• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

HEERS

  • Home
  • Diensten
  • Cases
  • Team
  • Blog
  • Contact

12 Eenvoudige tips ter verbetering van je open- en clickthrough ratio’s

Jeroen Bongers
Online Marketeer
20 maart 2020
Leestijd: 10 minuten
1

Je open- en clickthrough ratio’s zijn belangrijke meetinstrumenten voor je e-mail. Het begint bij het opstellen van een goede e-mail. Vervolgens wil je ook dat je e-mail geopend wordt met uiteindelijk doel dat er geklikt wordt naar je einddoel. Je einddoel kan bijvoorbeeld een link naar je contactformulier zijn of een link naar je webshop. In deze blog ga ik jou vertellen, hoe je aan de hand van 12 tips de open en clickthrough ratio’s kan verbeteren want, wat heb je aan een mooie en goede e-mail/nieuwsbrief als niemand het opent?

Inhoudsopgave

  • Vermijd het kopen van e-mailadressen
  • Houd je aan spamregels
  • Stuur mails als een persoon en niet als een bedrijf
  • Schrijf de preview tekst
  • Schrijf duidelijke en klikbare subject lines
  • De Call To Action (CTA)
  • Alt tekst toevoegen aan je afbeeldingen
  • Ruim de platte tekst op van je e-mail
  • Optimaliseer je e-mails voor Smartphone gebruikers
  • Durf afscheid te nemen van je contactenlijst
  • Toon een voorverschijning en test je e-mail voor het versturen
  • Check de resultaten van je e-mail

Vermijd het kopen van e-mailadressen

Je wilt natuurlijk beginnen met een sterke start. Bij een sterke start heb je een e-maillijst nodig waarnaar de nieuwsbrief of e-mail kan sturen. Deze lijst kan online ingekocht worden. Ik raad dit af, omdat deze mensen niet expliciet akkoord zijn gegaan. Hierdoor heb je geen idee of dat ze überhaupt wel geïnteresseerd zijn in jouw content of dat ze wel passen bij wat jij te bieden hebt. Een gekochte e-maillijst is een overtreding volgens de AVG, die vanaf 2018 van kracht is. Je wilt natuurlijk niet dat je een boete krijgt omdat je gebruik maakt van gekochte gegevens.

Houd je aan spamregels

Het ontvangen van Spam vind je waarschijnlijk ook vervelend, maar dit geldt natuurlijk ook voor de mensen waarnaar je de e-mail stuurt. Waarschijnlijk heb je de beste bedoelingen. Toch willen we je graag helpen om te voorkomen dat je e-mail in de spam box belandt.

  • Geef je ontvangers een vindbare manier om af te melden (laat deze afmeldknop in elke verstuurde mail terugkomen).
  • Neem het adres van je fysieke bedrijfsvestiging mee in je e-mail.
  • Vermijd de optie van ‘’geen antwoord’’. Je wilt namelijk dat je ontvangers ook kunnen reageren op je verstuurde mails.

In mijn vorige blog over de waarde van e-mailmarketing staan nog een aantal belangrijke tips. Met deze tips zou ik ook zeker rekening houden. Het is en blijft zonde, als je verstuurde e-mail alsnog in de spam box belandt.

Stuur mails als een persoon en niet als een bedrijf

Personalisatie is de laatste jaren een trend. Ook bij het versturen van e-mails komt dit terug. Volgens Hubspot (een bekend software pakket) stijgt de openingsratio van de mail die op persoonlijke titel vanuit het bedrijf naar de ontvanger verstuurd wordt. Je ontvangers kennen jou namelijk beter dan het bedrijf.

  • Naam verstuurder mail: Jeroen Bongers
  • E-mail verstuurder e-mailadres: je naam @ jebedrijf.nl

In plaats van dit:

  • Naam verstuurder mail: Online marketing team Heers
  • E-mail verstuurder e-mailadres: info @ jebedrijf.nl

Een kanttekening: Het personaliseren van je mail is een goede optie om de openingsratio en of de clickthrough ratio te verbeteren. Twijfel je toch? Maak je dan vooral geen zorgen. Je kunt het namelijk eenvoudig testen. Door middel van een A/B test. Aan de hand van deze resultaten kun jij zien wat het beste werkt voor jouw bedrijf.

