef hebben om op haar af te stappen en haar te laten zien hoe leuk je bent. Kortom: om erop los te flirten.
Precies dat is ook de bedoeling van jullie website: als er iemand binnenkomt, heeft het weinig nut om af te wachten tot die bezoeker misschien uit zichzelf uitvindt hoe leuk jullie als bedrijf zijn. Nee: begin direct met flirten.
Deze conversie optimalisatie tips zijn daarom gebaseerd op content. Net zoals je niet stil op je barkruk moet blijven zitten in die bar, gaat het er ook online om de bezoeker aan te spreken, de juiste woorden te gebruiken, de bezoeker ‘in te pakken’ met een goed verhaal. In die bar kom je ook nergens als je geen inhoud laat zien en je babbel niet opentrekt.
Flirten dus, met je content. Moet je, net als in die bar, echt een drempel over, weet je niet goed hoe en waar te beginnen? Dan zijn hier 7 ‘uit het leven gegrepen’ conversie optimalisatie tips. Da’s dus een moeilijke term voor flirttips. Ziehier: flirttips voor een conversiegerichte website.
1. Liefde op het eerste gezicht
Soms gebeurt het: liefde op het eerste gezicht. Da’s supermooi, dan hoef je namelijk veel minder van je flirtkunsten toe te passen, want de ander is eigenlijk al verkocht.
Ook op een website kun je als bedrijf ‘liefde op het eerste gezicht’ creëren bij de bezoeker. Zorg ervoor dat die bezoeker in één oogopslag ziet wie jullie zijn als bedrijf, wat jullie doen en wat hij bij jullie kan halen. Dit moet direct duidelijk zijn voor iedere bezoeker, onafhankelijk van de pagina waarop hij binnenkomt. Je doet dit bijvoorbeeld door:
- Goed na te denken over alles wat direct in het oog springt, bijvoorbeeld de titel, de koppen en de call to action (CTA);
- Een foto of video te plaatsen bovenaan de pagina waarop een bezoeker direct ziet wat jullie doen;
- Een goede tagline, een motto of een slogan te hebben. Iets wat regelmatig terugkomt dus. Dit kan een plekje vinden onder het logo, maar kun je (ook) op andere plaatsen laten terugkomen. Bijvoorbeeld als (onder)titel of als fotobijschrift bij je foto bovenaan de pagina. Je kunt een zoeker in Google er zelfs al eerder mee lokken door ‘m in je META description te zetten!
Houd er rekening mee dat jullie al jaren in de branche zitten, maar dat diezelfde branche voor een zoeker misschien helemaal nieuw is. Begin dus niet direct met vakjargon te gooien, maar leg in heldere taal uit wat jullie doen en wat jullie voor de lezer kunnen betekenen.
2. Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn…
Als de bezoeker snapt wat jullie doen, is het tijd voor de volgende stap. De vraag die een websitebezoeker zich nu stelt, is: en waarom doen jullie dit beter dan de rest? Wat is de unieke aanpak van dit bedrijf?
Laten we even duidelijk zijn: er zijn dus héél véél mannen voor Rosanne om uit te kiezen. Zeker in sommige branches zijn de concurrenten bijna ontelbaar. Om Rosanne te laten weten dat jullie bedrijf sowieso de állerbeste keus is, is bewijs nodig.
Wat maakt jullie bedrijf uniek? Is dat jullie ruime aanbod? Het specialistische advies? De unieke collectie? De steengoede klantenservice? De belachelijk snelle levering? Het extra stapje dat jullie als team voor iedere klant zetten? En wat is dat extra stapje dan?
Laat de Unique Selling Points (USP’s) van je bedrijf duidelijk uitkomen. Iemand die op de website binnenkomt, moet ze direct in de smiezen krijgen: ‘Ah, een bouwbedrijf dat heel groen bezig is’, ‘Tsjoh, een makelaar waar ik ook direct onafhankelijk hypotheekadvies krijg’, ‘Hey, een knuffelwebshop met het allergrootste assortiment knuffelcapibara’s‘.
