We vragen ons af of we jou echt moeten uitleggen wat een blog is. Deze manier van content schrijven is tegenwoordig namelijk zo’n enorme trend dat we ons niet voor kunnen stellen dat je het niet voorbij hebt zien komen. Maar het schijnt maar weer. Er is vraag naar, dus wij voorzien van aanbod. Om dit begrip een stukje interessanter te maken hebben we nog een paar moeilijke termen toegevoegd.
Wat is een blog
Een blog is een informatief stukje tekst, of content, wat online staat. Een blog hoeft niet per se of alleen maar informatief te zijn. Het kan ook inspirerend zijn, en je kunt ook zakelijk bloggen. Door dit korte stukje content probeer je bij de lezers zo snel mogelijk over te brengen wat je wílt overbrengen. Door de blogs goed bij te houden en regelmatig een nieuwe blog te plaatsen houd je de lezers actief betrokken bij de site.
Er zijn ook bedrijven die blogs willen op hun site maar geen tijd (lees: geen zin) hebben om dit zelf te doen. Nee dat is een grapje natuurlijk, de grootste reden dat bedrijven hun blogs niet zelf schrijven is omdat ze door middel van (onder andere) hun blogs hoger in Google willen komen. Want doordat een bedrijf op #1 staat in Google, heeft een bedrijf bijna automatisch meer omzet. Waarom? omdat er meer verkeer komt op hun site. Daardoor is de kans dat hun producten gekocht worden of er gebruik wordt gemaakt van hun service groter. En dát is interessant. Wanneer bedrijven ervoor kiezen om hun teksten niet zelf te schrijven kunnen ze de social media uitbesteden. Als hiervoor gekozen wordt worden de teksten geschreven door een SEO copywriter. Hier vertellen wij jou wat meer over in het volgende kopje.
Hoe schrijf je een blog?
Er zijn meerdere dingen waar een SEO tekstschrijver op moet letten wanneer hij een blog schrijft. Daarbij moet de copywriter rekening houden met de wensen van de klant, het bedrijf waar ze voor schrijven. Daarom wordt er eerst een website analyse gedaan en samen met de klant wordt er een contentstrategie uitgewerkt. Zo heeft de schrijver voordat die begint een goed beeld van hoe de teksten eruit moeten komen te zien.
Vervolgens wordt er een zoekwoorden onderzoek gedaan. Dit houdt in: Welke woorden worden veel gezocht (zoekvolume) maar hebben niet veel concurrentie? We hebben het gevoel dat we weer te technisch worden. Zie het zo: Welke woorden zoeken veel mensen op in Google maar zijn nog niet zoveel verwerkt op andere websites? Maar hoe de … kom je hier achter? Dat doen de schrijvers door elke site af te gaan en de zoekwoorden te tellen. Nee ook dat is flauwekul, gelukkig hoeven copywriters niet te gaan tellen, maar zijn hier gewoon speciale programma’s voor die jou van alle informatie voorzien over het zoekwoord.
Dan begint het schrijven van het blog. Het blog mag niet te veel en ook niet te weinig woorden hebben. Hij moet pakkende kopjes hebben waar het zoekwoord in voorkomt. Vervolgens is het van belang dat wanneer er SEO een blog geschreven wordt het zoekwoord genoeg voorkomt, maar niet te veel! genoeg zodat Google jouw als expert of the topic ziet. Maar wanneer je het zoekwoord te veel in de tekst verwerkt straft Google je af op keyword stuffing en sta je vervolgens weer helemaal onderaan.
Zo zie je maar weer dat een blog schrijven niet altijd 1,2,3 wordt geklaard. Er gaat heel wat voorbereiding aan te pas en er zijn meerdere factoren waar op gelet moet worden. Ook een goede check van het blog is te adviseren. Zie jij door de letters de typefouten niet meer? Vraag dan om feedback aan een collega. Dan weet je zeker dat er geen fouten zijn gemaakt.