Schrijf de preview tekst

E-mail partijen zoals Gmail en Outlook laten de eerste (onderwerp) regels van je mail zien. Hierin wordt het onderwerp van je mail duidelijk en weten je ontvangers wat ze kunnen verwachten. Kort gezegd wordt hier het topje van de ijsberg getoond. Hoeveel er precies getoond wordt ligt aan de e-mail partij en de vastgestelde instellingen. Het is belangrijk dat je een korte en duidelijke preview tekst bedenkt. Zorg dat deze preview tekst niet langer is dan 50 karakters.

Als je niet voor een preview tekst kiest dan zal de e-mail partij direct een zin uit je mail pakken. Dit ziet er niet alleen rommelig uit, maar het is ook een gemiste kans om je bedrijf te verbinden met je  publiek.

Schrijf duidelijke en klikbare subject lines

Nee, daar bedoel ik niet mee dat je moet kiezen voor clickbait (misleidende maar aantrekkelijke) titels. Toch wil je wel dat je ontvangers op je mail klikken. Dit kan op een eerlijke manier. Wees lekker creatief met de onderwerpen die jij terug wilt laten komen in de mail. Zodat de ontvanger eigenlijk geen keus heeft en wel op je mail moet klikken. Zorg wel dat deze onderwerpen daadwerkelijk terug komen anders is het alsnog een gemiste kans. Hieronder volgen een aantal extra tips voor het schrijven van een duidelijke en klikbare subject line:

  • Je onderwerpregel is kort, duidelijk en niet langer dan 50 karakters, waardoor deze niet wordt afgesneden op apparaten zoals tablets en smartphones.
  • Pas je taalgebruik aan op jouw lezers.
  • Gebruik woorden die actie- gerelateerd zijn en waarbij de ontvangers geprikkeld worden om actie te ondernemen.
  • We hebben het er eerder over gehad, maar vermijdt de Spam woorden zoals gratis en korting.

De Call To Action (CTA)

e-mailmarketingDe kans is klein dat je ontvangers de gehele mail zullen lezen. Je zal hierdoor goed moet nadenken over je einddoel. Wij spreken zelf over een call to action. Een call to action kan een knop zijn. Als je op deze knop klikt kom je op een bepaalde pagina terecht. Denk bijvoorbeeld aan je webshop of een contactformulier op je website. Aan jou de keuze, welke vastgestelde actie je door de ontvanger wilt laten uitvoeren.

Plaats je CTA op een relevante plaats in de mail die opvalt. Stel: je wil een boek verkopen over eekhoorns. Dan is de locatie voor de CTA bij het onderwerp over eekhoorns in de mail een logische plaats.

Alt tekst toevoegen aan je afbeeldingen

Verschillende e-mail partners ‘blocken’ afbeeldingen en CTA knoppen. Dat is zonde natuurlijk, want je hebt niet voor niks nagedacht over je einddoel. Om je inzet niet verloren te laten gaan, hebben wij deze tip voor jou. Voeg alt-tekst toe aan je afbeelding of CTA knop. Ook al kunnen ze de knop niet zien, ze weten wel wat ze moeten doen. Bijvoorbeeld je CTA is: Klik hier voor het boek ‘’Het leven van een eekhoorn”. Door deze tekst letterlijk over te nemen in je alt-tekst weten de ontvangers precies wat ze kunnen verwachten. Op deze manier kun je CTA nog steeds meten. Hetzelfde geldt voor afbeeldingen. Voeg daarom altijd alt tekst toe aan je afbeeldingen en CTA knoppen.

Ruim de platte tekst op van je e-mail

Je moet er rekening mee houden, dat niet iedereen je mooie HTML, tekstrijke e-mail te zien krijgt. Sommige e-mail partners ondersteunen HTML rijke mails niet. Terwijl andere ontvangers er bewust voor kiezen om je mail te lezen als ‘platte tekst’.

Persoonlijk denk ik niet dat veel ontvangers de mail verder zullen lezen. De volgende aanpassingen kun je doen ter bevordering van je platte tekst.

  • Verwijder de extra tekst die geen meerwaarde heeft.
  • Vervang lange URL’s met korte URL’s
  • Houd de mail kort en bondig

Kanttekening: Als je platte tekst aanpast zorg dan dat je de originele kopie van de mail niet teveel aanpast. Doe je dit namelijk wel dan kan je mail aangezien worden als Spam. Dit willen we natuurlijk voorkomen.