3. Tell me what you want, what you really really want
Conversie ontstaat op het moment dat een websitebezoeker doet wat jij wilt. Open deur, tuurlijk, maar toch is dit regelmatig een van de conversie optimalisatie tips die wij aandragen bij nieuwe klanten.
Het is heel simpel: vertel de websitebezoeker luid en duidelijk wat jullie van hem willen. Zet direct above the fold een duidelijke CTA op iedere landingspagina. Je weet wel, met zo’n grote button in een opvallende kleur. Ook onmisbaar voor een goede CTA:
- Antwoorden op de w-vragen (wat, wie, waar, waarom, wanneer): laat weten wat de klant krijgt als hij contact opneemt/een scan laat uitvoeren/een offerteaanvraag doet, wat daarvan de voordelen zijn, hoe snel hij antwoord kan verwachten, hoe weinig tijd het kost om een aanvraag te doen… Kortom: noem zaken die hem over de streep trekken. Houd het kort maar krachtig, gebruik bijvoorbeeld een opsomming.
- Een KLEIN contactformulier: een contactformulier met 27 invulvelden voor een offerteaanvraag, daar loopt niemand warm voor.
Zet je CTA allereerst above the fold, dus direct in het zicht. En doe niet zuinig met CTA’s: zet ze gerust meerdere keren op de pagina. De bezoeker moet steeds kunnen zien wat de bedoeling is van de pagina.
4. Mooie dingen mag je laten zien
Lovende reviews, klanten met klinkende namen, shiny awards, brancheprijzen: zet ze in de etalage! Zijn jullie de echte specialisten en is ieder teamlid een topper in wat hij doet? Bewijs het! Social proof, dus bijvoorbeeld klanten die laten zien dat ze weg zijn van jullie diensten of producten, dat is iets om in de spotlight te zetten.
Mooie reviews, klantlogo’s, awards etc. doen het bijvoorbeeld goed als ‘break’ op een pagina met veel tekst en natuurlijk op product- en dienstenpagina’s. Mensen laten zich graag overtuigen door sociale bewijskracht.
Zijn jullie niet van die opscheppers? Bedenk je dan: it ain’t bragging if you can back it up. En, ook fijn: met reviews hoeven jullie zelf het opscheppen niet te doen, want het wordt voor jullie gedaan, door jullie klanten! Mooie reviews binnenhalen is dus een topmanier om toekomstige leads om te zetten in klanten.
5. Pics or it didn’t happen
Bedenk dat al die websitebezoekers mensen zijn en dat mensen allemaal één zwak punt hebben: andere mensen. Er is niets zo sterk als persoonlijk contact. Ook als je als bedrijf mensen wilt overhalen iets te kopen, contact op te nemen of op een andere manier engagement te tonen, maak het dan persoonlijk.
Net zoals je op Tinder échte foto’s moet gebruiken waar je duidelijk op staat om te laten zien dat jij het echt bent, geldt dat ook online. Websitecontent persoonlijk maken doe je niet alleen met tekst, maar ook met beeldmateriaal. En dan bedoelen we dus: persoonlijk beeldmateriaal. Dus vergeet de stockfoto’s, maar kies voor foto’s van het eigen team, in het eigen pand. Laat collega’s zien, in kleding waarop het logo van het bedrijf duidelijk zichtbaar is. Stel op dienstenpagina’s in een apart blok kort het team voor dat verantwoordelijk is voor die dienst.
Geef dat bedrijf smoelwerk met wat persoonlijk smoelwerk 😉
6. Laat zien wie je bent (en wie niet)
Eerlijk duurt het langst, dat geldt online ook. Het is (alweer) net als met daten: de ene date zal het geweldig vinden dat je niet van voetbal houdt, terwijl het voor een ander onbegrijpelijk is dat Ajax geen deel van je leven uitmaakt.
Je kunt wel proberen het iedereen naar de zin te maken en iedereen naar de mond te praten, maar op de lange termijn vind je dan niet waar je naar op zoek bent: de perfecte match.
Wees niet bang om op de bedrijfswebsite te laten zien wat jullie niet zijn. Zijn jullie bijvoorbeeld alleen actief in het zuidwesten van het land, beloof dan geen landelijke service. Ben je SEO-specialist maar is social media marketing gewoon niet zo jullie ding, bied het dan ook niet aan (waarvan akte).
Bedenk je dat nee verkopen ook een sterk punt kan zijn: een team dat zich richt op wat het goed kan en graag doet, staat altijd sterk. Neem die stap omdat jullie het willen, niet omdat jullie door klanten in die positie worden gedwongen.
7. Baby don’t hurt me (no more)
90%: dat is de (schrikbarend grote!) mate waarin we beslissingen nemen op basis van ons onderbewustzijn. En nu wordt het interessant: dat onderbewuste, dat heeft een aantal afknappers en een aantal liefhebberijtjes. Je snapt: daar kunnen we met onze flirtcontent ons voordeel mee doen.
Waar je onderbewustzijn op afknapt
Een paar van die afknappers van het onderbewustzijn op een rijtje? Gaan we:
- Het euroteken (au!)
We houden allemaal niet zo van geld uitgeven. Dat wil zeggen: we houden van mooie nieuwe spullen die in een prachtige verpakking op onze deurmat worden afgeleverd, dat wel. Maar het feit dat de rekening daar leger van wordt, vinden we dan weer niet zo feestelijk.
Grappig maar waar: het zien van een euroteken op de productpagina doet ons ‘pijn’. We zijn ons er bewuster van dat die coole gadget ons iets kost op het moment dat we een euroteken zien. Vandaar dus dat je bij bijvoorbeeld bol.com ‘29,99,-’ voor je roterende discolamp met afstandsbediening betaalt, en geen ‘€29,99,-’.
- Even getallen
‘5 tips om vandaag nog te besparen’ of ‘6 tips om vandaag nog te besparen’? Je zou denken: doe mij er maar 6. Niet dus!
We zijn als mensen geneigd om zo’n titel geloofwaardiger en interessanter te vinden als er een oneven getal in staat. Heb je dus 6 tips? Geef je artikel dan alsnog een titel met ‘5 tips!’, en geef die 6e tip erbij als ‘extra tip’. Extra is, net als oneven getallen, altijd goed 😉
- Lange alinea’s
Online lezers zijn ongelófelijk lui. Ze willen liefst helemaal niet het idee hebben dat ze moeten lezen, en als ze dan tóch moeten lezen, dan in hapklare brokjes alsjeblieft.
Dat is ook de reden dat je geregeld even op enter moet drukken als je online schrijft.
Is de alinea ten einde? Mooi: tijd voor een witregel.
Is de alinea niet ten einde?
Geeft niet: ook tijd voor een witregel.
En de belangrijkste boodschap zet je, als het even kan, tussen twee witregels, dikgedrukt. Of in een quote. Ergens waar ‘ie eruit springt in ieder geval, niet in de vierde regel van een alinea van 16 regels.
Waar je onderbewustzijn voor warmloopt
En dan nu: een paar liefhebberijtjes van ons onderbewustzijn.
- (Retorische) vragen
Ben je op zoek naar een manier van schrijven die je lezer écht het verhaal in zuigt? De (retorische) vraag, you’re welcome!
Retorische vragen geven de lezer het idee dat de schrijver en hij hetzelfde over een kwestie denken. Als schrijver zet je iets neer als waarheid (een weerwoord is niet nodig), en daardoor zal een lezer minder geneigd zijn zich af te vragen of hij het eigenlijk ook wel zo ziet.