Optimaliseer je e-mails voor Smartphone gebruikers

60% Van de e-mails worden tegenwoordig geopend door middel van een smartphone. Dit percentage zorgt ervoor dat je verstuurde e-mails ook openingsvriendelijk moet zijn voor de smartphone. Als je de e-mail niet optimaliseert voor de smartphone gebruikers, mis je een uitgelezen kans om je einddoel te realiseren. Ik moet toegeven dat ik deze fout zelf laatst in onze eigen nieuwsbrief gemaakt heb . Ik was compleet vergeten om rekening te houden met de weergave op een smartphone. Het belangrijkste hierin is, dat je leert van je fouten en de volgende keer de mail wel optimaliseert voor de smartphone.

Ik heb de volgende tips die bijdragen aan het optimaliseren van je e-mail voor de smartphone:

  • Zorg ervoor dat je CTA knoppen groter zijn dan 45-56 pixels.
  • Verminder de bestandsgrootte van je afbeeldingen.

Durf afscheid te nemen van je contactenlijst

Ja, ik weet het. Het is ook niet mijn hobby, want het liefste heb je gewoon een zo groot mogelijk e-mailbestand bij het versturen van een mail. Je zou kunnen wachten tot de ontvangers zich een keer afmelden. Ik raad dit echt af. De reden is, dat je hierdoor niet de werkelijke open en clickthrough ratio’s kan meten. Als je ervoor kiest om deze ratio’s te verbeteren, dan zul je toch de inactieve ontvangers moeten verwijderen. Verwijder de contacten die op lange termijn niet je mail geopend hebben. Op deze manier weet je ook zeker dat de ontvangers daadwerkelijk de e-mail willen ontvangen. Nu kun je je werkelijke open- en clickthrough ratio’s meten.

Toon een voorverschijning en test je e-mail voor het versturen

Je bent er bijna. Wacht nog even met versturen van je mail. Stuur een paar testmails naar je collega’s. Als zij nog gekke dingen zien dan kun je het nog aanpassen. Heb je nog meer tijd over, stuur ze dan ook naar e-mailadressen van verschillende e-mail partners. Hierdoor krijg je een goed beeld van de vertoningen. Mocht het zo zijn dat  de e-mail bij een bepaalde e-mail partner niet goed weergegeven wordt dan kun je kijken of dat je het kan optimaliseren.

Check de resultaten van je e-mail

Je zal wel denken. Leuk al die tips, maar wat heeft het opgeleverd? Als je net begint zul je geduld moeten hebben. Na vier of vijf e-mail campagnes kun je gaan analyseren. Welke e-mail had het hoogste openingsratio of clickthrough ratio, welke periode, wat heb je aangepast en heb je gebruik gemaakt van verschillende onderwerpregels?

Dit is natuurlijk een mooie gelegenheid om je e-mail te testen. A/B testen zijn hiervoor gemaakt. Bijvoorbeeld:  je verstuurt 50% de mail met de volgende subjectline: Eekhoorns in de winter voor jou en mij. Bij de andere helft verstuur je de mail met deze subjectline: Jouw eekhoorns in de winter. Na de test krijg je cijfers waarmee je een conclusie kan trekken. Welke soort subjectline werkt het beste. Bij A/B testen is het belangrijk dat je niet teveel test met één campagne. Je kan namelijk moeilijk vaststellen, welke verandering voor het resultaat heeft gezorgd. Beperk je daarom ook tot één verandering per e-mail campagne. Op deze manier heb je ook echt iets aan je resultaten en dat is wat je wil natuurlijk.

Delen

Likes

1

Onderwerp Conversie

Meer weten?

Neem contact met ons op!
Jeroen Bongers
Online Marketeer

Jeroen is onze online marketeer en hij helpt je graag met het behalen van je online marketingdoelstellingen.

Helemaal retro! Een ouderwetse nieuwsbrief zonder marketing automation. Wel met gratis tips en het laatste nieuws op het gebied van online marketing natuurlijk.

Schrijf je in.
E-mailadres

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar?

  • Een SEO bureau
  • Een SEO specialist
  • Een SEO check
  • Een SEO copywriter

Concreet

  • SEO uitbesteden
  • Linkbuilding uitbesteden
  • SEO teksten laten schrijven
  • Google Ads uitbesteden (SEA)

Info

  • Team / Vacatures (4)
  • Support / Begrippenlijst
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
Online Marketing Bureau Heers

Vraag direct een online marketing offerte aan.

begin met Heersen