Ook vragen die niet retorisch zijn, doen het goed in copy. De lezer krijgt het idee dat de schrijver hem begrijpt, want de schrijver stelt de vragen die de lezer zelf ook stelt bij het lezen van de tekst. Als schrijver ga je dus niet tegenover de lezer staan om hem iets uit te leggen, maar naast hem staan. Je bekijkt het product of de dienst door zijn ogen en stelt de vragen die hij zou stellen.
- Me, myself & I als hoofdpersoon in het verhaal
Er is 1 ding waarover iedereen graag praat en hoort praten: zichzelf. Dat gegeven is heel gemakkelijk te verwerken in jullie websitecontent: spreek de klant rechtstreeks aan met ‘je’ (of ‘u’, afhankelijk van je tone of voice). Vergelijk:
#1: ‘Door op de knop te drukken, klapt de stoel zich snel in tot een klein pakketje en is hij makkelijk te vervoeren.’
#2: ‘Tijd om naar huis te gaan? Met één druk op de knop klap je de stoel snel in tot een klein pakketje. Nu kun je ‘m makkelijk vervoeren.’
In voorbeeld 2 is de lezer zélf bezig met de stoel, waardoor hij de scene veel levendiger voor zich ziet. Dit versterk je nog door het gebruik van je product of dienst in een verhaal te gieten waarin de lezer de hoofdrol speelt. Plaats de lezer bijvoorbeeld op het strand, bij een verfrissende bries, tenen in het zand, met in de hand een verkoelend drankje of een ijsje. En dán is zo’n klapstoel toch fijn! Enfin, je snapt het principe.
- Power words
Sommige woorden zijn ongelofelijk krachtig omdat ons onderbewuste vindt dat ze ongelofelijk krachtig zijn. Een paar voorbeelden? Sommige zijn redelijk obvious, zoals ‘bespaar’, ‘gratis’ en ‘uitverkoop’: daar houden we allemaal van. Maar ook woorden als ‘effectief’, ‘omdat’, ‘nooit’ en ‘creëren’ zetten je verhaal krachtig neer. Lees onze blog over power words voor nog meer verrassende en effectieve voorbeelden van power words.
Samenvatting van alle conversie optimalisatie tips: lezers zijn nét mensen!
Je ziet: het is net Het Echte Leven, die online content. En de lezers, dat zijn nét mensen. Dat helpt, want als copywriter kun je je dus ook altijd afvragen: wat vind ík hiervan? Hoe zou ík hierop reageren?
Vinden jij en je team het lastig om originele, one-of-a-kind content te fabriceren, weet dan: dat hoeft ook lang niet altijd. Ook hier geldt weer dat het net zo is als in de liefde: ‘standaard’ is niet voor niets standaard, blijkbaar werkt het (nog steeds! En steeds weer!).
Denk aan de rode roos, het flesje parfum, het doosje bonbons. Niet erg origineel, maar toch: als ik op een doordeweekse maandag een flinke bos rode rozen toegestuurd krijg van mijn wederhelft, dan denk ik niet ‘hè bah, wat cliché’. Nee hoor, ik trap er gewoon in.
En blijkt ook ‘standaard content’ schrijven toch nog een aardige kluif te zijn voor jullie bedrijf? Dan is daar iets voor: je kunt je webteksten laten schrijven door mensen die wél graag stukjes pennen. Bij Heers hebben we er daar een aantal van, die gaan graag voor je aan de schrijf. Uiteraard geheel SEO- en CRO-proof, dat spreekt voor zich.
Flirt ze!
De moraal van het verhaal?
Denk vanuit mensen, niet vanuit conversie.
Conversie optimalisatie tips zijn handig, maar conversie krijg je door mensen op een authentieke manier over te halen, te overtuigen van jullie meerwaarde. En die mensen zijn mensen zoals jij en je teamleden. We hebben onze overtuigingen, maar ook onze (veelal onderbewuste) neigingen. Die zijn voor de meeste mensen grotendeels hetzelfde, zoals je hierboven hebt kunnen constateren.
Doe er je voordeel mee, en flirt ze!
Geef een reactie